końcu się uparłam i zrobiłam. Lubię bardzo taki z dodatkiem serka Ricotta, jest lekki i delikatny, a w oko wpadła mi też pianka którą widziałam na serniku tutaj , stwierdziłam, że do sernika idealna, połączyłam te dwie rzeczy, do tego spód z ciasteczek owsianych i wyszło pyyyyyyyyyyysznie :-). Polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Tortownica 23 cm Składniki spód: 300 - 320 g ciasteczek(...)cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1. Borówki myjemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy, często mieszając. Jak zaczną się nam rozpadać i wytworzy się sok, to przecieramy je przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Do jeszcze gorących (nie wrzących) dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Mieszamy
kruche babeczkiMarmurkowe keto serniczki Sernikowe wariacje Na fali międzynarodowego dnia sernika, który miał miejsce dokładnie tydzień temu ukręciłam kolejny sernik bez sera , a raczej marmurkowe keto serniczki. Kolekcja serników bez sera ciągle się powiększa. A to za sprawą faktu, że serniki z kalafiora są naprawdę pyszne! Tym razem zdecydowałam się na wersję mini. Słodkie małe marmurkowe keto serniczki są dwukolorowe(...)oraz stewii w nadzieniu. Kalafiorowy aromat niemile widziany Dodatkowa wskazówka do przepisu dla osób, które nie przepadają specjalnie za aromatem kalafiora. Zwłaszcza w słodkich przepisach… 😀 Warto go ponoć gotować bez przykrycia. Wtedy specyficzny kalafiorowy zapach się ulatnia i jest mniej wyczuwalny w produkcie końcowym. Słyszałam też, że pomocne może być odstawienie ugotowanego kalafiora na kilka godzin (najlepiej na całą
Modern Cave Girlusztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki:Spód:200g ciasteczek amarettini100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa:350g białej czekolady130g śmietany kremówki 36%600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoSos owocowy:150g jagód (mrożone lub świeże)150g(...)tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.4. Do czekolady dodać
Mała Cukierenka05.09.2018 Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla
gotuj ze mnąTo już ostatni dyniowy przepis, który umieszczam na blogu w tym sezonie. Tym razem w wersji na słodko. Jest to typowe ciasto dyniowe jadane w USA
Zgrabne GotowanieNajlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa(...)tłustego mleka 50 g cukru z wanilią 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g płatków migdałów Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Wyłączyć gaz, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki wraz z rumem, miód, skórkę
Słodkie inspiracjeSerniki jako niewielka część ciast pasują do wszystkiego i można je modyfikować na każdy sposób. Ze spodem i bez, na zimno czy pieczone, z dodatkami lub same. Uwielbiam je za to. Dzisiaj przygotowałam dla Was ciekawie wyglądający sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. Tym razem skupiłam się na wymyśleniu jakiegoś ciekawego spodu. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić(...)wyszło dość wysokie, ale przyznam, że z obawą. Jeśli chodzi o serniki, nie można wykonywać ich w zbyt małym naczyniu, bo podczas pieczenia nam urośnie wysokie, a po zakończeniu opadnie i zrobi się nieprzyjemna „ harmonijka ” z boków ciasta. Pamiętajmy również, że serniki smakują najlepiej wtedy, kiedy swoje odstoją po upieczeniu. Ja zawsze robię je popołudniu, studzę
zdrowo i aktywnielodówki. Rano smakują wybornie. Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną LINK , dodatkowo znajdziecie tam też przepisy na jej wykorzystanie. Zapraszam również po przepis na SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT LINK Wartości odżywcze 1 kawałka (mi wyszło 10 dużych) 197 kcal B 13 W 25 g T 7 g Składniki: kulki ▸ 100 g żurawiny suszonej(...)kaszy jaglanej ▸ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + dosłodzić wedle uznania polewa ▸ pół szklanki jogurtu naturalnego ▸ 50 g moreli suszonych Przygotowanie: 1. Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. 2. Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzunaczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem. A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE
VioletoweKucharzenieodsyłam na przykład tutaj . Warto wpleść ją do swojej diety, co nie jest wcale trudne, bo pasuje do wielu potraw, zarówno słonych jak i słodkich. Po wielkim sukcesie pieczonego sernika kokosowego , postanowiłam wykonać wersję na zimo. Ośmielę się powiedzieć, że przerosła moje oczekiwania i niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji z wykorzystaniem twarogu czy serka. Ma idealną konsystencję, jest wilgotny(...)cukru (lub innego słodzidła) - pół szklanki wiórek kokoswych - 6 łyżeczek żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka w ulubionym smaku - garść truskawek (lub innych sezonowych owoców) Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy na mleku według tego przepisu , aż do całkowitego wchłonięcia mleka (około 20 minut). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kiedy kasza przestygnie mieszamy ją z jogurtem, cukrem
two broke sisterskurkuma, reszta zależy od tego jaki jest Wasz smak i do czego tofu będzie używane. Jeśli chcecie przeznaczyć je na tofurnicę – sypnijcie ‘jajecznej’ soli Kala Namak , jeśli na sernik – nie sólcie i nie dodawajcie innych dodatków. Jeśli tofu ma mieć smak sera bliski cheddarowi – niezastąpione będą płatki drożdżowe. Jeśli będziecie tofu marynować, smażyć – polecam cebulową w smaku asafetydę, paprykę(...)przesmażamy przyprawy na oleju, następnie zlewamy do garnka resztę wody znad mąki – bez mąki, sama woda. Zawiesina mąki i wody powinna pozostać w drugim garnku. Wodę po moczeniu mąki gotujemy z przyprawami na średnim ogniu do czasu, aż odparuje przynajmniej 1/3 płynu a to co mamy w garnku zacznie gęstnieć i bulgotać. Mieszamy w drugim garnku dokładnie mąkę po moczeniu
Karo in the KitchenŻółtka oddzielić od białek ( najlepiej od razu do dwóch dużych misek). Obydwie czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej ( tzn.miskę z pokruszoną czekoladą umieścić na rondelku z gotującą się wodą). Odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie utrzeć żółtka z ksylitolem, dodać do nich roztarte masło i wymieszać. Ja uprościłam trochę procedury, a mianowicie masło utarłam z ksylitolem(...)ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie
Smaczne ZdroweTęczowy sernik na zimno Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać partiami ser, cały czas miksując. Masę podzielić na równe porcje. Żelatynę rozprowadzić w połowie zimnej szklanki wody. Następnie podgrzać (nie gotować!!!!!) i rozpuścić cały czas mieszając. Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć herbatniki. Do pierwszej porcji sera wlać letnią żelatynę, zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Tortownicę włożyć
na moim stole...czekoladą. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone szparagi oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami. Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową Czas przygotowania(...)papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut. Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø Składniki: Masa : 1 kg twarożku „Mój ulubiony” 4 łyżki oliwy
karmelowyCiasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka). Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno. Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany
Różowa kuchnia