golonki - 669 przepisów (strona:33/45)

Bigos staropolski 843

Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe

mojewypiekiinietylko
kapusta po zbójnicku 138

Taka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku, cebuli i czosnku. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kapusty.  Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g wędzonego boczku  1 cebula 2 ząbki czosnku kminek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zimne nóżki / galareta 125

obyczaj :) I tak wedle tego porzekadła ma się sprawa z galaretą, niby nic trudnego, nic odkrywczego, ale w każdym domu inna :D Składniki: 4 tylne nogi wieprzowe 2 golonki wieprzowe liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 5 ząbków czosnku sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą (7 litrów

Malinowo w kuchni
Goloneczki z indyka w warzywach z sosem chrzanowo – żurawinowym 148

dzisiaj przygotowałam goloneczki z indyka. Pycha. Wyglądają prawie jak typowe goloneczki a są nieporównywalnie mniej kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości ( jak w typowej golonce ). Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 goloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina

Smaki Ewy
Indycze podudzia w miodzie i winie 99

ogień, dodać pokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej. Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 185

rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane jak wieprzowa golonka, napompowane sterydami jak „hardkorowy koksu”. Podobno to kurczaki? Smak plastiku, mięso wyjałowione antybiotykami, wygląd kolesia z siłowni na osiedlu. Tak naprawdę jedzeniu, które ma z tego powstać, nie wróżę większego sukcesu

Karo in the Kitchen
Krokiety z mięsem 169

przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka  1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych,  ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka

Mechanik w kuchni
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 172

Galaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości

Pelusiowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami 126

Piekąc bułeczki maślane w cyklu " wypiekanie na śniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć

Ewa w kuchni
Miód pitny - dwójniak maliniak 168

wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się

Right Behind The Kitchen
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 156

wizycie, w tym mimo wszystko urokliwym mieście, aby unikać z daleka lokali, które "specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!"  PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 122

zdecydujemy się na jakiś smakołyk, zdecydowanie polecam lokalne rzeczy. Przykładowo mega popularne hot-dogi ale zrobione z kiełbasy a nie parówki - duża porcja gwarantowana! Dla większych łasuchów znajdziemy chrupiącą golonkę . Serowych amatorów z pewnością zainteresuje bogaty wybór austriackich serów. Na ulicznych straganach dostaniemy także trochę łakoci, kawę i oczywiście piwo. Naschmarkt - największy miejski targ w Wiedniu Warto także odwiedzić największy

Right Behind The Kitchen
Zielona surówka w 10 minut 137

wyobrażam sobie obiadu bez zielonego, surowego i chrupkiego dodatku ( wiosną robię wyjątek dla młodej duszonej kapustki). I wcale nie myślcie, że jestm fanatyczką super zdrowej żywności ( nad golonką też się rozpływam ). Zazwyczaj nie robię skomplikowanych surówek, ma być szybko, smacznie i zdrowo.  Skoro więc tak często goszczą u mnie na stole postanowiłam poświęcić im chwile czasu na blogu. Jako

kawawszklance
Kiełbasa słoikowa 904

ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki. 2 szt.  Peklosmaczek K a 80 g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych. 1 szt.  Liść laurowy a 120g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych

Różowa kuchnia