główka młodej białej kapusty 1/2 pęczka koperku kilka dużych ziemniaków sól i pieprz przyprawa do zup śmietanka 30% do zup Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem. Mieszamy, całość gotujemy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
Moja smaczna kuchniaprzygotowania: Mięso kroimy w cienkie paski. Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i cebulkę. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ilość porcji
Pobite gary Barbarymała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa(...)doprawiamy papryką słodką w proszku. Kasza bulgur: 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy dwoma szklankami zimnej wody,solimy i doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu zmniejszamy maksymalnie ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Z jednej szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymujemy około 4 szklanek ugotowanej kaszy. Sałatka: Warzywa myjemy i osuszamy w ręczniku
Blondynka Gotujełyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy kurczaka na złoty kolor. Przekładamy do miski. Zaczynamy przygotowywać grzyby. Kurki należy dobrze oczyścić, co bywa naprawdę męczące, dlatego starajcie się wybierać te jak najczystsze. Istnieje kilka sposobów na ich oczyszczenie, jednak(...)przekładam za pomocą łyżki cedzakowej na sito i opłukuję zimną wodą z soli. Następnie bardzo delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane grzyby kroimy na nieco mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory
Mania GotowaniaTaki kurczak gości u nas najczęściej. Czosnek papryka i majeranek to przyprawy, które bardzo lubimy a do tego fajnie się komponują i nadają mięsku wspaniały smak.sk
Monia miesza i gotujewcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnykawałki po prostu zapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego(...)muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude
Smaczne ZdroweZupa Pho to nasza rodzinnie ulubiona, od momentu odkrycia jej w chińskich / wietnamskich knajpkach, gdzie podają ją w dużych miskach wypełnionych dobrociami. U mnie najprościej z przypieczonym kurczakiem. Zupę ta długo się gotuje, ale uwierzcie jest genialna. Jeszcze zdążycie kupić składniki i ugotować ją na Nowy Rok :) Mój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan . Przepis jest(...)wtedy doprawiamy solą. Ja tym razem kurczaka po wyjęciu obsmażyłam na patelni na rumiano i dodałam na talerzu do zupy. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Podajemy w miskach z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem. Dobrze jest mieć kolendrę zieloną, miętę – ale niestety u mnie dzisiaj nie udało mi się ich kupić , więc zadowoliłam się drobno pokrojoną
Kuchnia na wzgórzuSkładniki:400 ml mleka kokosowego1 opakowanie pasty TOM KHA300 g fileta z kurczaka100 g grzybów shitake lub munświeży imbirlimonkaczerwone papryczki chilikilka gałązek szczypioruGrzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie gotować 10 minut. Kurczaka i gotowe grzyby pokroić w paski. Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, zagotować. Dodać pastę Tom Kha, dokładnie wymieszać. Wrzucić paski kurczaka i dusić na małym ogniu kilka
wyzwania kuchennePyszny kurczak w musztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej.składniki:500-600 g piersi z kurczakamarynata2 łyżki musztardy sarepskiej5 łyżek
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI:pierś kurczakaświeży szpinakświeże pomidory lub z puszkidymka lub cebulaczosnekśmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit )oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy
kulinarnyJaLubię przyrządzać mięsne roladki na obiad. By się nam nie znudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż
NA MOIM TALERZUlodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw(...)cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem
Tajskie smakiDziś polecam na obiadek kąski kurczaka zapanierowane w sezamie i u pieczone w piekarniku. Do tego ryż i suróweczka z rzodkiewki.składniki:1 podwójna pierś
Monia miesza i gotujeoliwa do smażenia sól do smaku zamiast chili możemy doprawić sos papryką ostrą lub pieprzem cayenne Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią https://www.youtube.com/watch?v=U8cYXRUteE0 Przygotowanie: Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania. Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około(...)cukinię z papryczką chili przez około 4 minuty i dodaję do garnka z pozostałymi składnikami sosu. Teraz do garnka z pieczarkami, cebulą, piersią kurczaka, cukinią dodaję bulion drobiowy, doprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz
Uwaga Babcia Gotuje