golonka w piwie - 157 przepisów (strona:8/11)

Golonka 145

soli wywar: 1 cebula, 2 listki laurowe, 3 ząbki czosnku, kila ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka tłuszczu (najlepiej wieprzowego), 200 ml piwa Zioła zemleć, wymieszać z solą. Natrzeć nimi golonkę. Golonkę odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie odwracając. Po tym czasie golonkę umyć. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone(...)Można jeść już taką, ale my ją jeszcze pieczemy, jest dużo, dużo smaczniejsza :)  Następnie golonkę wyjąć, posmarować skórę tłuszczem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zrumienienia skórki. Co jakiś czas polewać piwem. Podałam z puree ziemniaczanym, chrzanem i musztardą. zastawa

królestwo garów
Golonka z indyka w sosie musztardowym 138

NONE X-NONE Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g) - 2 łyżki oleju - pól cytryny

Związek na patelni
Golonka duszona w piwie 182

musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy odkrywa się nowe możliwości, tym bardziej smakowe. Od tamtej pory, kiedy moja mama odkryła przepis na tę pychotę, w domu nigdy nie pozostawał z niej okruszek. Po czasie nauczyłam się również zajadać wersję ze skórą, jednak ta duszona w piwie, ze specyficznym(...)sobą - dwiema łyżkami soli i majeranku oraz łyżką pieprzu, po czym zostawiamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie golonki przekładamy do garnka (najlepiej szybkowaru), zalewamy je piwem i dorzucamy do niego jałowiec, liście laurowe i pokrojoną w piórka cebulę, oraz jeśli mięso niezbyt długo przechodziło przyprawami w lodówce - kostkę rosołową. Wszystko zamykamy i dusimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 157

zapomnieć np. o chipsach. Ich sztuczny i nachalny smak zepsuje smak każdego dobrego piwa. Ze względu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki:  Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html

Kuchnia PROzdrowotna
Golonki duszone w kapuście kiszonej z piwem w garnku rzymskim 331

zrobiłam, mam spokój na wiele miesięcy a teraz zajadamy złociste, soczyste mięsko. Mięciutkie, pachnące mięso, zdrowa kapusta więc danie nie mogło być inaczej, jest pyszne. Golonki duszone w kapuście kiszonej z piwem w garnku rzymskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego 136

Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska" Składniki 2 małe golonki przednie włoszczyzna 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu Glazura : szklanka ciemnego piwa(...)oryginale wschowskiego ) pół szklanki oleju pół szklanki miodu pitnego trójniaka 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka kminku mielonego sól   Przygotowanie   Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym, miodem gryczanym, kminkiem i solą. Golonki umyłem, zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne pół godziny. Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem

R'n'G Kitchen
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 162

czerwonym winie są lepsze niż te w piwie, to już słyszałam ale, że różnica będzie aż tak kolosalna, to było dla nas małe zaskoczenie. Wiem jedno, takie golonki będą u nas na pewno częściej... Danie palce lizać... i to dosłownie, kolagenu w tym daniu pod dostatkiem... :-) U mnie 3 golonki przednie, każda przecięta na pół, czyli 6 mniejszych. Mogą być(...)wody przygotować zalewę. Golonki umyte i ogolone (by nie było włosów) umieścić w garnku z zalewą i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. Można do zalewy dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę golonek, w kratkę (nie trzeba, ale można). Na patelni obsmażamy

Smaczne Zdrowe
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 142

suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni. Piana 150 ml jogurtu pitnego, 100 g świeżego chrzanu. Puder 25 g suszonych kwiatów lipy. Do przybrania kilka świeżych kwiatów (opcjonalnie

SzczyptaSmaQ
Pieczona golonka z indyka 163

łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli  100 ml jasnego piwa  2 łyżki oliwy  3 łyżki miodu  tłuszcz gęsi do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki.  Mięso wyjmujemy(...)każdej strony następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy razem kolejne 3 min. Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 C pieczemy 40 min. Po tym czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy

Niezły Młynek
Golonka bejcowana-pieczona. 182

zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu winnego 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego WYKONANIE: golonkę gotujemy w podanych

Kuchnia Beaty
Golonka 169

Produkty potrzebne;  Mąka – 200 gram Golonka – KG Vegeta  – 2 łyżki Ziele Angielskie – 3 ziarenka Liść laurowy- 3 listki Sól- Szczypta Czosnek- 2-3 ząbki Piwo- Pół butelki Masło 50 gram Cebula- sztuka pieprz- łyżeczka Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy masełko, dodajemy skrojoną cebulkę i czosnek na drobno, szklimy, Wkładamy golonkę, zalewamy wodą i dusimy przez 20 minut Przyprawiamy

pichciszto
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 191

pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczka soli  1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju  1 szklanka piwa(...)mięso.  Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony.  Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy w piekarniku około 1-2 godziny, w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 182

byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć.  A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do  Food Lab Studio , gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały się z części

Stare Gary
Goloneczki i żeberka w piwie 134

angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy ( grzyby moczymy ). Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony.  Podsmażone golonki i żeberka układamy w naczyniu do pieczenia. Marchew obieramy(...)bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około 2 godzin w temperaturze 190 o C do miękkości golonek. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Golonka gotowana w warzywach 207

golonki po 1 godzinie gotowaniawylowic miekka golonke,nie odsaczac nadmiernie.Ulozyc w naczyniu zaroodpornym,posypac majerankiem-rozcierajac go miedzy palcami- i papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem(...)zapach piwa,golonke juz w piekarniku,kilkakrotnie mozna podlac piwem.Skorka wowczas ladnie sciemnieje i stanie sie chrupiaca.Szklaneczka piwa wystarczyJak zrobic musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubic dodajac gorace mleko i 2 lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki.Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis:kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania