Składniki: (na 1 porcję) pomidorek lima pomarańczowy pomidorek czerwony garść ugotowanych warzyw: bób, obrany ze skórki groszek fasola szparagowa: żółta i zielona ponadto 1/4 świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę łyżka posiekanego pora - jasna część łyżka posiekanej białej cebuli łyżka posiekanego koperku suszone oregano sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza. Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz z resztą warzyw. Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano oraz doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wkładamy do lodówki na kwadrans
Moja smaczna kuchnianaczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany.Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni, kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam(...)rzadko jadam wędliny na kanapki, za to często przygotowuję sobie przeróżne fasolowe pasty. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolejną z nich - cudownie pachnącą suszonymi pomidorami i tymiankiem pastę z czerwonej fasoli. Pasta ma mocny aromat suszonych pomidorów. Jeżeli wolelibyście łagodniejszy smak - zamiast oleju spod pomidorów użyjcie zwykłej oliwy. Ta pasta świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami albo
Chilli Czosnek i Oliwajuż choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być
Pichceniomaniakroimy w kostkę. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy drobno.Pomidory spażyć i pokroić drobno. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobno. Składniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami Krok 2 Żeberka myjemy,doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy papryką czerwoną mieloną słodką i smażymy
Różowa kuchniakonserwowych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz oraz przyprawa gyros do smaku olej do smażenia mięsa Sposób przygotowania: Filety oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy do smaku przyprawą gyros i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Jajka gotujemy na twardo ok 13 minut. Studzimy i kroimy w kostkę. Fasolkę i kukurydzę płuczemy
Kuchnia w czekoladziepomidorów puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy ser gouda 100 g chipsów tortilla 500 ml bulionu warzywnego papryczka pepperoni cukier sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Zalewamy bulionem ,dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą ,pieprzem ,cukrem i posiekane pepperoni. Zagotowujemy ,dodajemy przepłukaną i osączoną na sicie fasolkę i osączoną kukurydzę. Gotujemy
R'n'G Kitchenmała puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka majonezu sól pieprz A jak to zrobić: Jajko pokroić w kostkę, a ogórka w pół talarki - przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (fasolki przepłukać pod bieżącą wodą
Kuchnia w opałachGdynia2 łyżeczki chili japanelo czerwonego od Przyprawy Świata Gdynia2 liście laurowe1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)sól, pieprz, papryka słodka - do smaku1. Podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone obsypane papryką słodką, chili japanelo, pomidorami w piórkach, kuminem, solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. 2. Dorzucamy paprykę, smażymy przez kilka minut.3. Do całości wlewamy fasolkę wraz z zalewą, pomidory
Szefowa kuchniKolorowa i pozytywnie nastrajająca, w sam raz na te ponure, szare dni, którymi raczy nas od jakiegoś czasu Pani Zima. Może jakby dni były trochę dłuższe
Czerwona Porzeczkakapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii;) Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów(...)posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut aż będą złociste. Podajemy z barszczem czerwonym lub wcinamy same
Kulinarne Inspiracjebędzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może(...)możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą , np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy . 6. Na koniec
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku; 2 duże, dojrzałe pomidory; 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie (każda po 400g - waga netto wraz z zalewą); 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 czerwona papryczka chili - opcjonalnie; 4 łyżki oliwy z oliwek; 8 dużych, świeżych liści bazylii; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać(...)suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, aż do częściowego zgęstnienia sosu, przez około 20 minut. Następnie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą
Gospodyni Miejskagroszku 1 puszka czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ******************************************* Boczek,cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka z wodą i gotować 10 minut.Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.Zupę gotować do momentu aż ziemniaki prawie będą miękkie.Następnie dodać groszek i fasolkę z puszki oraz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam je z czosnkiem,pieprzem,solą, kurkumą,imbirem,pastą curry i papryką. Polałam olejem i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. W woku podsmażyłam pokrojoną cebulkę z kurczakiem. Przełożyłam je do miski i następnie smażyłam mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę
potrawyregionalnesuszone jabkaKonfitura z czerwonej cebuliBakłażany w adżicePure z pieczonych burakówSuszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidoryZapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura
Kulinarne przygody Gatity