filet z ryby - 2315 przepisów (strona:94/155)

Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 161

paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam.Składniki na 2 porcje:2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy2 łyżki sosu(...)sojowego1 łyżka soku z cytryny lub limetki1 łyżka miodu20 g świeżego imbirukawałeczek czerwonej papryczki chiliWykonanie:dwa filety z łososia umyć,pozbawić skóry i osuszyćprzygotować marynatę do łososia.Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu .Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki.Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś pieczony 135

przyszedł czas na łososia - czyli obiad bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Choć za rybami raczej nie przepadam - oto taki mały wyjątek. Ten sposób na jej przygotowanie naprawdę mi smakuje. Szkoda tylko, że łososia nie powinno się jeść zbyt często ze względu na skłonności do gromadzenia rtęci czy innych metali ciężkich w jego organizmie. Tak czy owak, od czasu(...)font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 4 kawałki fileta z łososia 1 cytryna 1/3 kostki masła koperek ząbek czosnku natka pietruszki sól, czarny pieprz słodka papryka Wykonanie: Łososia myjemy i nacieramy słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej dopasowane wielkością do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy drugi garnek

psgotujemy
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 184

dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe.   Pieczony dorsz z migdałami Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Ryba w warzywach 139

Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku

R'n'G Kitchen
Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce 151

polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby): ok 1/2 kg filetów z dorsza 1/2 cebuli sól, pieprz czarny łyżka soku z cytryny do panierki: mąka jajko bułka tarta pieprz cytrynowy Przygotowanie: Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś(...)rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby. Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się  przepis z bloga Cool&Minty

Kuchnia po mojemu
Sałatka śledziowa 320

ryby, to przez wiele lat nie mogłam się przekonać do śledzi. Wręcz ich unikałam. Jednak M. bardzo je lubi, więc postanowiłam "oswoić śledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety(...)dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie

Pełny talerz
Pietruszkowy mintaj 164

Pyszny mintaj o mocno pietruszkowym aromacie i wyrazistym smaku dzięki szczypcie chili. Składniki: 500g filetów z mintaja 2 jajka 100g mąki pęczek pietruszki ząbek czosnku 2

Gotowanie i blogowanie
Kanapki z sardynkami 96

Puszka sardynek bez skóry i ości*, 60 g kaparów, 100 ml wina, 1 pełna łyżka majonezu, 3-4 filety z cząstek cytryny**, 4 duże kapary

królestwo garów
Dorsz pieczony z ziołami i jarmużem 127

Dorsz pieczony z ziołami i jarmużem Składniki: filet z dorsza jarmuż czosnek oliwa z oliwek rozmaryn tymianek koperek sól Jarmuż sparzyłam wrzątkiem. Czosnek obrałam i

nietadieta
Śledzie po kaszubsku 214

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami ,cebulą i pomidorami.Możemy je podać na świąteczny stół. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 200 gram pieczarek 1/2

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju 190

Trochę inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone

Bajeczna Kuchnia
Rembertowskie śledzie majerankowe 164

Śledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne. inspiracja "Śledzie"  - Małgorzata Caprariskładniki250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju5 ząbków czosnku (dałam

Stare Gary
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 116

filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy na sicie. Dalej przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Naczynie do zapiekania ( ja zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody ) smarujemy olejem i wykładamy na nie usmażoną rybę. Rybę(...)polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy ser i zapiekamy w piekarniku w temp. 160 o C przez około 10 – 15 minut. Podajemy ciepłe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 141

maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło(...)którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować

Food Square
Łosoś w cieście francuskim 133

Czasami szukamy jakiegoś dania, którym chcemy zaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim.     Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać(...)wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią idelanie zgraną, kulinarnie  parę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Łosoś w cieście francuskim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania