gotowana kukurydza - 1000 przepisów (strona:2/67)

Kukurydziane roladki z kurczaka 220

Filet z kurczaka zrolowany ze świeżą, gotowaną kukurydzą i mozzarellą w panierce z płatków kukurydzianych. Smaczny, soczysty z lekko słodkawym smakiem dzięki kukurydzy. Polecam na obiad :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 2 kolby kukurydzy 2 kulki mozzarelli sól pieprz czarny przyprawa do kurczaka 1 duże jajko płatki kukurydziane Kolby kukurydzy oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez

https:KKuchniaMniam
zupa warzywna 238

kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy   kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0(...)drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem ,  solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką  gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i  kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego

na gazie
Najłatwiejszy sposób na kukurydzę 112

Gotowana kukurydza to jedna z moich ulubionych przegryzek późnym latem i jesienią. Kolby kukurydzy w moim ogródku wciąż małe i widząc piękne kolby w pobliskim sklepie, nie mogłam się oprzeć. Przy kasie okazało się, że drugą dostałam za symboliczny grosz :) Składniki (na porcję): kolba kukurydzy sól morska łyżeczka lub dwie masła dodatkowo: nitka dentystyczna Zagotować wodę. Wrzucić na wrzątek kukurydzę(...)dobrać. Gotować ok. 15-20 minut. Wyjąć i od razu umieścić masło na kolbie oraz posypać grubą morską solą. Zjadać najlepiej przy stole ogrodowym lub na balkonie z dala od okna. Soki "strzelają" na różne strony. Ala jaka radocha :) Po jakichś 10 minutach zostają ogołocone kolby i włókna między zębami ;) Ale od czego są nici dentystyczne ;) Tak przygotowana kukurydza kojarzy

Weekendy w domu i ogrodzie
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 234

mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki 5 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) ćwiartka kalafora 10 kolb mini kukurydzy ( najlepiej świeże ale mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę pęczek szczypiorku(...)limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki,  kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być bardzo chrupiące. Na koniec, już po wyłączeniu dodać pokrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku i dodać posiekaną

Jemy Pijemy
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

pomidorów bez skórki ·       2 łyżki koncentratu pomidorowego ·       sos worhestershire ·       ½ puszki kukurydzy ·       ½  puszki czerwonej fasoli ·       150 g startego sera, lub każdy inny który lubicie (może być owczy, bo właśnie taki podaje(...)pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować

Mania Gotowania
Kukurydza z masłem szałwiowym i miętowo melisowym 87

bardzo aromatyczną kukurydzę z masłem szałwiowym i miętowo melisowym. 2 kolby kukurydzy 3 listki szałwii 3-4 łyżki masła 3 listki mięty 3 listki melisy pół limonki   Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 godziny, następnie zostawiamy jeszcze na jakiś czas w gorącej wodzie. Masło roztapiamy dodając drobno posiekane listki szałwi. Polewamy kukurydzę, możemy także posypać troszkę solą, jeśli

noteskulinarnyfiga
Kolorowa zupa z żółtego sera 127

patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Mleko i bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy podsmażoną kiełbasę, warzywa i kukurydzę. Gotujemy około 10 min. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 222

Restauracje ceviche (cevicherías) często już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne

Karo in the Kitchen
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 347

utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza WYKONANIE Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Czerwoną paprykę(...)pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą Tortille kroimy w kliny i podsmażamy z dwóch stron na oliwie (około 2 łyżki), aż się zezłoci. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kukurydzę gotujemy we wrzątku przez około 7 minut, obkrajamy z kolby, przekładamy do miseczki, lekko solimy. Porcje sosu posypujemy natką pietruszki i przekładamy do miseczek. Podajemy z dodatkami

cool and minty
Jak Idealnie Ugotować Kukurydzę? 169

idealnie ugotować kolby kukurydzy? Ja od zawsze gotuję tak i zawsze wychodzi pyszna! Ugotowanie takiej kukurydzy jest banalnie proste, wystarczy się trzymać tylko kilku zasad, które kiedyś przekazała mi moja mama. A kukurydzę lubimy, lubimy bardzo :) A Wy? Lubicie? Składniki: kolby kukurydzy woda cukier do smaku sól masło Wykonanie:  Tu będzie szybko. Usuwamy liście i nitki z każdej kolby(...)garnka wlewamy wodę i tu jest zasada taka: na każdy 1 litr wody  wsypujemy 1 łyżkę cukru.  Na gotującą się wodę wrzucamy kolby kukurydzy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem max 10 minut.  Jeśli chcemy bardziej chrupiącą, gotujemy ok 5 minut. Potem wystarczy wyciągnąć na talerz posolić i posmarować masłem, które fajnie rozpuszcza się na gorącej kolbie

Blondynka Gotuje
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 241

oliwek.Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty.Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę.Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować.Doprawić do smaku octem winnym i ewentualnie solą.Porcje zupy posypać posiekanymi migdałami.  Smacznego

kolorowotorcikowo
ZUPA MEKSYKAŃSKA 277

ysznie sycąca i wspaniale rozgrzewająca.  Treściwa, gęsta od różnorodnych składników i pożywna dzięki sporej ilości mielonego mięsa.  Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2  cebule czerwone(...)rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu.  Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam

Walijskie Pichcenie
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 144

się zwalić nie da: street food. Naparzyłam się na wszelkiego rodzaju programy o jedzeniu z ulicy, ślina mi ciekła jak buldogowi. Śniły mi się burgery, makarony, robaki w cukrze, gotowane kukurydze i inne cuda na patyku. Przecież te dwa i pół miliarda ludzi, którzy dzień w dzień korzystają z ulicznego jedzenia nie może się mylić. Podążając za radą Anthonego(...)jesteśmy w dupie. Na początku ukłony dla organizatora – upchnąć tyle food trucków na 3 metrach kwadratowych i wyprodukować tylko jedno bajoro – szacun. Ale nie czepiajmy się szczegółów. Sama gotowałam w gorszych warunkach. W sumie fajnie, bo zrobiła się jedna kolejka nie wiadomo do czego, ale stała twardo, potem ktoś nieśmiało rzucił, że to taki pociąg donikąd i wam powiem

ladykitchen
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 168

piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól(...)listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył

Karo in the Kitchen