filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:36/172)

Pizza - jak zrobić w domu? 4 przepisy na wiosenną pizzę! 191

mnie najlepszy. PIZZA NR 1 PIZZA z mozzarellą i anchois  - 1/2 kulki mozzarelli - kilka marynowanych cebulek - pomidorki cherry - papryczka - 5-6 filetów anchois składniki układamy na cieście do pizzy pieczemy od 12 do 18 minut w piekarniku temp. 240 stopni C PIZZA NR 2 Z MŁODYM SZPINAKIEM I SERAMI - 1/2 kulki mozzarelli - 2 garście młodego szpinaku -1/2 ząbka

SMYKWKUCHNI
Pieczona makrela 154

skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona makrela 154

skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z à la Piña Colada z łososiem, ananasem oraz kokosem 131

świeży ananas 100g garść mieszanki sałat łyżeczka miodu łyżeczka musztardy łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz łyżeczka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Filet z łososia pokrój w duża kostkę, dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 10-15 minut, Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Kokosa oraz ananasa pokrój na dużą kostkę i ułóż

wysmienity
Szparagi, tak już są! 167

Sezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem.    Składniki: (3 porcje) -pęczek szparagów -3 kawałki fileta z łososia -125g kaszy jaglanej -3 łyżki cebulki dymki - łyżka płatków migdałowych -olej rzepakowy -cytryna -oliwa z oliwek Filet z łososia myjemy

Receptura smaku
Pieczeń 151

tartą. Doprawiamy do smaku. Na stolnicy lub dużym talerzu  posypanym bułką tartą, z mięsa formujemy placek. Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki. Zwijamy w roladę, wygładzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 80 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią 204

cukinię kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Sałatka z kurczakiem w śliwkowo-miodowej glazurze. 224

łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego Składniki marynaty mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy i studzimy. Oczyszczone filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Kurczaka pieczemy około 25 min. Upieczonego wyciągamy na talerz i pozostawiamy na 7 minut, aby odpoczął

Miksturownik
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 212

sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości płata). Szparagi

Pełny talerz
Szynka rolowana 178

czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka. Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas

W kuchennym oknie Ewy
Dorada pieczona w soli 188

nadal nie jesteśmy tego pewni, należy oderwać kawałek soli i sprawdzić, czy mięso odchodzi od ości. Jeśli nie - wstawić rybę do piekarnika. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety. Smacznego!Uwagi: Jeżeli wydaje nam się ze ciasto solne po przykryciu ryby jest za mało spoiste, można je jeszcze lekko

Stare Gary
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 180

sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki:600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia4 łyżki sosu teriyaki2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie

Food Square
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 160

duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 288

szpinaku, chwilę przesmażyć  wszystko razem. Doprawić  przyprawą do dań Kucharek i pieprzem. Przestudzić, całość posiekać i farsz położyć na filetach z kurczaka. Zwinąć w ruloniki i każdy rulonik w folię do pieczenia. Piec w piekarniku 20 minut w temp. 190 oC. Po 20 minutach odwinąć, wyjąć z folii i zapiec pod grillem około 5 minut. W czasie

Kulinarny karnet Christophera
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 177

tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry  i  resztę pomidorów  + zioła.Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada drobiowa z serem i bazylią 187

około 200 g sera żółtego ( gouda ) świeża bazylia , pęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy , pieprzymy(...)zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki i dopiero po schłodzeniu w niej przez całą

Ogrodnik w podróży
Łosoś pod kołderką i frytki z batatów 144

kukurydzy, bo za pomidorami nie przepada, ale udało się i zjadł :)) To wszystko posypane tartą mozzarellą i zapieczone w piekarniku. Do tego frytki z batatów i sałatka z roszponki, rukoli z pomidorkami koktajlowymi i słonecznikiem :)) Mniam :) Udanego poniedziałku :)) Składniki: filet z łososia kilka czarnych oliwek suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii papryka szpiczasta czerwona kukurydza starta mozzarella sól pieprz(...)olej lniany Bataty obieram, kroję w grubsze frytki, wrzucam do miski, dodaję troszkę oliwy, papryki wędzonej i soli. Mieszam, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam w piekarniku około 20-25 minut w 180 stopniach. Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Pomidory, oliwki, paprykę kroję na drobno, dodaję listki bazylii i kukurydzę. Mieszam. Łososia przekładam do naczynia żaroodpornego

kruche babeczki
Pita z kurczakiem i warzywami 204

robiłem niestety tylko wykorzystałem gotowe, które kupiłem podczas tygodnia greckiego w Lidlu. Po podgrzaniu w piekarniku pęcznieją i można wyciąć w nich kieszonkę i nadziać czym macie ochotę, u mnie jako nadzienie wykorzystałem kurczaka i warzywa :)   Składniki :  filet z piersi kurczaka  1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli żółtej  1 pieczarka  2 ogórki konserwowe  kilka(...)cytryny  3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego  2 ząbki czosnku   1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  pieprz ziołowy  papryka wędzona Filet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy, po czym kroimy na kawałki. Obtaczamy kawałki mięsa w oliwie z oliwek i przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym i papryką wędzoną. Czosnek kroimy

