fasolka czerwona - 1050 przepisów (strona:44/70)

Fasolka po bretońsku z warzywami 168

Fasolkę po bretońsku bardzo lubię, praktycznie pod każdą postacią, tym razem przygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek(...)Sposób przygotowania: Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniała. Wodę odlewamy. Zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy

Bajeczna Kuchnia
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 99

danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2 porcje): 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz 1/2 opakowanie sera Arla Apetina bazylia i oregano świeża bazylia do dekoracji Umyte

Mango Papaja
Sałatka z pora,fasoli i ananasa przepisu mojej mamy 154

Oryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy.  Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie w cieniutki

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 562

przekąsić porządny kawał mięcha ;)Tym razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki.Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania.Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja.Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem.Jest

Ostra na Słodko
Fasolka po bretońsku. Smaczne danie jednogarnkowe. 126

czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast 169

skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej   (przepis  TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta  (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim

Ugotować
Kotlety z brokułem i fasolką 187

Składniki: 1 średni brokuł 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki kaszy manny sól, pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, ugotować, dodać fasolkę … Czytaj dalej Kotlety z brokułem i fasolką

czarrna od kuchni
Lunch Box drogą do idealnej sylwetki 184

też LUNCH BOX  w mojej kuchni :) a właściwie torbie. Co dzisiaj polecam? Pełnoziarniste spaghetti z czerwonym pesto, warzywa gotowane na parze + świeża surówka z pieczoną piersią z indyka. Składniki: (na 2 porcje) 50g makaronu spaghetti pełne ziarno (25g/porcję) 250g fasolki szparagowej i brokuła łącznie (125g/porcja) garść roszpunki  5 suszonych pomidorów 2 pomidorki koktalowe

Spektrum Smaku
76 przepisów na jesienne obiady 147

cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem(...)pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Bataty pieczone po meksykańsku 170

Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli(...)carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki

My Culinary Art
Sałatka nicejska 183

pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette. Ziemniaki

Trzeci talerz
Grill w środku zimy 108

śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla. Składniki: Udka kurczaka Bakłażan Marchew Seler Czerwona Cebula Czerwona Papryka Pietruszka Przyprawa Cajun (na kurczaka) Czubryca Bazylia Czosnek Oliwa Warzywa, które dodałam miałam akurat pod ręką, ale możecie dodać wszystko co lubicie np. pieczarki, fasolkę, kabaczek itd... Jak zawsze polecam, aby nie trzymać się sztywno przepisu, tylko gotować to co lubicie

Smaki Przyprawy i Kolory
Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 135

zaprezentować pieczone piersi z kurczaka z małym dodatkiem :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw

ChilliJemy
Pasta z makreli wędzonej 122

oraz B6. Pasta z makreli Składniki: 100 g makreli wędzonej; 100 g fasoli czerwonej (z puszki); 1 cebula (mała); Pieprz, świeży tymianek. Zaczynam ! Nie ma nic prostszego !            Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Fasolkę najpierw odcedzam i płuczę żeby pozbyć się całej zalewy. Na końcu przyprawiam pieprzem

Życie na widelcu
Barszcz czerwony 202

śmietany  Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały

Kuchcik gotuje