fasolka czerwona - 1050 przepisów (strona:56/70)

Piersi z kurczaka po Meksykańsku 171

natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki oliwy 2 duże cebule 1 ogórek przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek 1 duża czerwona papryka zielone i czarne oliwki 1/4 kostki sera feta Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Dzielimy każdą piersi na dwie części wzdłuż. Umieszczamy w głębszym pojemniku jedna obok drugiej(...)papierem do pieczenia. Na piersi kładziemy posiekaną natkę pietruszki, zalewamy zawartością puszki z fasolą i kukurydzą. następnie ogórka kroimy w plasterki i paprykę z paseczki. Kładziemy na warstwę z fasolką. Luźno rzucamy czosnek. Kolejno idzie teraz pokrojona cebula, rozkruszona feta i oliwki. Całość doprawiam majerankiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją i góra i dół. Pieczemy

ClauditteMissCooking
Piersi z kurczaka po meksykańsku. 859

Składniki: 3 - 4 nieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 (1+1) łyżeczki soku z limonki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie(...)smażyć jeszcze minutę na większym ogniu. Dodać oregano, jalapeno, 1 łyżeczkę soku z limonki, cukier muscovado (lub inny brązowy) i wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz odsączoną i przepłukaną fasolkę. Dosolić do smaku i wymieszać. Na patelni nadającej się do umieszczenia w piekarniku podsmażyć piersi do zrumienienia z obu stron (po 4 - 5 minut). Wypełnić patelnię sosem wokół mięsa, przykryć

zadanie-gotowanie
Sałatka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 191

sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej  * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka ugotowanego makaronu - może być razowy - ja wybrałam ten w ziarenkach(...)cytryny. Wymieszać z łyżką soku z cytryny i odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony z pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać

Magiczne Życie Marty
Hasło tygodnia - muffinki wszystkich smaków. 136

Muffinki wszystkich smaków, tak jak fasolki, mogą naprawdę być wszystkich smaków. Tych dobrych oczywiście! Najważniejsze jest tu pewne zastrzeżenie, czy też wyjaśnienie: możemy w tym tygodniu przygotować każdy rodzaj babeczki zwanej muffinem, ale też cokolwiek, co nam przyjdzie do głów, z wykorzystaniem muffinkowej formy. Wydaje mi się, że Marzenka będzie chciała uwieść nas wieloma rodzajami małych słodkości (zobaczymy ;)), a moje(...)zboczymy na kręte ścieżki, okaże się już w najbliższym czasie - obserwujcie! Swoją drogą, mam takie (nieudowodnione) przekonanie, że w formie muffinki można zakląć każdą potrawę świata. Hmm... np. taki czerwony czysty barszcz... ;) Nie będę tego, ani kilku innych szalonych/dziwacznych pomysłów robił, ale jest to fajne ćwiczenie dla wyobraźni! Może ktoś nam przedstawi swoją ideę takiego eksperymentu? Zdjęcie opublikujemy

zadanie-gotowanie
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 177

Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 153

Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza(...)Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 281

czosnek (powinny być lekko przypalone od zewnątrz); dodać sos pomidorowy i sauté przez kolejne 2-3 minuty; dodać chili, kmin i dobrze wymieszać całość. Dodać do garnka bullion, fasolki i kaszę; gotować przez około 15 minut. Dodać pomidory, kakao, chipotle, miód i gotować pod przykryciem na małym oogniu przez kolejne 40 minut do czas aż kasza będzie miękka; mniej więcej

Jem więc Jestem
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 165

wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora . Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową – niebo w gębie. Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)plastry 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego

karmelowy
Ryż po chińsku z łososiem 405

Przepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około 1 kg łososia  1 i 1/3 szklanki ryżu3 marchewki1 mała puszka groszku 1 czerwona cebulaszczypior2 jajka1 łyżka masłaoliwa

Smaki Edyty
Sałatka z młodych ziemniaków 171

Latem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy.  Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami(...)mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)  1/4 łyżeczki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Obraną cebulę pokroić w plasterki

Codziennik Kuchenny
Kukurydziane arepy z awokado, masłem orzechowym i kozim serem. 171

SEREM. Składniki: Arepy 230g mąki kukurydzianej 310ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oleju (olej kokosowy lub masło ghee) Farsz 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki 1/3 czerwonej cebuli 1 duże (i dojrzałe) awokado masło orzechowe 4 małe plastry koziego sera* (lub 2 duże przedzielone w pół) 1/3 limonki 4 pomidorki koktajlowe wędzona papryka (słodka) parę listków(...)rozgrzanej z olejem patelnii z obu stron (aż do zarumienienia). Gotową arepę przekładamy na 5 minut do piekarnika, na 175C, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca (można pominąć). FARSZ Fasolkę odsączamy, odmierzamy i podsmażamy na patelni ok. 3-4 minuty. Dodajemy szczyptę papryki wędzonej. Cebulkę kroimy w kostkę. W miseczce łączymy miąższ awokado z cebulką i fasolą, dodajemy przekrojone

Fill The Bowl
Gulasz wieprzowy z pomidorami, fasolką i kukurydzą 118

całość niezwykle syta i posiadająca kuszący aromat! Spróbujcie! 700-800g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 2-3 cebule 1 puszka pomidorów (w całości) 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli   3 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprz   2 listki laurowe  1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego tymianku papryka ostra sól Dodatkowo: olej Umyte(...)wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem. (Woda jest zbędna). Pod koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Gulasz podgotować z 2-3 minuty i w razie potrzeby doprawić do smaku

Di gotuje
Pierożki z ciasta francuskiego 115

pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków 1 mały jogurt naturalny 1 duży ząbek czosnku świeża natka pietruszki i koperku drobno posiekane(...)smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika na 25 minut lub na 190 stop. C (grzanie góra/dół). Wybrane warzywa (u nas marchewka, żółta fasolka, brokuł, kalafior) gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente (no chyba, ze wolicie bardziej miękkie, więc pełna dowolność). Jeśli chcecie wszystkie warzywa gotować w jednym garnku, pamiętajcie, że jako

gutfut
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 201

Witajcie :) Wakacyjne klimaty udzielają się nam ostatnio często. Dzisiaj potrawa z klimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić(...)okry z dodatkiem cukinii i kilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy 2 małe młode cukinie 1 duża żółta papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 1 papryczka chili lub jalapeno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 limonki 1 dymka kiełki oliwa

vegetanie
Wołowina na ostrrro 202

Danie to bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej (u mnie karkówka wołowa) opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka meksykańska puszka czerwonej fasoli (jeśli nie było w mrożonce) puszka kukurydzy (jeśli nie było w mrożonce) dwie łyżeczki przyprawy chili con carne (dodać do smaku) dwie łyżeczki papryki słodkiej kostka rosołowa wołowa(...)garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ok. 1,5 godz. 4. Na patelni rozmrażamy warzywa i dusimy do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa, przyprawy, kostkę, kukurydzę, fasolkę i całość jeszcze chwilkę dusimy. 5. Jeśli potrzeba zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Gotowe! Podawać zawinięte w tortilli lub z ryżem. Smacznego

Mama z miasta