fasola - 7342 przepisów (strona:279/490)

Naleśniki po meksykańsku zapiekane 430

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku. Takie na wytrawnie, bardzo aromatyczne za sprawą kminu rzymskiego, do tego mięso mielone, kukurydza, czerwona fasola i to wszystko zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Przepis znalazłam tutaj , troszkę zmodyfikowałam, polecam bo świetne :-) Miłego dnia :-) Przepis na naleśniki (potrzebujemy około 10 sztuk) - tutaj Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego

kruche babeczki
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 136

lodówki. Tortownicę pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Sernik z białą

Food Square
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 175

jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony barszcz

Kulinarne przygody Gatity
7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 104

targu. Tyle tam pyszności, że ciężko człowiekowi zdecydować się na co ma ochotę. Najlepiej kupiłabym wszystko: cudownie pachnące truskawki i czereśnie, no i maliny. Do tego wzięłabym kalafior i fasolę szparagową i może jeszcze bób i kalarepę na przekąskę. Idąc dalej, kuszona zapachami dorzuciłabym jeszcze kilka sezonowych pyszności. ALE rozsądek. Wiem, że nie będę w stanie tego wszystkiego zjeść zanim

365 dni dookoła kuchni
Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 149

minut. Wegańskie halloumi smażymy tak samo, tylko odrobinę dłużej – ok. 4 minut na stronę. SKŁADNIKI 2-3 średniej wielkości porcje obiadowe 250g sera halloumi 1,5 puszki białej drobnej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże łodygi selera naciowego 1 średnia cebula, biała lub czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny

Karo in the Kitchen
Tarta z kaszanką i mozzarellą 104

widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) Przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić. Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku. Całość opcjonalnie

Di gotuje
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 91

jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Bób, starożytne warzywo, kuzyn fasoli, fascynowało mnie od dawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate strączki, kryjące niezwykle

Niedzielny kucharz
Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem 152

ulubioną surówką – nam bardzo smakuje z mizerią w koreańskim wydaniu<klik> . Całości świetnie dopełni proteinowy dodatek np. w postaci kotletu sojowego<klik> , kotlecików z fasoli<klik> lub klopsików z soczewicy<klik> . Smacznego! Artykuł Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Quiche ze szparagami 99

Ciasto ułożyć w formie do tary (najlepiej z wyjmowanym spodem), ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (np. specjalnymi ceramicznymi kuleczkami do obciążania ciasta lub zwykłą fasolą, grochem lub ryżem). Spód tarty piec przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.  W międzyczasie przygotować szparagi - poobłamywać stwardniałe końcówki. Jajka rozkłócić ze śmietaną z dodatkiem

Codzienne Gotowanie
Kurczak po meksykańsku z ryżem 131

łyżeczki: ostrej papryki lub płatków chili 2 ząbki czosnku 100 g ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 200 g kukurydzy z czerwoną fasolą 1 pomidor Przygotowanie Filet kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawami oraz startym czosnkiem. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony . Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gruzja cz. 2 – Gruzińska Droga Wojenna 144

dół i już prosto stamtąd udaliśmy się kolację. Cminda Sameba Cminda Sameba Cminda Sameba Miasteczko Stepantsminda   Chinkali Tym razem mieliśmy okazję kosztować lokalnej zupy z czerwonej fasoli przegryzanej kiszonymi papryczkami oraz chinkali. Chinkali to takie gruzińskie pierożki, kształtem przypominające sakiewki z rozmaitymi nadzieniami. Tym razem jedliśmy chinkali klasyczne, czyli z farszem wieprzowo-wołowym z dodatkiem kolendry. Pierożki te jemy

Kate's Kitchen
Tarta z botwinką i serem feta 103

folię spożywczą i chłodzimy przez około godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
„Owoce” Walencji 91

niespodzianką to, że sadzi się tu ziemniaki, których mieszkańcy Walencji używają na potęgę, ponieważ na ich bazie przygotowuje się potrawy. Zaczynając od śniadań na kolacji kończąc. Cebule, grochy i fasole, pomidory, paprykę, warzywa korzeniowe, marchew, pietruszkę, seler. Niespodzianką na polskim polu byłyby na pewno karczochy, które mam wrażenie, na tutejszych polach rosną dosłownie wszędzie. Dużą atrakcją są też nietoperze, które

Gotuj po hiszpańsku
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 122

parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym , Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji ,  Bakłażan zapiekany z kozim serem , Kawior z bakłażana,  Ratatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby

Wino Francja Kuchnia
Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy) 119

ktoś z Was miał kiedyś styczność z tamaryndowcem ? Jest to egzotyczny owoc wyglądem przypominający strąki fasoli. W smaku jest kwaskowy z odrobiną słodyczy i chętnie wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej czy do potraw czy deserów. My otrzymałyśmy tamaryndowca w formie suszonej, którego można kupić w sklepie Kuchnie Świata  😃 Długo zastanawiałyśmy się co przygotować z tym owocem i padło

Candy Pandas