Tyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę
Kuchnia Łukaszasernik powstał typowo z myślą o bożonarodzeniowym czasie. Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest(...)cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą
Raj dla Podniebieniaużyjecie. To taki Czarny Las w słoiczku! Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny, najprostszy deser gotowy ;) Będą także wyśmienite na serniku. Polecam ogromnie, dopóki można zaopatrzyć się w owocowe rubiny i oczerwienić przy drylowaniu lekko kwaśnym sokiem...po same łokcie ;) Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku na 3-4 słoiczki Potrzebujesz: 1kg świeżych(...)kirchu lub wiśniowego likieru skórka otarta z 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wydryluj wiśnie i umieść w garnku z grubym dnem. 2. Zasyp owoce cukrem i kakao - wymieszaj. 3. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok.2h. 4. Dodaj skórkę z cytryny i likier - gotuj jeszcze 10-15min. 5. Przełóż wiśnie w syropie do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała
Jak gotować i nie zwariowaćsernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam herbatniki..w sumie sernik był dobry, ale jak dla mnie za "rzadki", ciężko było ukroić.. 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 cukry waniliowe(...)Biszkopty rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło.Wymieszać , wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki. Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie zmiksować, przełożyć do garnka, dołożyć pozostałe składniki i gotować 10 minut stale mieszając. Wylać na wcześniej przygotowany spód.Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować. Pozostawić do ostygnięcia do lodówki
Moje domowe kucharzeniedodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy orzechy i ugniatamy łyżką. Następnie wylewamy masę serową. Ja zrobiłam na moim serniku dodatkowo esy-floresy z części musu z mango. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół) na 1 godzinę i 10 minut. Jeśli góra zacznie się(...)studzimy do temperatury pokojowej, następnie umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z porcją sosu z mango. Smacznego, Klaudia. *Sos z mango: Mango obieram, kroję drobno i gotuję z dodatkiem wody i soku z limonki przez kilka minut aż zmięknie. Następnie miksuję blenderem na gładki sos, przecieram przez sitko i schładzam w lodówce
Mango PapajaMój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć(...)nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować. Do zagotowanego płynu wsypać cukier i dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce
Cakes By Kejtkaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie.Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem!A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem! SKŁADNIKI: ( tortownica 16 cm )CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 gMASA : * budyń śmietankowy – 3 łyżki * mleko – 250 ml * kasza(...)jajko l – 1 szt * brzoskwinie – 4 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.Wstawiamy do lodówki.MASA :Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę.Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.Odstawiamy do przestudzenia
Ostra na SłodkoOdkąd pamiętam w moim rodzinnym domu w każde święta trafiał do nas świeży karp, tata go sprawiał, a mama przejmowała go w kuchni i smażyła w
Blondynka GotujeCzęsto się zdarza, że po weekendzie pozostaje nam kilka kawałeczków grillowanego mięska. Tym razem podaję nie banalny przepis jak można te mięsko użyć. W moim przypadku
Kuchnia ŁukaszaPrzepis na sernik z brzoskwiniami, który wyjdzie każdemu. Sernik wygląda na zbity ale gwarantuję, że jest puszysty i „nie zatyka”. Robiłam go wczoraj wieczorem, kiedy „mnie nosiło” i nie wiedziałam „co mam zrobić z rękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”. Składniki na ciasto: 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 4 łyżki cukru(...)mleka 3 budynie śmietankowe pół szklanki cukru pudru + dodatkowo 4 łyżki cukru do budyniu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka cukier waniliowy brzoskwinie z puszki odsączone z zalewy Najpierw gotujemy 400 ml mleka z cukrem a w 200 ml rozpuszczamy dwa budynie. Gdy mleko z cukrem zagotuje się, energicznie mieszając wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym.Mieszamy aby nie powstały grudki
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowywany na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania paschy, był natomiast sernik, do którego ser mama przygotowywała sama. Smak domowego sera czy to w tradycyjnym serniku czy w tym deserze, jest bez porównania lepszy. Polecam tę paschę jest niesamowita w smaku. Jej wykonanie jest proste ale czas przygotowywania trzeba rozłożyć na dwa dni. Pascha wielkanocna Potrzebujemy(...)jajek, gałązki werbeny cytrynowej lub laska wanilii, 250g masła, około szklanki cukru pudru, bakalie Zagotowałam mleko, dodałam gałązki werbeny cytrynowej. W międzyczasie śmietanę zmiksowałam z całymi jajkami. Do gotującego mleka powoli wlałam mix śmietanowo-jajeczny, ciągle mieszając. Zestawiłam z ognia, kiedy zauważyłam, że płyn podzielił się wyraźnie na serwatkę i ser. Pozostawiłam w garnku do całkowitego wystudzenia, wyjmując łodyżki werbeny
Leśny ZakątekParzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)cukier waniliowy 2 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć
Słodki Zakątek