piersi kurczaka 70 dag wątróbki 2 jajka duża cebula sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy
Na słodko lub wytrawniePieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4
NA MOIM TALERZUOglądając telewizję wiele razy zwróciła moją uwagę reklama o kurczaku smażonym w pergaminie (papirus) czy torebce papierowej. Trochę bałam się, że kurczak będzie niedosmażony lub po
NA MOIM TALERZUPrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnykurkumyłyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sólSposób przyrządzenia : Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę po 25 minutach pieczenia. Całość piec
pieprzny smaczekDzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę
Chilli Czosnek i OliwaPyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól,pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.Ułożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką
Moje domowe kucharzeniesmażymy, następnie solimy i pieprzymy kurczaka do smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę chili, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze sekundę smażymy. Po chwili wszystko zalewamy bulionem, kurczak powinien się gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę i bambusa w paski o szerokości 0,3-0,5 cm. W międzyczasie zalewamy grzyby mun wodą. Dodajemy warzywa
Mango PapajaMozemy tez piec kurczaka bez dodatkow, wtedy wytopi sie zawarty w nim tluszcz i skorka bedzie bardziej chrupiaca.Rekaw spinamy specjalnymi klipsami z obu stron i umieszczamy w naczyniu zaroodopornym i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na okolo jedna godzine.Przed koncem pieczenia mozemy zrobic otwor na gorze rekawa by skorka sie bardziej przypiekla.Kurczaka podajemy z gotowanymi warzywami.Smacznego
Przysmaki Karolkiparmesan Wykonanie:Podsmażamy rasher na oliwie ok 2-3 min. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę I smażymy ok 10 min- ciagle mieszając.Dodajemy bullion z kurczaka, połowę śmietany. Gotujemy następne 5 min. Po tym czasie wrzucamy makaron. pozostawiamy na ok 10 min. Dodajemy resztę śmietany, natkę pietruszki, pesto, sól I pieprz do smaku. Pozostawiamy na gazie
Smaki EdytyChyba nie ma osoby która nie gotowała by rosołu. W zasadzie zawsze mam opory by nazywać wywar który gotuję z samego kurczaka rosołem , ale ponieważ daję tego kurczaka i warzyw dużo w stosunku do ilości wody to wywar jest mocny. Podaję rosół chyba na dziesiątki sposobów. Sprawdziłam, że nie pokazałam jeszcze takiego z faszerowanymi ogórkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku np. do gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta
Buniabaje w kuchniCzęsto gotuję na skrzydełkach wywar na zupę. Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja
Buniabaje w kuchnisię odchudzamy! Składniki :* 4 całe i większe liście sałaty lodowej* domowy jogurt naturalny * 2 ząbki czosnku* łyżeczka koperku* różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony* gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka* przyprawa kebab* pomidor* ogórek* czerwona papryka konserwowa Przygotowanie :Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu
Magiczne Życie Martypestki dyni, kolendra do przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym płomieniu przez ok. godzinę. W kolejnym kroku do zupy dodajemy cebulę(...)wcześniej przez chwilę gotowałam w wywarze na zupę Tom Kha Kai oraz imbir odcedzony z tego samego wywaru. (Przepis pod linkiem: Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym). Całość gotujemy jeszcze przez minimum 30 minut na wolnym ogniu, gdyż najważniejsza zasadą gotowania zup, jest jej długie gotowanie na małym płomieniu, dzięki czemu z produktów wydobywa się głębia
Taste Of My Daycebula1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka250ml bulionu1 marchewkastarty parmezan1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprzPrzygotowanie:Bulion: gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią.Risotto:Na patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina(...)Gotujemy na średnim ogniu.Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek.Dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i zostawiamy do momentu, kiedy bulion odparuje lub kiedy przejeżdżając drewnianą szpatułką przez środek patelni, ryż nie będzie się łączył (nie będzie "spływał" do środka).Czynność z bulionem powtarzamy tyle razy, ile będzie to konieczne (czyli do momentu, gdy ryż zmięknie).Z pozostałego bulionu wyławiamy dynię, dodajemy
Kitchens Alphabetrazowym makaronem, wiedziałam jednak, że dla mojego P. muszę dorzucić jakieś mięcho. Padło na grillowanego kurczaka, bo chudziutki i robi się go błyskawicznie. Cały obiadek jest gotowy w jakieś 15 min. To świetna propozycja, gdy brakuje czasu na długotrwałe gotowanie. Nie warto wtedy wrzucać w siebie byle czego, jeśli w parę chwil możemy mieć pełnowartościowy posiłek, który da nam siłę(...)pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki. Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (czyli ciut krócej niż podają na opakowaniu). Podczas gdy będzie się gotował przygotowujemy pesto i kurczaka. Migdały prażymy chwilę na suchej patelni i odstawiamy by trochę przestygły. Szpinak płuczemy i usuwamy z niego najtwardsze łodyżki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Ser trzemy na tarce
Ratunku obiadprzez chwilę, by go nie rozgotować jeśli jest świeży, jeśli jest suszony- gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować. Dekoracja: przepołowione jajko- może być ugotowane z żółtkiem ściętym bądź miękkim posiekany drobno szczypiorek opcjonalnie: pocięte w paseczki jedno nori opcjonalnie: kiełki fasoli mung Przygotowanie: Kurczak: 1. Kurczaka natrzeć solą, owinąć w folię spożywczą i zostawić(...)solnej marynacie przez całą noc. Baza zupy: 1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu bulionu jeśli taka się pojawi. 4. Ugotowanego
KreatywnePinymoim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną. Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa(...)ogórków kiszonych 1 filet z kurczaka sól, pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka. Zalewam wodą i dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się zagotuje dodaję wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczarek marynowanych -6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy -4-5 jajek -opakowanie makaronu ryżowego lub dowolnego tortellini -majonez -olej/oliwa do smażenia -gyros, sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni do zrumienienia. Następnie posypujemy obficie gyrosem, jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Makaron/tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ogórki, jajka i pieczarki
KasiekGotuje