Świetna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340(...)ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kawałki łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy
Stare Garymoże zasmakuje również i Wam... :-)Składniki:- kawałek łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g)- 150g mascarpone- ząbek czosnku- sól, świeżo mielony pieprz+ makaron orkiszowy 400g (lub pszenny)- koperek do posypaniaŁososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby kilka minut, do lekkiego zrumienienia (5-10 minut). Następnie dodajemy
Smaczne Zdrowenajbliższych tygodniach ryby będą często królowały na moim stole. To głownie kwestia pewnych postanowień mojego Męża, a ja mam zamiar go mocno w tym wspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany(...)odstawić na min. 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą
Pasja Smakuzajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :) Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami składniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie filet) 5-6 średniej wielkości ziemniaków Ziemniaki pokroić(...)Małą patelnię rozgrzać i podprażyć na niej wiórki kokosowe. Dodać do cukinii. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez chwilę pod przykryciem, aby cukinia była chrupka. Rybę podzielić na dwie części, oprószyć delikatnie solą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem przez około 10 minut (bez dodatku tłuszczu), na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem
FitKotśmierdziało rybą, co byłoby pewnikiem przy większości ryb, które kiedyś jadałam. Zuzi bardzo smakowało. Z uwagi na nią ne doprawiałam zbyt intensywnie, więc danie było łagodne. Jednak spora doza pieprzu i ewentualnie szczypta ostrej papryki mielonej dodałaby jeszcze więcej smaku. Gorąco polecam! Składniki na 3 porcje: ok 250-300 g filetów z dorsza bez skóry, ja miałam atlantyckiego(...)gotowania Przygotowanie: Jeśli masz mrożoną rybę, wyciągnij ją minimum godzinę wcześniej, by się rozmroziła. Podobnie szpinak. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i marchewkę drobniutko pokrój. Czosnek możesz drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Rozmrożoną rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Nie wyciskaj wody z ryby, bo będzie sucha. Nieraz popełniłam ten błąd
Anioszek w kuchnigiczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:1 cytryna - jedynie skórkaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskadodatkowo potrzebujemy:2 filety łososia ze skórąświeży tymianekświeży koperekpieprzoliwa z oliwek do smażenia albo(...)potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.Grillowany łosoś z gremolatą
Bon Appetit Małgorzatyłososia (filet bez skóry) - 2 czerstwe kajzerki (namoczone w wodzie) - 2 duże cebule (lub 3 średnie) - 4 jajka - 2 – 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (cypryjska) - masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę
mojewypiekiinietylkosypko kaszy jaglanej Premium Skworcu solidna garść roszponki pomidorki koktajlowe rybka- u mnie filety z łososia w salsie pomidorowej oliwki czarny sezam suszone pomidory z zalewy olej z ostropestu Na półmisek, w moim przypadku Porcelana Bogucice położyłam umytą roszponkę. Na to rybę, pomidorka i resztę składników. Sałatka gotowa w kilka chwil. Skropiona olejem z ostropestu , który
Z Kuchni Do KuchniWigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka
Z Majeczką w kuchniłososia- 1/2 jajka- łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej- łyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany
Kuchnia Elliepolecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha
Gosia gotujeTeż u Was tak słonecznie i ciepło ??? W Rzeszowie super :)) Wiecie już na pewno, że lubię ryby, ale nie lubię ich cały czas tak samo. Nad tym dorszem to miałam zagryzkę z czym i jak. Najpierw oprószyłam go solą i pieprzem z młotkowaną kolendrą. Potem wtarłam w niego wędzoną paprykę i odłożyłam do lodówki, żeby sobie kilka godzin poleżał(...)bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron oprószyłam solą, pieprzem z młotkowana kolendrą i czerwoną wędzoną papryką. Wtarłam to wszystko w rybę i odstawiłam do lodówki
kruche babeczkiRobimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka
GRUBY WAŁEKPieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki: dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona
Niespełnione zdolności kulinarneDorsz w pomidorach Składniki: 3 filety z dorsza 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól
nietadieta