Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami Składniki: - 100g czerwonego ryżu jaśminowego - sól himalajska - 2 buraczki(...)łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka
Wegańska kuchnia orientalnamięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli i czosnku, ugotuj na parze
Qlinarnie i Qlinarniedań, a Wy poznajcie pierwszy przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy
vegetaniestrony składniki ( 2 porcje) 500g kawałków kurczaka z kością i skórą (dałam 2 nogi) 300 - 400 g niedużych ziemniaków (po 3 na osobę) 300 g marchewki 300 g fasolki szparagowej Sos 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 4 ząbki czosnku posiekane 1/ 2 łyżeczki suszonej bazylii lub łyżka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków(...)Nagrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W misce wymieszać miód, sos sojowy, czosnek, bazylię, oregano, paprykę czerwoną w płatkach i pieprz. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub połówki , zależy do wielkości. Marchewkę obrać, pokroić w grube plastry. Jeżeli używamy fasolki mrożonej, przełożyć do naczynia, niech się rozmraża. W misie wolnowaru ułożyć kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć
Stare Garywieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona papryki pokrojonej w paski, 4 ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa(...)woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej
Kulinarny karnet Christopherabiała i jasnozielona część) 1 seler 1 ząbek czosnku (niekoniecznie) 1 duża papryka czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy 6 ziarenek angielskiego ziela 4 listki laurowe 1 łyżka suszonego majeranku Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Suchą fasolkę wsyp do garnka, zalej wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień zagotuj
Moja Mama Gotujełyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 cebula starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy przyprawami. Do naczynia żaroodpornego przelewamy fasolkę, na niej układamy pałki kurczaka, posypujemy posiekaną cebulą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C. Pieczemy
R'n'G Kitchensmak sezonu, czyli fasolkę szparagową w miłym towarzystwie :) Składniki: 20dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego przyprawa do mięsa mielonego 1/3 szklanki kuskus 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szczypta cukru duża cebula bazylia, zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy(...)nich skórkę. Wykładamy do małego rondelka pokrojone w ćwiartki i gotujemy. Po kilku minutach blendujemy i dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Fasolkę myjemy i oczyszczamy nożykiem z obu stron. Wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok 8 minut i odcedzamy. Kuskus zalewamy 1/3 szklanki wody i pozostawiamy pod przykryciem. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, wykładamy
ChilliJemytego dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe
JaglusiaJeanne Kelley na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: po 200 g fasolki zielonej i żółtej ( w sumie 400 g), pokrojonej na kawałki długości kciuka 400 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki (u mnie miniaturowe pomidory malinowe, pokrojone na ćwiartki) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego(...)czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Na blasze wymieszaj pokruszony chleb z rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1,5 łyżki oliwy i tymiankiem. Piecz przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż chleb stanie się złoty i chrupiący. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Fasolkę blanszuj we wrzącej wodzie
Chilli Czosnek i OliwaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: opakowanie fasoli czerwonej, opakowanie kukurydzy, 250 g sera żółtego w kawałku, pojedyncza pierś kurczaka, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Fasolkę i kukurydzę osączam z zalewy. Ser kroję w małą kostkę. Pierś kurczaka kroję w drobne kawałki, podsmażam na oleju
JejKuchniaJeśli mamy wybór, kupujmy gotowe do spożycia warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze mnie na kolację, nie wrócą na nasz stół przez długi czas. Przygotowane z nich kotlety
Even Better Fooddiecie.Zapraszam. 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka 3 g.posiekanego koperku 1 kotlet schabowy 15 dag. 0.5 strąka czerwonej papryki 60g. sól pieprz ulubione zioła 60 g.małych pieczarek 1 cebula średniej wielkości 30g. 1szkl.ugotowanej ze solą fasolki szparagowej woda mineralna bez ograniczeń ************************************************ Ugotowane ziemniaki posypać koperkiem.Mięso i oczyszczoną paprykę pokroić na kwadraty,doprawić solą ,pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismalcu świeży tymianek 3-4 gałązki sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy (można pominąć) liść laurowy 3 szt ziele angielskie 4-6 szt SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz
Basia w kuchni