łyżka oleju Ciecierzycę namaczamy przez noc w wodzie (co najmniej przez 4 godziny). Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odlewamy wodę po gotowaniu. Do jeszcze mokrej cieciorki dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy(...)minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy z piekarnika z sosem tysiąca wysp Frytki z piekarnika Wegański malinowy „sernik” bez sera Biszkoptowa zebra Szybka i prosta szarlotka Dietetyczne trufle
Dieta bez mlekapomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki(...)cukru Wykonanie : Cytryny i pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką. Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte, gotujemy na małym ogniu około 17 minut. Następnie wykładamy je na durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy
Sama słodycz i szczypta chiliroku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę(...)czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki (na 2 słoiki o pojemności ok. 600 ml): 5 brzoskwiń połówka cytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić
Weekendy w domu i ogrodziepodjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej(...)następnie skórkę wyparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część albedo (biała część skórki). Pokroić skórkę na paski. Paski wrzucić do wody (zalać wodą) i gotować przez 10 minut. Po 10 minutach odlać wodę. Do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić wodą (tak, by w sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego
Mania WypiekaniaŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)jestem pewna czy na kimś może zrobić to wrażenie, ale jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami
wcinaj toSerniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta(...)łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną
Tradycyjna Kuchniapiernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzką sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka(...)sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty wytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste PotrawyProsty keks – ciasto z bakaliami Kto lubi ciasta z bakaliami? Ja kiedyś je uwielbiałam. Teraz piekę je rzadziej, ale… wciąż bardzo lubię. Dziś zostawiam
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera
NA MOIM TALERZUSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera
Na moim talerzuTyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę
Kuchnia Łukaszasernik powstał typowo z myślą o bożonarodzeniowym czasie. Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest(...)cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą
Raj dla Podniebieniaużyjecie. To taki Czarny Las w słoiczku! Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny, najprostszy deser gotowy ;) Będą także wyśmienite na serniku. Polecam ogromnie, dopóki można zaopatrzyć się w owocowe rubiny i oczerwienić przy drylowaniu lekko kwaśnym sokiem...po same łokcie ;) Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku na 3-4 słoiczki Potrzebujesz: 1kg świeżych(...)kirchu lub wiśniowego likieru skórka otarta z 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wydryluj wiśnie i umieść w garnku z grubym dnem. 2. Zasyp owoce cukrem i kakao - wymieszaj. 3. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok.2h. 4. Dodaj skórkę z cytryny i likier - gotuj jeszcze 10-15min. 5. Przełóż wiśnie w syropie do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała
Jak gotować i nie zwariować