samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie: 1. Obieramy cebulę
dobra gospodyni dom wesołym czynijakiego w życiu jadła. W dodatku nie trzeba znać się na rybach, może być to pierwszy raz kiedy spróbujecie zrobić rybkę na obiad, ale jestem pewna, że wyjdzie Wam w 100%. Jest to bardzo prostu przepis, a w smaku jak z najlepszej knajpy! :) Składniki: - 1 duży filet z łososia - 40g płatków migdałów - 3 łyżki kwaśnej śmietany
Be Fit Be Strongposiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 jajka, rozbełtane 450 g filetów z dorsza, bez skóry Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą. W osobnych miseczkach umieszczamy mąkę, jajka i zmiażdżone lub zblendowane płatki kukurydziane. Płatki mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Rybę kroimy w grube paski i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw(...)mące, potem zanurzamy w jaju a na końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny przepis na błyskawiczny obiad. Ryba jest gotowa po 15 minutach, wystarczy w tym czasie ugotować np ryż i pyszne danie możemy podawać. Dobrym dodatkiem będą guacamole np z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego kminu1/4 łyżeczki chili
Stare Garysera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka 250 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypior sposób przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente. Fasolkę szparagową(...)kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy
Miód i pieprzryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla. Składniki: 1 kg filetów(...)paprykę, chili, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać. Oprószyć łososia i cukinię przygotowaną mieszanką (w jednej misce) i dokładnie, ale delikatnie (żeby nie zepsuć struktury delikatnego łososia) wetrzeć w rybę i cukinię. Zostawić na 15-30 minut (nie dłużej). Na patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę łososia i cukinię (po 2 plastry), zaczynając od cukinii i na niej kończąc. Dymne
Pociąg Do Kuchnimają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet i 20-25 lat. Niepoprawna pisownia jak i wymowa wzięła się z holenderskiego wyrażenia ‘maatjesharing’ – oznaczającej małego (mają po około 12-15cm), bardzo(...)plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Zalewamy śledzie mlekiem
Karo in the KitchenTakie właśnie są szaszłyki z łososiem. Łosoś w marynacie z sosem worcestershire świetnie dopasowuje się do delikatnej cukinii i słodkich pomidorków koktajlowych. Warto spróbować. Składniki dla 4 osób: 500g fileta z łososia 24 pomidorki koktajlowe 2 wąskie cukinie* Marynata 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki sosu worecestershire 1 łyżka oleju szczypta pieprzu Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać z sosem i olejem. Łososia umyć, osuszyć, zdjąć skórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać na przemian składniki formując fale z cukinii. Piec na ruszcie
Pełny talerzchętnie do nich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości(...)stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony. Post Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCoś dla smakoszy krewetek i kalmarów Składniki 2 szklanki ryżu 250 g mieszanki owoców morza 2 filety z udka kurczaka 1 czerwona papryka 2 szalotki
czarrna od kuchniPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5
Bajeczna Kuchnianiego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba pozostaje soczysta, a warzywa chrupiące. Jeżeli mam czas zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki
Pełny talerzPyszne śledziki w śmietanie w domowym wydaniu. Ich przygotowanie jest bardzo proste jednak musimy odczekać aż wszystkie smaki się przegryzą. składniki: 10 filetów śledziowych solonych 1
Monia miesza i gotujedzwonki surowego łososia (filet) 200g dojrzałych truskawek sok z połowy cytryny oliwa sól, pieprz Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością oliwy, ułożyć łososia (jeżeli mamy kawałki ze skórą, to kładziemy skórą do dołu), skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Truskawki pokroić w niezbyt cienkie plasterki i obłożyć nimi łososia, resztę poukładać między kawałkami ryby. Naczynie przykryć
Codzienne Gotowaniemają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą(...)Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy
Kolizje Smaków