golonka w piwie - 157 przepisów (strona:7/11)

Karczek pieczony w rękawie foliowym 143

kluskami śląskimi, lub na zimno zamiast wędliny do chleba. Smacznego. Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Schab duszony w kapuście kiszonej Golonka pieczona w piwie Pulpety w sosie pomidorowym Artykuł Karczek pieczony w rękawie foliowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Schab duszony w kapuście kiszonej 179

zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 939

kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Żeberka pieczone w kapuście PRZEPIS

Blog z Apetytem
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 237

wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 211

mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami 244

Pomimo trwającego Oktoberfest i wszechobecnej mody na piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 200 g masła

KasiaiKrzysiu.pl
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 244

podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało można powiedzieć, że jest

Brzuszki Łakomczuszki
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 166

przygotowałam w Slowcooker ( wolnowar ) który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl . Oprócz mięsa wieprzowego i cebuli wykorzystałam ostrą i słodką wędzoną paprykę. Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach. Dostałam do testów Slowcooker firmy Russell Hobbs, który

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka w piwie 223

Temat znany większości z Was, ale u nas go jeszcze nie było wiec zapraszamy :) Składniki: golonki przednie, 1/2 litra jasnego piwa, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach. Przygotowanie: Golonkę oczyszczamy z pozostałości po szczecinie. Następnie myjemy ją, wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, cebule, czosnek (w ząbkach), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz(...)ziarnach, sól i zalewamy wodą. Gotujemy około 2 godzin. Po tym czasie golonki wyjmujemy (wywar pozostawiamy do podlewania podczas pieczenia), układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym  i zalewamy piwem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie podlewamy wywarem lub z sosem z pieczenia

Państwo Wojtczuk gotują
Golonka pieczona w bejcy piwnej 155

kuchni, jednym słowem rzecz na długie lata. Golonki podaję  z chlebkiem z dodatkiem chrzanu i musztardy.  Do tego obowiązkowo kufel zimnego piwa na lepsze trawienie J Składniki: 5-6 sztuk malutkich golonek 3-4  liście laurowe 1 marchewka Kawałek selera Sól do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka  pieprzu czarnego ziarnistego Bejca: 1 szklanka piwa(...)czosnku Sól do smaku ½ łyżeczki pieprzu mielonego Sposób przygotowania: Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam z wywaru, wywar dodaję do innej potrawy u mnie jest to bigos. Przygotowuję bejcę: Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę

Wanilia i Kardamon
golonka duszona w piwie 169

małe przednie 4 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz w ziarenkach 3 szt liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka kminku 0,5 litra piwa jasnego olej do smażenia Sposób wykonania: Golonkę umyć, wyczyścić, posolić i zostawić na 2 godziny lub na całą noc. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni.Przełożyć do garnka razem z olejem użytym(...)Podlać wszystko piwem ( ja od razu wlewam całość ). Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ( aż będzie miękka ). Pół godziny przed końcem duszenia odkryć żeby piwo wyparowało.Podawać z musztardą lub z chrzanem. Z takiej golonki wyszły mi 4 duże porcje

Darcia w kuchni
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 320

chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana

Kuchnia Pokoleń
Golonka 212

Golonka towarzyszyła nam ostatnio przez kilka dni. Przygotowana w wolnowarze (a jak w azjatyckich smakach (no bo jakże by inaczej) została spożyta na rożne sposoby. Na

slodkokwasnapl
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 141

przednie golonki 3 małe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy

Smaki Ewy
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 157

śliwkami ( 7 zł) galaretę wieprzowa z jajkiem i ogórkiem (9,50 zł|) pyry z gzikiem (8 zł) śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone

Kulinarne przygody Gatity
Golonka po bawarsku. 161

marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie Tyskie) 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 1 czubata łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy (jeżeli trzeba -opalamy)wkładamy do garnka. Zalewamy woda. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy(...)wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W żaroodpornym naczyniu, układamy

Kopystką po garach
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 302

królową tego dnia, goście zajadali się kiełbaskami, karkówką , szaszłykami oraz kaszanką z grilla.  Pstrągi grillował osobiście szef kuchni z Doliny Pstrąga Janusz Flis. Nie zabrakło również piwa, które jak wiadomo do golonki pasuje idealnie. Jako, że organizatorem Święta Golonki jest firma Taurus nie mogło zabraknąć ich wielokrotnie nagradzanych produktów: szynki swojskiej pilzneńskiej, polędwicy swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, kabanosów

królestwo garów
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 161

mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi po usunięciu 1/2-1/3 kości piszczelowej – świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy(...)wsypujemy do nich pieprz czarny utłuczony w moździerzu z kolendrą i zielem angielskim, dodajemy liście laurowe i płatki chili. Całość zalewamy piwem, przykrywamy garnek pokrywką i zaczynamy duszenie – od momentu zagotowania płynu zmniejszamy gaz na minimalny. Patelni po golonkach nie myjemy – wrzucamy na nią 2 łyżki masła i pokrojone warzywa – smażymy do czasu jak marchewka zmieni kolor a seler stanie

Karo in the Kitchen
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie 151

sklepowej półce. Najpierw ugotowałam je z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości i rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też je serwowałam. Składniki: • 3 golonki wieprzowe • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1 seler • 1 cebula • 4 liście(...)pieprzu czarnego • 1 łyżeczka soli Marynata do pieczenia • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 0,5 litra jasnego piwa • 2 cebule • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do oprószenia Wykonanie: • Golonki zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Do wody wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. • Gotować

To co kocham

Proponowane wyszukiwania