korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mały czerwony burak makaron tortellini z mięsem - 250 g liść laurowy, pieprz wg uznania sól - około łyżka dwie łyżki majeranku słodka papryka
Poezja Smaków - blog kulinarnypolędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści świeżego zielonego groszku (można zastąpić zieloną fasolką szparagową) 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 duże pomidory, najlepiej malinowe 1 i 2/3 szklanki ryżu arborio 4 łyżki oliwy
Karo in the Kitchenkaszy pęczak puszka kukurydzy (około 200 g po odsączeniu) puszka groszku (około 200 g po odsączeniu) puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g) 100 g czerwonej soczewicy 100 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 2-3 marchewki łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka pieprzu ziołowego cztery kostki „miłości” (bulionowe, przepis(...)olej. Po chwili, gdy się zeszkli dodaj suszony czosnek i pieprz ziołowy. Wrzuć soczewice i fasolkę, jeżeli używasz suchej oraz pęczak. Dolej 1 litr wody i gotuj około 10 minut. W tym czasie możesz obrać i pokroić w kostkę marchew i ziemniaki. Dodaj czerwoną soczewicę, marchew i ziemniaki. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj
greenscarfzrobić fasolkę po bretońsku. Wyszła lepsza niż się spodziewałam. I szczerze, gdybym wiedziała, że tak łatwo się ją robi, to już od dawna przyrządzałabym ją sama w domu. Składniki: 400g fasoli jaś, 2 litry wody, 200g boczku, 300g kiełbasy ( ja dałam śląskiej ), 2 średnie cebule, ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka(...)gdzieś po ok.1h dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką i boczek. Dodać sól, pieprz, paprykę czerwoną ( odrobinę ostrej i słodkiej) oraz wyciśnięty czosnek. Gotować do momentu aż fasola zupełnie dojdzie do siebie. Dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z mąką - dodać do fasolki, cały czas mieszać ( dać tyle by ładnie się zagęściło, nie zawsze jest konieczność dawania
W kuchni u MonikiSkładniki: 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g, 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku, 200 g kaszy owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki(...)temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką. Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy
Moniki SmakołykiJest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :) Składniki: 2 puszki fasoli (czerwonej albo białej) 40 dag wędzonego boczku, 4 pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnejpół kilo karczkuduża cebula(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy
Bon Appetit Małgorzatybędziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów
Bez Cebulidania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej że w ogóle nigdy nie jadłam czerwonego mięsa... już sam jego widok mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki i tofu smakuje całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje
Poranek na słodkołyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry(...)przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie to kasza gryczana, do której dorzucam
Weekendy w domu i ogrodzieprzeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana. Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa, które akurat są w sezonie. Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella - paella(...)verduras przepis własny na 4 porcje moja patelnia do paelli ma średnicę 30 cm. Składniki: 2 czerwone papryki 1 cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 200 g ryżu
Chilli Czosnek i Oliwazaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii(...)słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary
Tradycyjna Kuchniamarchewka pokrojona w plasterki 1 średnia czerwona papryka - pokrojona w paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 450 g ziemniaków, obrane, pokrojone w duża kostkę 300 g cukinii (1 szt), umyta, pokrojona w dużą kostkę 150 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na 2 - 3 części 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek pietruszki 1 szklanka białego wina
Stare Garykurek 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie
Słodkie okruszkizapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie mięknięcie. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kalafiora i fasolkę gotuję na parze, ale możecie je ugotować w wodzie. Powinny być al dente- nie do końca miękkie. Zmiękną w sosie. Otwieranie kokosa nie jest tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Naszykujcie(...)białej 2 łyżeczki przyprawy curry Kotanyi (bez soli) 100g cebuli (3 małe cebulki) 2-3 łyżki pasty curry czerwonej 3 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 400ml puszka mleka kokosowego /o zawartości kokosa powyżej 65%/ 150ml wody 200g fasolki szparagowej zielonej ½ małego kalafiora (500g) 150g marchewki ( 1 średnia sztuka) 200g kalarepki (½ pół dużej kalarepki lub 1 mała
Karo in the Kitchen