Parowar Faceta
Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami 172

Sałatka ta jest nie tylko kolorowa, ale i zdrowa. Filety z kurczaka dobrze rozbijamy, przyprawą pikantn ą z chili doprawiamy,   nadzieniem z rukoli, fety i pomidorów suszonych smarujemy i w rolad ę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejn ą przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy  i do przestygni ę cia odkładamy. Gdy już gotowy(...)podsuszamy w piekarniku, w temp. 130°C ok. 40 min, czas zale ży  jest od ich wielko ś ci. Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy. Rolady: Umyt ą , osuszon ą rukol ę miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczaj ą co jest słony. Filety z kurczaka

Moniki Smakołyki
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 127

Przepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego

Kuchnia Pokoleń
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 139

tortownicę formując rant). Nakłuwamy gęsto widelcem i chowamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C – grzanie góra-dół lub – 180°C z termoobiegiem) na 12-13 minut. Przygotowujemy nadzienie: Filet z łososia myjemy, osuszamy, solimy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, zostawiając trochę do dekoracji. Na patelni rozgrzewamy(...)posiekany koperek, a następnie porządnie solimy i dodajemy szczyptę pieprzu. Podsmażone warzywa układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a na wierzchu wtykamy kawałki surowego łososia. Wstawiamy do piekarnika (200°C – grzanie góra-dół lub – 180°C z termoobiegiem) na 30-40 minut. Posypujemy świeżym koperkiem. Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem jest pyszna zarówno na gorąco

Poezja smaku
Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem 176

propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad.  Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki : 1 duży filet z kurczaka 1/4 papryki czerwonej  6 długich chudych plastrów boczku surowego sól i pieprz do smaku  Przygotowanie(...)Gotową roladkę owijamy starannie plastrami boczku aby na siebie nachodził.  Gotowe roladki opiekamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 20-25 minut.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 170

wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.  4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną  6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO  1 bagietka  2 czerwone cebule  ⅓ szklanki octu balsamicznego  1 łyżka miodu  5 suszonych śliwek  2 łyżki rodzynek  2 łyżki(...)Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia.  5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków  1 spory fenkuł

SMYKWKUCHNI
RYBNA TARTA 189

pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i  3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik(...)wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto. Na wierzch poukładaj grube kawałki wędzonego łososia (dzwonki z łososia, filety, bądź podbrzusza) TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Życzę smacznego! Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie

SMYKWKUCHNI
Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 117

oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut. 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy ziemne, migdały, parmezan i oliwę z oliwek

Szalona Kuchnia Eweliny
Mini babeczki grzybowe 130

małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch delikatnie oblewamy gęstą zupą. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego wyciągamy babeczki gdy już ciasto francuskie się ładnie zarumieni. Studzimy

VioletoweKucharzenie
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 204

Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy

W kuchni Katie
Łosoś w papilotach z duszonym porem 156

duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika. Po ok. 10 minutach łosoś jest gotowy i może trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu

Moja Delicja
Korzenna kaczka z modrą kapustą 198

dosypujemy sól i cukier do smaku. Pod koniec możemy dodać jeszcze trochę więcej octu. Równolegle z kapustą dokańczamy zamarynowaną kaczkę. Każdy filet owijamy osobno folią aluminiową – skórą do góry, dość ściśle i przede wszystkim szczelnie. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy do miękkości – sprawdzając wykałaczką, zwykle ok. 70 minut, ale nie przeciągamy tego czasu więcej

Kulinarna Pokusa
Roladki drobiowe a’la devolay 162

foliowego i delikatnie rozbiłam gładką stroną tłuczka. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Na każdym filecie rozłożyłam porcję farszu.     Zwinęłam filety tak, żeby farsz był schowany i nie wyciekał na zewnątrz. Roladki ułożyłam na kształt wrzeciona.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na patelni rozgrzałam olej. Przygotowałam panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie

Kuchnia u Krysi
Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami 228

białego wytrawnego wina  150 ml słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz  1 szczypta cukru Wykonanie:  Filety umyć, osuszyć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić  do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet

Wino Francja Kuchnia
Dieta CTZO, dzień drugi 128

pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% 15 g płatków kukurydzianych 4 g zarodków

Kucharzyca
Dorsz pieczony z ziołami i jarmużem 127

rozmaryn tymianek koperek sól Jarmuż sparzyłam wrzątkiem. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam jarmuż, dodałam czosnek i filety z dorsza. Następnie dodałam sól, zioła i delikatnie polałam oliwą z oliwek. Całość wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp

nietadieta
Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem. 175

zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową. Smacznego

Symfonia smakowa
Chicken butter masala 166

jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem. Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem. Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól. Z pomidorów usunąłem

R'n'G Kitchen
Ryba pod sezamową kołderką 131

konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomidorowa zapiekanka 274

tartej i startej mozzarelli na dno foremki do pieczenia kilka kropli oliwy z oliwek potem warstwa pomidorków na to Mozzarella, pokrojone filety, a na wierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika i zapiekamy przez ok 30 minut. Podajemy z penne, ryżem lub puree, banalnie proste a jakie pyszne

Luźna Kuchnia