gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:41/372)

Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 258

Potrawka z kurczaka kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze gdy byłyśmy z Siostrą chore lub któraś z nas miała problemy żołądkowe Mama gotowała potrawkę. Wiele lat później, a konkretnie dwa lata temu potrawka z kurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego(...)sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam  do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu

Kuchnia po mojemu
Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 211

Dzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż

Ala piecze i gotuje
Kapuśniak 207

Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku(...)drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem

Kuchcik gotuje
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 229

kurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Szynka pieczona w rękawie autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Kaczka z pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka(...)Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Kurcze pieczone na browarku autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Schab pieczony z orzechami autorka: Zdrowa Kuchnia | blog: Zdrowa

Kuchenna Kontrrewolucya
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu 206

kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa 247

Japoński gryczany makaron w towarzystwie kurczaka i warzyw - pyszny i szybki obiad. Soba gotuje się około 3 min., a kurczak z warzywami w woku do 15 minut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju(...)sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin 439

Dziś w roli głównej kurczak z makaronem Chow Mein i sosem hoisin, prawdziwie ekspresowe danie. Przy okazji chciałabym wam polecić sos, który użyłam do dania. Zazwyczaj

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 380

tymiankiem i  majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok.   Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy

Mania Gotowania
Uszka z barszczem 205

podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego(...)Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw w trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią 252

pokroić w kostkę, zalać wodą i również ugotować al'dente. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyc sola i pieprzem. Usmażyć na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowanego brokuła, kawałki kurczaka a na wierzchu kawałki dyni. Sosem beszamelowym zalać składniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch posypać startym serem, ja użyłam długodojrzewającego sera Dziugas. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa, pieprz. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać mleko doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje

Monia miesza i gotuje
Rozweselająca zupa - krem z marchwi i pieczonych warzyw z nutką imbiru 161

kostka serka topionego śmietankowego łyżeczka masła sol, pieprz imbir świeży (kawałek ok 1 cm.) woda do ugotowania marchwi 100 ml wywaru z pieczenia kurczaka Przygotowanie:  Obrane 3 marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy marchew mięknie dodajemy dynię i imbir (dynia gotuje się szybko, a po cóż ją wygotowywać). Pod koniec gotowania dodajemy masło i pieprz. Ugotowaną marchew, imbir(...)dynię miksujemy wraz z papryką pieczoną z kurczakiem na gładko. Lepiej wyciągnąć warzywa z wywaru co by nie być w żółte ciapki ;) Dolewamy wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa. Na zdjęciu obok z wkładką

Kuchnia po mojemu
Produkty Blue Dragon - testowanie 157

rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się gotować, dodajemy do tego kawałki kurczaka i całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam(...)tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez

Emcia Pichci
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 235

Dodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy. Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki.  Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu. Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej

Smaki Brazylii
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 155

średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy

Maślane ciasteczko
Lekki makaron z kurczakiem i cukinią 249

Czasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha.   Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól

Pasja Smaku