lubczyku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Do smaku: pieprz pieprz ziołowy sól Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy pierś z kurczaka, po 20 minutach od zagotowania dodajemy pół łyżki słodkiej papryki i trochę soli. Gotujemy mięso do miękkości. Studzimy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W drugim garnku zagotowujemy wodę (około
Kolorowy Przepisownikskładniki:400 g makaronu ze szpinakiem1 średnia pierś kurczaka200 g kurek1 mała cebulaodrobina oleju rzepakowego2-3 łyżki sosu sojowego100 ml śmietanki 30 %2 łyżki posiekanej natki
Monia miesza i gotujeOstatnio znowu zaniedbałam bloga, a to dlatego, że ciągle walczyłam z sesją, do tego zaczęłam praktyki więc na nic już czasu nie miałam. Na szczęście udało
Zgrabne Gotowanieziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję(...)szklanki wody świeży lubczyk Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie
Buniabaje w kuchniczerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki1 plaster sera do zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka, mielona papryka (do kurczaka)sól, pieprzolejCałego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy(...)papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko dusimy. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto
Bon Appetit Małgorzatypiec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około 3 minuty (ja ugotowałam brokuła na parze). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza. Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać(...)przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. Wykładanie na tarcie różyczek brokuła. Nakładanie kurczaka. Gotowa tarta. Nakładam sobie duży kawałek, bo tartę zrobiłam na obiad. Smacznego
Passions hobbies lifePyszne i soczyste mięsko z kurczaka marynowane w jogurcie a potem upieczone w chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z
Monia miesza i gotujegotuję wtedy drugiego dania. Jest jeszcze jeden plus, ekonomiczny, zupy gotujemy zwykle na dwa dni. Zobaczcie także inne przepisy z botwinką: Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 3 podudzia z kurczaka kilka(...)ząbków czosnku 3 marchewki 1/3 selera 2 pietruszki pęczek szczypiorku 6-8 dużych ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie sól i pieprz kilka łyżek octu do smaku Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę młode buraczki obrane ze skóry, liście laurowe oraz ziele angielskie i ocet, gdy buraczki będą al dente wrzucamy pokrojone w kostkę
Moja smaczna kuchniafasolki szparagowej 1/2 kg szpinaku 1/2 lampki białego wina szczypta soli oraz pieprzu zioła prowansalskie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek 300 gram piersi z kurczaka 1/3 pęczka kopru Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie(...)dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Fasolkę szparagową gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedzamy. Na talerzu układamy duszony szpinak, następnie grillowany filet z kurczaka, ugotowane ziemniaczki i fasolkę. Całość posypujemy koprem według uznania
Mango Papajawitaminą C. A że jabłuszko zawiera tę witaminkę, połączenie z kawałeczkiem ugotowanego mięska wydaje się być wprost idealne ;-) SKŁADNIKI: - 1 średnie jabłko - kawałeczek ugotowanej piersi z kurczaka - 1 mały biszkopt Gotuję wcześniej mały kawałeczek piersi z kurczaka. Mięsko drobno kroję i przekładam do miseczki ok. 2 łyżeczki. Jabłko ścieram na plastikowej tarce, dodaję do mięska, wkruszam biszkopt. Ścierając jabłko
Wielopokoleniowopastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i sos rybny
Tajskie smakiDzisiejszy przepis jest autorstwa mojej siostry. Jak mi powiedziała, że przygotowuje kurczaka curry z kaszą jęczmienną na obiad to zupełnie nie byłam przekonana do tego dania
Zgrabne GotowanieI znowu szpinakowo ale bardzo pysznie. Pożywna sałatka z dodatkiem piersi z kurczaka.składniki:1 nieduża podwójna pierś kurczaka3 solidne garście młodego szpinaku1 cebula200 g pomidorków
Monia miesza i gotujeDziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy.składniki:600 g piersi kurczaka4 ząbki
Monia miesza i gotujeDzisiaj przenosimy się smakiem do Meksyku! Co prawda nigdy tam nie byłam, ale będąc w Los Angeles, które jest w większości zamieszkiwane właśnie przez ten naród
Zgrabne Gotowanie