staropolsku dużą ilością mięsiwa i wielkim kubkiem fasolowej zupy. Musiałam zatem sprostać wyzwaniu i przygotować na obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną
Zapiski Młodej Żonyziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu liść laurowy, ziele angielskie
Mechanik w kuchniwersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowego chleba smakuje najlepiej!. Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe
Apetyczna babeczkamniejszy rachunek z 3 m-cy jak na razie o 25% , więc to nie żadne "czary-mary" i naprawdę używanie szybkowara jest energooszczędne, potrawy mają wyśmienity smak ostatnio gotowałam golonkę+5 nóżek wieprzowych na galaretę i zamiast gotować około 2,5 - 3 godziny to tylko gotowałam 90 minut, po wyjęciu z szybkowara mięsko samo odchodziło od kości a wywar klarowny
W Mojej Kuchni LubięPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityKapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule
mojewypiekiinietylkożelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny
Bon Appetit MałgorzatyPodsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem
Kulinarne przygody GatityŚwietny dodatek do golonki. składnikiszklanka zielonego łuskanego grochu3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwekmajeraneksólpieprzprzygotowanieGroch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. .Groch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości
Stare GaryRobiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.6 białych kiełbas ( surowych )1 kg kiszonej kapusty350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )2 cebule ( lub 1 duża )ok. 500 ml bulionu
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne kombinacje smakowe.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnigłówka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. Kapustę dosyć drobno
Świat Domowej KuchniDomowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w
Kulinarne przygody Gatity