lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw(...)cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem
Tajskie smakiDziś polecam na obiadek kąski kurczaka zapanierowane w sezamie i u pieczone w piekarniku. Do tego ryż i suróweczka z rzodkiewki.składniki:1 podwójna pierś
Monia miesza i gotujeoliwa do smażenia sól do smaku zamiast chili możemy doprawić sos papryką ostrą lub pieprzem cayenne Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią https://www.youtube.com/watch?v=U8cYXRUteE0 Przygotowanie: Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania. Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około(...)cukinię z papryczką chili przez około 4 minuty i dodaję do garnka z pozostałymi składnikami sosu. Teraz do garnka z pieczarkami, cebulą, piersią kurczaka, cukinią dodaję bulion drobiowy, doprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz
Uwaga Babcia Gotujekawałek (może być naciowy);1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony);1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy
MiksturownikSałatkę z wędzonego kurczaka bardzo często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji
Ala piecze i gotujesojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość(...)mieszamy i gotowe. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką. Smacznego
IMPRESJA SMAKUpomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba. Zupę podajemy gorącą(...)startym parmezanem. Smacznego :) Rada: czosnek musi być na tyle przypieczony, aby był miękki, dzięki temu jest w smaku delikatniejszy. Do zupy używamy polędwiczek z kurczaka, bo ta cześć jest najbardziej delikatna i nie potrzebuje długiego gotowania. I dla przypomnienia, nie używamy soli podczas gotowania, ponieważ dodajemy bulion i sos worcestershire. Doprawiamy solą na sam koniec
Moniki SmakołykiTak, wiem, znowu risotto. Nic nie poradzę, że tak je uwielbiam. Najlepsze jest to, że wybór składników jest całkowicie dowolny, trzeba tylko zachować kilka reguł podczas
Zgrabne Gotowaniebardzo ostra. Jadłam ją codziennie przez niemal rok w koreańskiej knajpce pod biurem, w którym pracowałam swego czasu od świtu do zmierzchu i nie miałam czasu ani na gotowanie, ani na zjedzenie obiadu. Ta zupa była idealna, niewielka, a zapewniała energię aż do późnego wieczora. Teraz już tam nie pracuję, a zupę potrafię już robić sama i wychodzi(...)wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa
Kuchnia Prezydentowejostrą nutą chili, delikatna kasza bulgur - mniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej(...)większym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Kasz powinna wchłonąc całą wodę. W trakcie gotowania nie mieszamy! Z połowy szklanki kaszy wyjdzie nam około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną
Blondynka GotujeMarynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym
Blondynka Gotujekurczaka razem z warzywami do dużego garnka, zalewamy 2,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, ściągamy szumowiny i gotujemy 2-3 godziny. Pod koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka pieczonego (wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ). Zdejmujemy z ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy). Składniki na zupę(...)płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy. 2. Szalotkę (lub dymkę
Tajskie smakiukrywam robię ją rzadko. Nawet moje dzieci ( już dorosłe ) nie pamiętały, że ją kiedyś robiłam. Sałatka prezentuje się przepięknie. Będzie idealna na sylwestrowy wieczór. Polecam. Składniki: 200 gram gotowanej piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo(...)cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy w kostkę. Razem łączymy i dodajemy
Smaki Ewykurczakiem w roli głównej. Potrawka z kurczaka to danie, które zawsze się udaje, można je łatwo modyfikować, zgodnie z własnymi preferencjami i zawsze wychodzi inaczej. Moja dzisiejsza wersja tego dania jest z pieczarkami, ale wyśmienicie smakuje np. z brokułami, papryką lub innymi dodatkami, jakie przyjdą Wam do głowy :).Ponieważ zawsze gotuję dodając składniki wedle uznania, "na oko" niemal nigdy(...)jednak jest to kwestia wprawy, którą na pewno zdobędziecie :).Składniki: pierś z kurczaka pieczarki mrożona włoszczyzna (krojona w paski) śmietana olej przyprawy ryż Przed przystąpieniem do przygotowywania kurczaka, w osolonej wodzie gotujemy ryż (ok 3-4 garści ryżu w 2 szklankach wody), po czym możemy zacząć przygotowywać danie główne. Pierś kroimy w kostkę wielkości
Taste Of My DayWykonanie: Ryż wsypać do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować. Dodać kostkę rosołową, curry, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, startą na tarce marchewkę i posiekaną cebulę. Gotować do miękkości kurczaka
Pasja Smaku