filet z ryby - 2315 przepisów (strona:99/155)

Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 153

filet), 2   łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę płuczemy, suszymy

Moniki Smakołyki
Sałatka śledziowa z grzybami 142

  https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam

Di gotuje
Łosoś w sosie curry z brokułem i czarnym ryżem 146

towarzystwie, bo było co świętować. Łosoś to moja ulubiona ryba. Od czasu do czasu warto sobie pogilgotać smakowe kubki. Danie jest szybkie i wykwintne. Niezwykle rozgrzewające i aromatyczne. Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki 1 – 2 filety z łososia bez skóry pół brokuła 15 pomidorków koktajlowych

Z Kuchni Do Kuchni
śledź w pomidorze z miodem 151

                                                  śledź

Miód i pieprz
Łosoś pieczony z migdałami. 173

                                                   

Bazylia kontra Rozmaryn
Paluszki rybne – czyli ryba na obiad ! 197

mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające. Po co się truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe. Smaczne!    Paluszki rybne 40 dkg dorsza ( filetów bez skóry i ości(...)odkładamy na chwilkę na deskę wyłożoną papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe !    Z podanej porcji mi wyszło 15 sztuk.    Paluszki rybne – czyli ryba na obiad

Kuchnia na wzgórzu
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 190

sprawdzić wszystkie warianty . Pewnie będę jeszcze nie raz przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże  gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki(...)łyżkę oleju z masłem. Wrzucić  rozmaryn i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez  skórki -potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując  z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać  do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam

Buniabaje w kuchni
Łosoś w rozmarynie 185

ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas: 30 minut Składniki: filet z łososia ( na 2 porcje(...)łyżki oleju  zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem. Dodatkowo podać cytrynę do ryby. * Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu

Buniabaje w kuchni
ŚLEDŹ W CIEŚCIE PIWNYM 164

piątek moja radość była wielka.Od razu wiedziałam też,że będzie szaleństwo w kuchni.No i było...pyszne śledzie popływały sobie w piwie. Składniki:   6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych sól,pieprz,sok z cytryny łyżka musztardy rosyjskiej   Ciasto piwne: 2 jajka 250 ml jasnego piwa 200 g mąki sól,pieprz Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić(...)sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania.   Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna

Niespełnione zdolności kulinarne
Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami 113

warzywnym tagliatelle z grzybami Składniki – 2 porcje: Sandacz (filet) – 400g Musztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy i każdą

Kuchnia Bon Appetit
Slodko-kwasny sledzik 109

uczcić. Z racji, iż strasznie lubię  ryby  - pod każdą postacią, koniecznie musiałam jakąś rybkę zrobić. Postanowiłam, że najlepszy na tą okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją  w podwójnych ilościach. Składniki:  1 kg filetów śledziowych a'la matias (takie zwykłe ze słonej

dlaSmaQ
Niezła rybka... 178

bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły takie propozycje -Beczka śledzi. Filety śledziowe z olejem wiejskim filety ze śledzia atlantyckiego

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie dobrze przyprawione 148

Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Składniki ok. 400 g filetów śledziowych a'la Matjas (dwa opakowania) 2 białe cebule 1 pęczek szczypiorku

My Chcemy Jeść
Rybne curry/ryba 180

tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie.Składniki:0,5 kg filetów z dorsza1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ziarenek kolendry1 łyżka(...)drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 184

Polecam naprawdę każdemu - nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania bambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania