filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:3/172)

WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 186

temperatury 190 stopni C. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm , dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku. NADZIENIE: Filet z łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę 2,5 x 2,5 cm. W niewielkim garnuszku zagotuj mleko razem z solą oraz przeciśniętym przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Zimowy dorsz Skrei z patelni, z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym szpinakiem 196

tymiankiem. Oliwę delikatnie rozprowadzić rękami dookoła ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C. Po 15 minutach ziemniaki przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 - 15 min, do czasu aż będą miękkie w środku i ładnie przypieczone na wierzchu. Ryba Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Filet opłukać, osuszyć. Podzielić na 2 lub 3 części. Oprószyć solą(...)łyżkę masła. Filety położyć  skórą w dół, smażyć przez trzy minuty lub do momentu, gdy skóra zrobi się złoto brązowa.  Przełożyć filety skórą do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 3 - 4 minuty.  Jeżeli filet jest bardzo gruby można potrzymać odrobinę dłużej. Rybę szykujemy gdy ziemniaki są już prawie gotowe. szpinak Dobrze

Stare Gary
Poniedziałek: Sałatka Cobb, czyli kurczak, awokado i jajko 187

łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem(...)pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. Boczek połam na kawałki

Niedzielny kucharz
ROLADKI NADZIANE FETĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 105

Idealny niedzielny obiad z piekarnika       SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

słodki bratek
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami. 281

Kiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam(...)ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie!    PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym 178

łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej kolendry, 500 g filetów z dorsza Bób z pieczarkami: oliwa z oliwek 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, 100 g masła - u nas 50 g, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry(...)termoobieg) przez 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy dorsza z piekarnika, ponownie obtaczamy w marynacie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Wyjmujemy z piekarnika, zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowyjemy ją na powierzchni ryby.  Pieczarki przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy masło, sól, pieprz, pokrojony czosnek, całość smażymy do zarumienienia pieczarek. Dodajemy

Plate of Joy
DROBIOWY KEBAB NA TALERZU 199

Domowy kebab z piekarnika to ostatnio wielki hit internetu, dlatego i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Użyłam mięsa drobiowego z fileta z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić również kebab z innego rodzaju mięsa. Podałam go na talerzu z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem czosnkowym, ale równie dobrze można podać(...)patyczka  (u mnie podczas pieczenia całość się przechyliła, więc ustabilizowałam ją wbijając jeszcze 3 patyczki). Na patyczka nabijamy po kolei filety, a na końcu wbijamy drugą połówkę cebuli. Całość zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 60 min. Po tym czasie, ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez około

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 178

nacieramy solą, pieprzem, cząbrem oraz tymiankiem. Na patelni na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Filety z kurczaka obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez 5 minut do zrumienienia. Następnie natychmiast umieszczamy w otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego w międzyczasie do temperatury 180 stopni. Mięso trzymamy w nim przez 20 minut, przy czym przez ostatnie(...)item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-72 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-72 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Faszerowanie filetów Sprawione filety Filety najpierw obsmażamy Następnie umieszczamy w piekarniku Gotowe danie Post Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Filety ze szparagami zapiekane w bekonie 100

Filety ze szparagami zapiekane w bekonie Świetny pomysł na faszerowane roladki drobiowe z piekarnika. Pyszne danie do którego polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec razem z filetami PRZEPIS TUTAJ     Składniki: 2 filety z kurczaka ok 10 zielonych szparagów 2 łyżki kremowego serka śmietankowego (użyłam Almette) 5 dkg żółtego sera ok. 10 cienkich plasterków wędzonego(...)oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Na jednej połowie rozbitego fileta rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego i układamy połowę pokrojonych szparagów *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Nadzienie zamykamy w mięsie i całość owijamy bekonem *** *** Z drugim filetem postępujemy dokładnie tak samo. Piersi owinięte w bekon układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut

Blog z Apetytem
Pieczony łosoś z pesto i brokułami 166

wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować domowe pesto . To nic trudnego, a i pesto smakuje o wiele więcej pesto, niż to kupne. Brokuły proponuję lekko zblanszować. Powinny być lekko chrupiące. Brokuły z łososiem smakują wybornie. Podaję je bardzo często właśnie do łososia. Pieczony łosoś Składniki: 600 g fileta z łososia 1 łyżka soku(...)plastry cytryny, grube 1 łyżka oliwy Pesto z bazylii 1 doniczka świeżej bazylii 50 g migdałów 100 ml oliwy 1½ łyżka utartego parmezanu szczypta soli Nastaw piekarnik ma 200ºC. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę

codojedzenia
Faszerowane Kieszonki 195

wstawiamy do piekarnika podajemy z  purée  kukurydzianym lub penne:) SMACZNEGO! P.S z purée możemy łyżką do lodów uformować kuleczki i zapiec je w piekarniku razem z filetami!  PYCHA

Luźna Kuchnia
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 104

piersi z kurczaka – powinny być zanurzone w całości w solance. Odstaw na co najmniej 15 minut, nie dłużej niż na 6 godzin. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij mięso z zalewy, opłucz filety z solanki w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Rozgrzej w rondelku dwie łyżki masła. Polej nim dokładnie fIlety(...)wierzchu i od spodu. Przypraw mięso papryką, pieprzem i posól. Wstaw do piekarnika na 15-18 minut, w zależności od wielkości filetów. Jeśli masz termometr kuchenny zmierz temperaturę wewnątrz mięsa. Gdy wynosi 165 stopni – piersi są gotowe. Jeśli nie masz, użyj tradycyjnej metody, czyli nakłuj filety wykałaczką, albo szpikulcem w najgrubszym miejscu. Gdy wypływający sok jest przezroczysty, jak rosół

Niedzielny kucharz
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej 156

mycie patelni po smażeniu szpinaku, po prostu wyłożyłam szpinak do miski, a na patelnię położyłam zawinięte w szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie taki układ jest idealny, bo nie musiałam brudzić dodatkowych blach, żadnego papieru do pieczenia, wszystko praktycznie na jednej patelni. Polskim dystrybutorem patelni Woll jest firma(...)filetach wypełniłam szpinakiem z serem  i ułożyłam na porozkładanych plastrach szynki parmeńskiej, którymi owinęłam całego fileta.  Na rozgrzanej patelni już bez dodawania żadnego tłuszczu obsmażyłam z każdej strony,  a następnie zostawiając je na patelni włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piekłam przez około 20 -25 minut.  Po tym czasie wystarczy wyciągnąć patelnię

Blondynka Gotuje
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 135

sobie mnóstwo aromatu, więc ryba nie potrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania. W wersji ekspresowej po prostu smaruję pesto powierzchnię filetów rybnych i wstawiam do piekarnika. Gdy mam nieco więcej czasu, przygotowuję szybką panierkę z czerstwego chleba z czosnkiem i parmezanem, którą obsypuję filety - taka ryba prezentuje się bardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto  rosso(...)uzyskasz aromatyczną posypkę. Formę do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż w niej filety z dorsza, dopraw je solą i pieprzem. Każdy filet ryby posmaruj czubatą łyżką pesto rosso , a następnie obsyp ¼ posypki.  Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką. ➤ Rada

Chilli Czosnek i Oliwa
Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 110

białko mięsa.   Piekarnik włóczyłam na 180°C. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego wszystkie filety. Zamknęłam klipsami otwory. Rękaw z filetami przeniosłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.   Pu upieczeniu pozostawiłam filety w rękawie do wystudzenia a potem   przełożyłam do lodówki. Wystudzone pokroiłam na szerokie plastry

Kuchnia u Krysi