filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:7/172)

Dorsz pieczony z dodatkiem sherry 138

dowolna biała ryba sól i pieprz 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek 3 łyżki wytrawnego sherry 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron  solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem lub polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają skórę, skórą(...)dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i  piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby.  Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu - mięso powinno być białe a nie przezroczyste, i powinno się łatwo

Stare Gary
Łosoś w migdałach z miodem i rozmarynem 104

Rybę pieczemy w piekarniku dzięki czemu jest soczysta i smaczna. Proste i łatwe danie, które mam nadzieję zachwyci również Wasze podniebienia.   Składniki (na 2 porcje): 300 gram łososia bez skóry i ości garść solonych migdałów 1/4 cytryny 2 łyżki miodu świeżo mielony pieprz sól 2 gałązki rozmarynu oliwa z oliwek do wysmarowania formy   Filet kroimy na pół(...)układamy posiekane migdały i polewamy je miodem. Na każdym filecie kładziemy gałązkę rozmarynu. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nich przygotowane filety. Danie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 185

panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety(...)mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę.  Przygotowujemy sos.  Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki rybne 94

obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę(...)gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumienią lub smażymy na małej ilości tłuszczu z dwóch stron. Podajemy na obiad z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Jak widać na zdjęciu ja podałam z fasolką szparagową w bułce

Na moim talerzu
Kotleciki rybne 187

obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę(...)gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumienią lub smażymy na małej ilości tłuszczu z dwóch stron. Podajemy na obiad z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Jak widać na zdjęciu ja podałam z fasolką szparagową w bułce

NA MOIM TALERZU
filet pod paprykową pierzynką 144

jakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie.  Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet(...)płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 131

najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą lub ryżem Najpierw musimy rozgrzać piekarnik do 180°C. Filet z łososia osusz dokładnie i ułóż na nim plasterki z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę zostaw do podania. Czosnek trzeba rozgnieść w moździerzu na pastę (można dodać odrobinę

Bazując na smaku
Filet z indyka w glazurze miodowo-musztardowej 80

kurkumy ½ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki tymianku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki miodu (wieloowocowy) 3 łyżki musztardy (np. miodowej) 3 duże ząbki czosnku   Ponadto: Sznurek do obwiązania fileta Rękaw do pieczenia   Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym   ręcznikiem. Owinęłam sznureczkiem nadając mu kształt wrzeciona.   Kolendrę    zmiażdżyłam w moździerzu. Czosnek bardzo drobno posiekałam. Wszystkie(...)wstawiłam na noc do lodówki.   Piekarnik ustawiłam na 180°C. Do zimnego piekarnika wstawiłam naczynie z filetem. Przykryłam i kiedy temperatura osiągnęła 180 °C ustawiłam czas na 1 godzinę. Po tym czasie   rozcięłam rękaw i ponownie wstawiłam naczynie na 20 minut, filet przypiekł się z wierzchu i nabrał ładnego koloru. Można 210 minut przed końcem pieczenia odkryć

Kuchnia u Krysi
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 143

szklanki białego wina 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła (40 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DORSZ : Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Filety z dorsza myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Na każdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki(...)parmeńskiej.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się w mięsku. RISOTTO CYTRYNOWE : W garnku podgrzewamy bulion i utrzymujemy go na granicy wrzenia

cool and minty
Pieczona pierś z kaczki w 30 minut! :) 179

kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego   Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go solą pieprzem. Następnie nacieramy z obu stron majerankiem. Nagrzewamy patelnię [bez tłuszczu]! Smażymy mięso od strony(...)octem. Z jabłka odkrawamy wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 5-8 minut dzięki czemu mięso zatrzyma soki. Kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ryba zapiekana z warzywami 1176

zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku  lub rybę zapiekaną(...)jajkami  . Składniki 700 g fileta z dorsza 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych 135

tyle siły... Z cyklu - druga strona macierzyństwa. Odkąd zrobiłam jakiś czas temu tego kurczaka nie mamy go dosyć. W końcu jakiś inny sposób na filet i to w wersji jak najbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili(...)kawałki. Obtaczamy je w przyprawach a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Filety wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych (lekko je dociskając). Gotowe kawałki układamy na blasze i pieczemy około 30 minut. Podajemy

My simple kitchen
Pieczony dorsz z orzechową caponatą 175

świeżą i chrupiącą caponatą. Pieczony dorsz z orzechową caponatą Swój ciekawy smak ryba zyskała dzięki marynacie. Sos sojowy, oliwa i miód nadały jej lekkiego i wyraźnego smaku. Filet pieczony był w piekarniku, przez co nie wysuszył się i nie pokruszył, jak to czasem zdarza się na patelni. Do ryby jako dodatek został przygotowana caponata. W jej skład wchodził upieczony(...)użyta w trakcie gotowania, ale została podana wraz z całym daniem, dekorując talerz. Rukolę myjemy i osuszamy, a następnie układamy na rybie. Dzięki temu całość nabiera świeżego wyglądu. Filet z dorsza nie musi być nudnym daniem. Wykonując go w ten sposób na pewno nie będzie.   Artykuł Pieczony dorsz z orzechową caponatą pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 221

stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia. Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone

Kulinarna Pokusa