fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:207/256)

Ziołowe młode ziemniaczki 290

warzywne . U mnie często na obiad są po prostu ugotowane ( czasem potem podrumienione na maśle ) młode ziemniaki i miska sałaty , mizerii lub zestaw różnych sezonowych jarzynek lub surówek ( kalafior, fasolka szparagowa, pomidor z cebulką, młoda marchewka z kalarepkę itp.) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wytrawna galaretka 238

przywola wspomnienia kolorowego lata czy upragnionej, zielonej wiosny. Wszystko w naszych rekach. skladniki na keksowke 24x10cm 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 jajka 1 marchewka kilka zielonych fasolek szparagowych pieczarki marynowane szynka w kawalku zelatyna sol, vegeta wykonanie. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna woda i obieramy. Marchewke i fasolke gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie. Wyciagamy warzywa

Przysmaki Karolki
Fasolka z mięsem gulaszowym 239

danie towarzyszy nam przez cale lato odkąd tylko pojawi się świeża, żółta fasolka szparagowa. Nauczyłam się go do znajomej Turczynki, która bardzo często gotowała je latem dla całej rodziny. Danie proste, bez wyszukanych składników, sycące i pyszne. Oczywiście w trakcie kilku lat dopasowałam je pod siebie i z takimi zmianami go podaje. A ze warte jest waszego zainteresowania niech świadczy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kokosowa marchewka wg Buni 256

Zostało mi od wczoraj kotletów ( bez sosu )   i ryżu . Zrobiłam więc tylko marchew trochę inaczej zamiast fasolki szparagowej . Czas : 20 minut Składniki : 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka masła szczypta soli Marchew obrać, pokroić na plastry a potem w słupki. Zalać wodą zmieszaną z mlekiem kokosowym . Lekko posolić, dodać masło

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 226

Podawać zdejmując   z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać   do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem

Buniabaje w kuchni
Sałatka z żółtej fasoli( do grilla) 262

Początek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Makaron z warzywami i sezamem 229

sezam i ulubione przyprawy.  Czy ktoś mi powie, że dietetyczne dania nie mogą być pyszne? Składniki : * makaron durum bądź razowy * łyżka oleju kokosowego   * garść mrożonych warzyw - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior * pół opakowania serka wiejskiego  * przyprawy  * sezam  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać warzywa i lekko poddusić by nie powstała

Magiczne Życie Marty
Nadziewane koperty z fetą 212

nimi zrobić. W tym przepisie wykorzystam wczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta  * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie : Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie

Magiczne Życie Marty
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 227

pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ   na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z KWIATAMI NASTURCJI, MIĘTĄ I JOGURTEM NATURALNYM. 198

pachną, dookoła bzyczą natrętnie wszelakiej maści latające paskudy. Zerwie Karmel-itka kilka gałązek mięty. I kwiatów nasturcji parę. Oberwie ogórki. Pobawi z kotem sąsiadów, który notorycznie tarza się w fasolce szparagowej. Miauczy on głośno i natarczywie, każąc się głaskać bez końca. Ale głód tym razem zwycięża. Idzie Karmel-itka spokojnie do domu, przyrządzić prawdziwie letnie, wakacyjne śniadanie. Ciekawostka:  Nasturcje

W kuchni Karmel-itki
Steki wołowe 216

smażyć po 2 min z każdej strony, a dla dobrze wysmażonych po 4 min.  Steki podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami (ja oczywiście wybierałam pierwszą opcję). Dodatkowo ugotowałam fasolkę szparagową

Zgrabne Gotowanie
Paluszki z mięska mielonego na warzywach 238

mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera)  4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki 150 ml śmietany kremówki 120 g tartego żółtego sera 1. Mielone mięso wkłądamy do miski

Słodkości i nie tylko
Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami 243

Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie

Smaczna Pyza
Marynowana wołowina z warzywami 250

miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie

Smaki Edyty
Kurczak curry 325

szczęście zarejestrowałam się jak chciałam:) Składniki na 4-5 porcji: 400-500g piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw (ja zawsze wybieram takie, żeby był kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka itp.) 1 cebula 1 mała papryka (opcjonalnie) 2-3 płaskie łyżki przyprawy curry (do smaku) – u mnie Kamis, bo wg mnie jest najlepsza w smaku. Robiłam kiedyś z inną

Fabryka pomysłów