Pomysł na prosty i tani obiadek którym naje się cała rodzina ;) Składniki n 2-3 osoby: 1 opakowanie wątróbki drobiowej 4 średnie cebule 1 i 1/2 szkl domowego rosołu lub bulionu mąka do obtoczenia wątróbki około 1/3 szkl śmietanki 30 % sól, pieprz, warzywka suszone, papryka słodka/ostra oraz wędzona troszkę natki zielonej pietruszki 1. Najpierw szklimy na oleju cebule pokrojoną(...)piórka trwa to około 10 minut, a następnie przeszkloną zdejmujemy z patelni. 2. W tym czasie wątróbkę pozbawiamy żyłek i niepotrzebnych "flaczków". 3. Obtaczamy w mące i kładziemy ją na patelnie z rozgrzaną oliwą. Przesmażamy z obydwóch stron, aż pozbawimy ją surowości (trwało to z około 10-15 minut). Następnie dokładamy z powrotem wcześniej zeszklona cebulkę. Całość mieszamy
Gotowanie...to proste !To danie zachwyca w swojej prostocie i łatwości przygotowania. Jest bardzo smaczna i aromatyczna. Można wykorzystać mięso z zupy wcześniejszego dnia (gotowane mięso). Za to w
Tagebuch po polskutych osób, które decydują się na home party przygotowałam małą podpowiedź, co można przygotować do jedzenia nie drogo i smacznie. DANIA GŁÓWNE DO WYBORU: Rosół z kury Flaczki sojowe z jajkiem gotowanym na twardo Krem z boczniaków 2. Pierś z kurczaka po królewsku z młodymi ziemniakami Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach(...)rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort
pieprzny smaczekJedni lubią flaczki, a inni nie. Ja zdecydowanie należę do wielbicieli Są klasyką kuchni polskiej. Zwykle kojarz się ze świętami i rodzinnymi imprezami, choć dziś przyrządza się je o wiele rzadziej. Są sycące, rozgrzewające, zwykle pikantne. Zależnie od upodobań i zwyczajów regionalnych, zupa ta bywa czasem urozmaicana dodatkiem pieczarek, leśnych grzybów, świeżej papryki lub pulpecików. Ja jednak podaję(...)przepis na najprostsze klasyczne flaczki wołowe ugotowane na mięsnym wywarze, z dodatkiem włoszczyzny i lekko zagęszczone zasmażką. Przygotowanie może być bardziej lub mniej czasochłonne – to zależy od tego, czy kupicie surowe flaki w płacie lub już podgotowane i pokrojone (szczegóły poniżej) . Zapraszam! Na obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba
Kulinarny S.O.S.votes ) Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego M. Flaczki,gulasze, fasolka itp. jakoś znosi, ale to danie po prostu uwielbia. Zawsze jak mu je pakuję, kiedy jak 70 % polaków wybywa za granicę w celu zarobkowym… Mam pewność, że z przyjemnością je spałaszuje(...)mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu 2 łyżeczki cukru 1-1,5 łyżki soli ( najlepiej według własnego smaku) 2 średniej wielkości cebule sos: 2,5 l bulionu drobiowego lub wywaru na żeberkach, mocno esencjonalnych ( w ostateczności użyjcie z kostki) 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego ( taki suszony, lepiej się zachowuje w słoikach , nie fermentuje ;)) 2 łyżki maggi-można pominąć
Ogrodnik w podróżyTosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zarówno staropolskie przepisy, jak i te z najodleglejszych krańców świata. Pracował w restauracjach w Azji, Australii, jadł potrawy rdzennych aborygenów, do tego pochodzi z Podhala, gdzie od dzieciństwa próbował flaczków, móżdżków czy ozorków. Podroby są jego pasją i czytając przepisy się to czuje, zrobił coś, czego nikt przed nim się nie podjął. Poświęcił dużo, żeby wydać tę książkę(...)Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami Płucka nadziewane z rzodkwią po kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku Serca drobiowe po egipsku Tadżin z podrobów Pasztet z cynaderek cielęcych Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom
Parowar Facetabulion – powstaje potrawa, którą spokojnie można potraktować jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zupa meksykańska Składniki na 4-6 porcji: 1L esencjonalnego wywaru drobiowego 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 500g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)powinna być dosyć pikantna. Rozgrzewająca zupa meksykańska to doskonała propozycja na zimne jesienne i zimowe dni. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa Pieczarkowa Krem Artykuł Pikantna zupa meksykańska – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam Was po pyszny przepis na pyszne flaki. Flaki wołowe to tradycyjna, jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest ona przygotowywana bardzo często na wszelkiego rodzaju uroczystości, spotkania, wesela. Flaczki wołowe to klasyczne danie, które nie tylko w Polsce cieszy się popularnością, zyskało ją również na całym świecie. Jej aromat, bogaty smak i odżywcze składniki sprawiają, że jest jedną(...)smakiem, więc tych przypraw jest sporo. Flaki przepis Zaczynamy od przygotowania rosołu, czyli bazy do naszych flaków. Pomimo, że używam flaków wołowych, to mój rosół gotuję na mieszance mięsa drobiowego i wołowego. Rosół nie będzie wtedy tak tłusty, a będzie miał super smak. Cebulę obieramy z łupinki i opalamy przez chwilę nad ogniem. Powinna być zadymiona, ciemna. Do dużego garnka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sprawdź inne wyszukiwania: