Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili(...)cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami
Kuchnia po mojemumalakserze zetrzeć na tarczy do szatkowania. Marchewkę obrać i pokroić techniką julienne,czyli w słupki. Cebulę pokroić w pióra lub poszatkować w malakserze lub pokroić w półtalarki. Fasolkę ugotować al dente, czyli od momentu zagotowania wody około 5 min. gdyż ma być chrupka i jędrna, nie rozpaciana. Wychłodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do w/w składników. Wymieszać, , wlać(...)robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera. Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju
Z Kuchni Do Kuchnikcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie(...)tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku
e-PrzepisyKulinarne500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz Papryka ostra i słodka w proszku, Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne” Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię(...)paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej
Zawsze głodna!Latem jemy lekko, jarsko i dietetycznie. Czasem jednak nachodzi ochota na kawałek mięsa. Ja upolowałam łopatkę wieprzową, nie byle jaką bo ze świnki
To co kochamchodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy(...)pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie
MarciochaKucharzycygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo(...)Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych. Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy
Marder&Marder ManufactureZawsze się zastanawiam czy przepis z ciastem drożdżowym może być pomysłem na szybki obiad. Dla mnie to żaden problem, wrzucam kilka składników, zagniatam odstawiam do
Czerwona PorzeczkaOgórki Kiszone Ogórki Małosolne Korniszony Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi. Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów Propozycje na sałatki z ogórkami. Sałatka Szwedzka(...)Pomidory Kiszone Sos Pomidorowy z Bazylią Pikantny Sos Pomidorowy Domowy Ketchup - Pikantny Chutney Pomidorowy Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami
Uwaga Babcia GotujeSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi(...)razie konieczności dolewamy wody. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia. Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku. Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami lub krokietami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolifasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski cebula dymka – drobno posiekana razem ze szczypiorkiem 5 rzodkiewek pokrojonych na plasterki 100 g ugotowanej fasoli azuki łyżeczka sosu sojowego wymieszana ze szczyptą papryki(...)lodówki. Kiełki nie mogą stać w wodzie, bo pleśnieją. Poprzedniego dnia można też namoczyć fasolę azuki. Następnego dnia gotujemy fasolę. Jak przygotować sałatkę z kiełkami kaszy gryczanej i fasolką adzuki? Na talerzu ułóż sałatę. Sos sojowy wymieszaj z przyprawami. Następnie ułuż warstwami kiełki kaszy, kukurydzę, paprykę, rzodkiewkę i fasolę. Polej kiełki sosem sojowym. Posyp całość szczypiorkiem. Lubisz moje wpisy
Ugotowane pozamiatanewyjąć, a do powstałego sosu z cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również: Schab duszony z cebulką
coolinarnykukurydzianej - 3 rodzaje twardych serów, najlepiej, aby jeden z nich był wędzony - dużą garść posiekanej zielonej części dymki - kilka plastrów wędliny lub mięso z pieczeni rozdrobione - tymianek - opcjonalnie fasolę czerwoną z puszki Na sos typu dip: - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka keczupu - ew. ząbek czosnku lub inna Wasza wersja Konieczna jest patelnia o nieprzywierającej powłoce(...)patelnię. Od razu równomiernie rozsypuję na tortilli wiórki serów, wcześniej wszystkie rodzaje mieszam ze sobą, tworzę grubą warstwę, tak centymetr. Posypuję tymiankiem, dymką i mięsem, również teraz fasolką, jeżeli używam, jeszcze raz lekko podsypuję serem, aby kolejny placek lepiej zespolił się z całością. Przykrywam drugą tortillą, używając dłoni i płaskiej łyżki dociskam, szczególnie przy krawędziach, pilnując
I tu będę miała takie tesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : Ocean tuńczyka : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki fasoli czerwonej 2 świeże papryki chilli -posiekane drobniutko mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie -odcedzonych i posiekanych 2-3 ząbki czosnku-wyciśnięte praską 3 ogórki korniszony ( niezbyt duże , muszą być twarde )- drobniutko(...)drobniutkiej tarce ) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i biały pieprz do smaku Ocean tuńczyka przygotowujemy jak każda sałatkę , z tą tylko różnicą ,że składniki „mokre” ( fasolka z zalewy,pomidory,ogórki korniszony,kukurydza i tuńczyk ) po pokrojeniu lub odcedzeniu z zalew , umieszczamy razem na sitku i zostawiamy na przynajmniej 2 godziny , żeby porządnie odciekły , inaczej sałatka faktycznie
Ogrodnik w podróżyCzyż nie pięknie wygląda? Składniki na jedną porcję 1 jajko 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąga papryki czerwonej kilka oliwek sól, pieprz do smaku dresing z oliwy ( oliwa,przyprawy zioła według uznania ,odrobina cukru i kilka kropel cytryny wymieszać) Sposób wykonania Papryki kroje w cienkie plasterki, oliwki na połówki . Polewam to sosem (można też tylko oprószyć solą(...)takiej kąpieli jajko siedzi ok,1 min. Wyciągam jajko łyżką cedzakową , Chwilę odsączam i przekładam na przygotowaną paprykę . Sól ,pieprz do smaku Zamiast papryki może być pomidor, ogórek , fasolka, piure z boby, sałatka z pekińskiej ,sałata Wypróbowałam ze wszystkim
Eli GotowanieMoże być czarna, biała lub czerwona. W strąkach lub szparagowa. Przez lata nie doceniana i kojarzona z kuchnią biedniejszej części społeczeństwa, dziś wróciła do łask, głównie dzięki wegetarianom i dietetykom.Po opublikowaniu przez amerykańskich naukowców badań potwierdzających jej skuteczność w odchudzaniu i profilaktyce nowotworów, robi tam prawdziwą furorę, a tamtejszy Departament Rolnictwa zalecił nawet spożywanie około szklanki fasoli tygodniowo(...)wapń, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi i korzystnie wpływa na pracę mózgu. I nie ma znaczenia czy jemy suche ziarna czy fasolkę szparagową. Suche nasiona fasoli z powodu twardej skórki i zawartości siarki są ciężkostrawne. Dlatego powinno się je wcześniej namoczyć na 12 godzin. Następnie odlać wodę i ugotować w świeżej, bez przykrycia
Wiem co jem