filet z ryby - 2315 przepisów (strona:88/155)

Kotlety rybne z pieczonego dorsza 230

Piekłam niedawno dorsza z cebulą . Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona(...)upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną

Stare Gary
Dorsz w świeżych pomidorach z kaparami 217

cebula 2 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 łyżki kaparów Sól, pieprz Filety z dorsza myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy pod wrzątkiem i zdejmujemy skórę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy pomidory, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy rybę i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Dusimy około 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 196

kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy(...)wszystkie składniki wyżej wymienione Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO

w mojej kuchni
R... Ryba po grecku! 416

duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę

Kitchens Alphabet
Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) 220

Lekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka   jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy

Mienta blog
Kurczak tikka masala 228

pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru(...)ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - szczypta cynamonu - kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki

Corner With Recipes
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 180

nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet

Mój Smak na Życie
Kuleczki rybne w zalewie 681

wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia cebulasól, pieprz do smakubułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia Zalewa5

Ala piecze i gotuje
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 246

roszponkę zamienić możesz na wykwintny dodatek do kuszącej ryby. Nie umiesz sobie wyobrazić, ile w mojej głowie kotłuje się pomysłów. Nawet taką zwykłą roszponkę potrafię podać w zupełnie nowej wersji.To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo aromatyczną rybą. Ponadto bardzo dietetyczną!Przepis powstał w ramach zgłoszenia(...)dużych, rozmrożonych filetów z dorsza ok. 3/4 litra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 2362

Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki(...)szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy

Kolorowy Przepisownik
Kolejny super prosty pomysł na smakowity, piątkowy obiad, czyli pietruszkowy łosoś pieczony w pomidorach 190

już pisałam mój Synek uwielbia łososia. Zajada się nim odkąd tylko ryby wzbogaciły jego dietę. Staram się wykorzystywać jego smaki i dość często podawać mu ryby - jako bogactwo witamin, minerałów i bezcennych dla pracy układów krążenia oraz nerwowego, kwasów Omega - 3 . Któregoś dnia w zeszłym tygodniu wyjęłam dla niego kawałek łososia i już miałam go przyrządzić w sprawdzony(...)czasie z obu stron obsypałam posiekaną, świeżą natką pietruszki. Filet ułożyłam w małym naczyniu żaroodpornym i obłożyłam ze wszystkich stron pokrojonym w ósemki pomidorem. Pomidora lekko posoliłam i odrobinkę posłodziłam by wydobyć pełnię jego aromatu. Wrzuciłam też kilka wiórków masła by podczas pieczenia pomidory i ryba nie przywierały do naczynia. Zapiekałam pod przykryciem przez 15- 20 minut w piekarniku

Kuchnia po mojemu
Łosoś, ryż, groszek i seler naciowy 208

Składniki: 50 g ryżu jaśminowego na osobę groszek mrożony seler naciowy bulion warzywno - drobiowy filet z łososia sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Ryż przepłukać

Karczma Honorietty
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym 149

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym   Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku  mały jogurt naturalny

Aromatyczne Podróże
Sałatka fasolkowa z makrelą 246

Składniki 1/2 brokuła 20 dkg fasolki szparagowej 2-3 dojrzałe pomidory 1 puszka fileta z makreli z oleju 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu

czarrna od kuchni
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 193

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu

Pasje Jolki