Sernik można zrobić w różnej formie. Najczęściej kojarzy się z sernikiem pieczonym lub sernikiem na zimno w dużej formie. Ja dzisiaj zrobiłam mini serniczki na zimno w formie półkul. Do wykonania serniczków wykorzystałam Twaróg z mascarpone firmy President. Twaróg ten jest delikatny, ma aksamitną konsystencję co sprawia, że jest idealny do serników i deserów na zimno. MINI SERNICZKI MALINOWE(...)sernikowego z mascarpone President 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny dodatkowo: 2 opakowania ciastek Oreo (po 176 g.każde) Przygotowanie: wkładka malinowa: Maliny przekładamy do garnka z wodą, gotujemy, aż się rozpadną, wtedy dodajemy cukier. Całość przecieramy przez sitko. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. 100 ml. przecieru malinowego odkładamy do masy malinowej, resztę dodajemy do galaretki. Galaretkę z przecierem
Bon appetit mon amiePrzepis na to cudo znalazłam w starej gazecie, gdzieś z czasów PRL -u. Zdjęcie zachęciło mnie do upieczenia i to był znakomity pomysł. Ciasto jest delikatne
Moje Małe Czarowaniechrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa(...)nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy
Ostra na Słodkoefektowne podanie gotowanych jajek 5. Szynka nadziana pastą jajeczną – prosto i smacznie :) 6. Różowe jajka – gotowane jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8. Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką(...)ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej – puszysty, miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych
UgotowaćCzekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:) Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm Blaty kakaowe: 0,75
In my kitchenRetro warzywa .. Książka wydana jest przez Wydawnictwo Samo Sedno .Autorami książki są dwaj panowie[ Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz]-blogerzy..prowadzą bloga Gotowanie z pasją. Tytuł wskazuje,że jest to książka z przepisami z warzywami w roli głównej. Książka jest podzielona na działy i każdy z działów zawiera zarówno przepisy z danym warzywem , ale także są informacje(...)jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta , i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał , że można zrobić takie potrawy z wykorzystaniem warzyw..a jednak można i jak widać na zdjęciach
Moje domowe kucharzeniePyszna, delikatna i subtelna w smaku Pascha Wielkanocna z kandyzowanymi owocami i prawdziwą wanilią <3 Smakuje trochę jak sernik, trochę jak panna cotta. Przepis znalazłam na stronie ugotuj.to. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie(...)bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę wanilii i ziarenka wkładamy do mleka. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Śmietanę łączymy z jajkami. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy dalej, często mieszając, aż twaróg oddzieli się od serwantki (około 10 minut). Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wyławiamy laskę wanilii i wyrzucamy. 3. Durszlak
My Culinary Artzapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu(...)się około 1,5 cm warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać z resztą przypraw do naszego soku. Postawić na średnim ogniu i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować 20 minut mieszając. Przez ten czas piana powinna zniknąć lub przynajmniej się zmniejszyć. Zestawić garnek z palnika i zostawić pod przykryciem na 24 godziny. Na drugi dzień sok zasypać cukrem
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki na ciasto: 4 jajka 2 szklanki cukru 1 kostka masła 4 łyżeczki kakao 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka
Ciasteczkowy Potwórskładników wyszła ogromna porcja, jeśli jednak lubicie serki waniliowe nie powinno być problemu ze zjedzeniem. Kilka dni można go przechowywać w lodówce. Można na bazie takiego serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony. Przepis znaleziony u Olgi Smile . Składniki: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego) - 1 szklanka jogurtu sojowego(...)laska wanilii Orzechy zalać wodą i odstawić na noc, by napęczniały. Kaszę jaglaną podprażyć kilka minut w suchym garnku (do czasu aż będzie ciepła). Zalać mlekiem roślinnym i gotować pod przykryciem na malutkim palniku ok.15-20 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić ją na kilka minut aż lekko przestygnie. Do malaksera przełożyć gorącą kaszę, dodać orzechy, jogurt, ksylitol oraz
Smaczne Zdroweponownie. Ale tym razem zrobiłam w dwóch tortownicach, bo tak chciałam. Zdjęcia też zrobiłam nowe. Skoro piszę ten post, to znaczy, że tym razem nie było niespodzianek. Sernik się udał. Jak wygląda, to widać, a jak smakuje? Zróbcie i oceńcie sami. Ja mogę Was zapewnić, że jest niesamowity. Wszystkie smaki przeplatają się ze sobą nie zagłuszając się wzajemnie(...)wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Wyjęłam i wystudziłam. Pomarańczę dokładnie wymyłam. Można wyszorować szczoteczką. Włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania na około 5 minut. Odlałam wodę i ponownie wlałam zimną, zagotowałam (ok. 5 minut). Tak samo zrobić po raz trzeci. Na koniec odlałam gorącą wodę i zostawiłam pomarańczę do wystudzenia
Kuchnia u KrysiMoi drodzy, dzisiejszy wpis jest skierowany do tych, którzy niestety mają bardzo mało czasu na przygotowania świątecznych wypieków. Na wasze prośby przypominam Wam 5 pysznych świątecznych
Słodkie okruszkiPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane
