sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy
Kolizje Smakówgotowania jako coś więcej niż codzienną konieczność? 3. Jako domowe alkohole/nalewki przygotowujesz? 4. Danie które od dawna chcesz zrobic ale jeszcze nie zrobiłaś/eś 5. Czy bierzesz udział w konkursach kulinarnych? Jeśli tak to co decyduje czy weźmiesz w nim udział czy też nie? 6. Czy odwiedzasz inne blogi o tematyce kulinarnej? Jeśli tak to jakie? 7. Sernik
Pyry na Gazkawie Iki Graboń, która w cudowny sposób pisze o moim ulubionym napoju… Czy Wasza wiosna też tak pędzi do lata? W odpowiedzi na Wasze prośby zamieszczam przepis na sernik tiramisu bez pieczenia. Niech smacznie zacznie się Wam letni czas! Renata Składniki 800 g twarogu z kubełka (użyłam Mazurskiego Smaku) 200 g mascarpone 1 maly kubeczek śmietanki(...)likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając. Nie wolno dodać do masy ciepłej żelatyny! Schłodzoną żelatynę wlewamy powoli do masy serowej, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Brzegi tortownicy wykładamy biszkoptami, które
Raj dla Podniebieniaproszę bardzo, co mi wyszło…. sernik jest delikatny, puszysty… nie za bardzo słodki… wspaniały. Zapraszam Was na sernik jagodowy/borówkowy na zimno Sernik jagodowy na zimnoSkładniki -na tortownicę o średnicy 26 cmSpód:250 g ciasteczek digestive (ciasteczka pełnoziarniste)125 g masła niesolonegoMasa:500 g jagód/borówek600 g serka kremowego /w temperaturze pokojowej/300(...)minut.2. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia.Jagody/borówki opłukać. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki wody i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty. Najlepiej jeszcze gorące zmiksować i przetrzeć przez sito. Do ciągle gorącej masy (jeśli przestygła należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać
UgotujmyTo.plNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i zawsze się udają. SKŁADNIKI 1 kg mielonego sera takiego z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 400 g rabarbaru 400 g truskawek, mogą(...)truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić
Mała w garnku mieszaJesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło. Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z
Kuchnia ŁukaszaDziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce
Gotuję TestujęSkładniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i
Kuchnia Łukaszamasła 100 g cukru pudru 150 g kremu kukułkowego Zentis (KLIK) 2 łyżki żelatyny Do dekoracji: 1 szklanka śmietany 36% 6 g śmietan fixu Spód: W garnku gotujemy mleko z cukrem. Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą śmietaną
VioletoweKucharzenieWłożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu, w którym gruszki będą miękkie. Ugotowane wystudzić pozostawiając w soku. Budyń : do garnka wlać 500 ml soku z gruszek, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 200 ml soku z proszkiem budyniowym, 3 żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy sok na ogniu zaczyna się gotować zalać budyń. Mieszać cały czas, gotując(...)gotowania gruszek najlepiej użyć szerokiego a płaskiego garnka. Gruszki będą w takim garnku pokryte całkowicie wodą. Do skropienia ciasta użyłam 100 ml soku gruszkowego, który został mi po ugotowaniu gruszek. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Także masło użyte do masy powinno mieć takową temperaturę. Lubisz ciasta owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik
mecookspołączenia się składników, przekładamy do dużego rondelka, dodajemy ser, mieszamy, podgrzewamy na średnim płomieniu doprowadzając do zagotowania cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy ser zacznie się gotować, mleko połączone z budyniem i mąką ponownie mieszamy i dodajemy do sera, całość mieszamy dokładnie do zagęszczenia się masy. Jeśli porobią Wam się pojedyncze niewielkie kluchy nie przejmujcie się(...)gotujemy do nitki cały czas mieszając. Gotową gorącą polewę wylewamy na środek ciasta i za pomocą płaskiej szpatułki lub szerokiego noża rozprowadzamy równomiernie po całym cieście a następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed pokrojeniem wyjmijcie ciasto z lodówki na 2-3 godziny, żeby polewa dokładnie zastygła. Smacznego :)) biały ser, sernik
Bułka z Chlebemserników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku ! Jednak czym jest kandyzowanie? Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu
Ciasta z tradycjamiKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!1 sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda
Kuchnia Łukasza