Kuchnia Łukaszatruskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto chia trifle z truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający(...)ketogenicznej. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce , torcik Porcje 10 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Biszkopt kokosowy 3 jajka 2 łyżki erytrytolu czubate 30 g mąki kokosowej 30 g rafinowanego oleju kokosowego 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej
Modern Cave Girlwersję. Bez twarogu, za to z kaszy jaglanej. Deser jest naprawdę wspaniały! Początkowo smakował mi jak mniej słodki marcepan a później, gdy smaki już się przegryzły, faktycznie przypominał sernik. Zdecydowanie polecam, nie tylko na święta! Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Paschę zrobiłam z połowy składników i niektóre bakalie zastąpiłam innymi. 100 g kaszy jaglanej(...)żurawin 15 g orzechów pekan 15 g zblanszowanych migdałów szczypta gałki muszkotołowej szczypta soli żurawina i płatki różane do ozdoby (opcjonalnie) Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wrzątku. Gotujemy ją w mleku ryżowym aż do wchłonięcia płynu (około 12-15 minut) i odstawiamy do ostudzenia. Następnie miksujemy ją z olejem kokosowym i syropem klonowym. Dodajemy mąkę kokosową, ziarenka wanilii
Mienta blogjeszcze nada do mojej kawusi. Najgorzej jak cała partia kupionego przeze mnie mleka będzie do wywalenia. Na szczęście następne było w porządku. Wtedy właśnie przypomniałam sobie o moim serniku. Mam już kwaśne mleko, mam słodkie, tylko brak kwaśnej śmietany w lodówce. Wysłałam , więc córkę do sklepu i tak to znów zagościła pyszna, kremowa(...)polecam ok 1/2 szkl cukru 1 galaretka truskawkowa 3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj Wykonanie: Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając po trochu cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu
Ciasteczkowy Potwórwtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami. Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie. Kandyzowane skórki pomarańczowe Składniki(...)nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki
Blondynka Gotujejest pracochłonne i zajmuje sporo czasu - dlatego też powstała alternatywa, przy jednym pieczeniu mamy i wilgotny murzynek, i pyszny sernik na murzynku. Ciasto powstało w oparciu o znany sernik - Izaurę . Składniki: Na murzynek: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g masła (lub margaryny) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)łyżka mąki ziemniaczanej Na polewę: 1/3 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Przygotowanie: Murzynek: W dużym garnku rozpuścić masło (margarynę), cukier, kakao i wodę. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo dokładnie połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać
My sweet a lifejest pracochłonne i zajmuje sporo czasu - dlatego też powstała alternatywa, przy jednym pieczeniu mamy i wilgotny murzynek, i pyszny sernik na murzynku. Ciasto powstało w oparciu o znany sernik - Izaurę . Składniki: Na murzynek: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g masła (lub margaryny) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)łyżka mąki ziemniaczanej Na polewę: 1/3 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Przygotowanie: Murzynek: W dużym garnku rozpuścić masło (margarynę), cukier, kakao i wodę. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo dokładnie połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać
My sweet a lifewyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki. Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec małymi porcjami dodawać wystudzoną żelatynę i miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się żelatyny ze śmietaną. Śmietanę(...)truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać delikatnie na wierzch ciasta. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło. Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia
Kuchcik gotujeprzetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus odstawić. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier i 3-4 łyżki zmielonego sera. Cukru dałam 10 łyżek ale można dać więcej jeśli wolimy bardziej słodkie. Zmiksować dokładnie(...)Dokładnie zmiksować. Gotową masę przełożyć do schłodzonej tortownicy i wstawić do lodówki do aby lekko stężała. Na spód można dać biszkopty, ja akurat nie miałam. Na wierzchu schłodzonego sernika ułożyć maliny, zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała
Monia miesza i gotujeSynowie uwielbiają te ciastka..dlaczego by nie zrobić z nimi ciasta? Jak pomyslałam tak też zrobiłam.Padło na sernik, a że mamy lato, sernik na zimno.Na pewno przypadnie Wam do smaku, spróbujcie. Ciasto podałam na pięknym zestawie RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki(...)opakowanie ciastek blendujemy, dodajemy wystudzoną rozpuszczoną margarynę.Mieszamy, wylepiamy dno tortownicy 25 cm.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu
Z Majeczką w kuchnidzisiaj. I nic dziwnego, bo te kluski są naprawdę pyszne. Dlatego pomyślałam, że by pokazać Wam jak można urozmaicić ich smak dodając bakalie charakterystyczne dla serników. Dla łasuchów to będzie wspaniałe danie :) Składniki: około 200 g twarogu , 1 jajko , mąka pszenna , szczypta soli , 1 łyżka cukru waniliowego >klik!< , 1 łyżka rodzynek - użyłam rodzynek(...)łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Kluseczki nakładać małą łyżeczką i kłaść na wrzącą i osoloną lekko wodę. Gotować krótko, 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub na słodką kolację, polane lekko zrumienionym na patelni masłem. Twaróg do kluseczek może być
Codzienna kuchnia niecodzienna