składniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser
Domowy Smak Jedzeniapostanowiłam odświeżyć stary wpis nowymi zdjęciami. Bułeczki robi się ekspresowo, a są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Spróbujcie sami :) Składniki Zaczyn 30 g drożdży łyżeczka cukru 100 ml mleka lekko podgrzanego łyżeczka mąki pszennej Do mleka wkruszyć drożdże, zasypać mąką i cukrem, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto 3 duże żółtka 50 g cukru 300 g mąki 100 g masła(...)Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i posmarować nadzieniem. Nadzienie 40 g masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Posmarowane ciasto zwinąć i kroić na plasterki. Układać na blasze przekrojoną częścią do góry. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temp. 200 st. C. źródło: Marta
Słodkie inspiracjeteż by porozmyślać. Czas płynie w ekspresowym tempie. Dopiero co się urodziła. Dopiero pierwszy raz trzymałam ją na rękach. Dopiero co wróciłyśmy do domu. Dopiero co kupowałam jej śliczne ubranka. A młoda wczoraj już skończyła miesiąc... :) Pomimo ograniczonego czasu staram się aby w domu zawsze było coś słodkiego. Wolę się tuczyć własnym ciastem niż tym ze sklepu z tablicą Mendelejewa(...)produkty, zatem w październiku nie mogło zabraknąć ciasta z jabłkami :) Miękki i lekko cytrynowe ciasto, cynamonowe jabłka i słodka, chrupiąca beza. Uwielbiam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka
My simple kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż(...)otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ten - to taka moja własna wersja piegusków, która zniknęła w ekspresowym tempie. Myślałam, że ciasteczka przetrwają choć z 2 dni... Niestety, ale tak kusiły, że ciężko było nie sięgnąć po jedno, drugie - czy trzecie ciastko. Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego Dodatkowo: 90g czekolady (użyłam mlecznej) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha
Di gotujenaprawdę uroczo i idealnie odchodzą od papierka. W moim domu zawsze znikają ekspresowo, ale wcale się temu nie dziwię, bo w końcu wiem jakie są rewelacyjne w smaku. I ten kuszący zapach... Polecam! (około 8 sztuk) 200g mąki pszenne j 95g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka(...)czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 łyżeczce (*) powideł (lub innego nadzienia
Di gotujeekspresowo znikających deserów jakie można sobie wyobrazić. Teraz jak mam zamiar go przyrządzić, to robię dla każdego po jednej sztuce - w innym przypadku nie ma czym się dzielić. ciasto francuskie 1 tabliczka czekolady (ulubionej) Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Opcjonalnie: płatki czekoladowe i migdałowe do posypania Całą tabliczkę czekolady ułożyć (pionowo) na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego. Ciasto uciąć(...)przy dłuższych - tyle samo co posiada tabliczka. Ciasto po bokach należy naciąć (po obu stronach) w ukośne paski (w dół) o szerokości 2 cm. Dolny i górny brzeg ciasta - podwinąć, a resztę zapleść (naprzemiennie) tak, aby czekolada była szczelnie owinięta. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypać płatkami czekolady oraz migdałami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut
Di gotujemnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa(...)/waniliowy kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 200g czekolady gorzkiej/mlecznej 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Przygotować masę makową. Masę makową zmiksować
Di gotujeznikały w ekspresowym tempie. Polecam szczególnie miłośnikom brownie. Do ciastka gorzka kawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g) 40 g masła 2 jajka 140 g cukru 35 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)końca czekoladę mieszając. Lekko przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto
O kuchni z uczuciemJeśli to Cię nie przekonuje, to pomyśl o cudownym orzechowym kremie powstałym z daktylowej pianki wymieszanej z masłem orzechowym. Idealne rozwiązanie dla wszystkich fanów zdrowych słodyczy. Babeczki robi się ekspresowo, zresztą całą robotę wykonuje za nas blender. Nam pozostaje tylko udekorować te małe cudeńka, by potem, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, delektować się nimi przy kubku pysznej kawy... SKŁADNIKI NA BABECZKI(...)powstała papka, dodaję miód, jajka, mleko, olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut w 180 stopniach C. KREM DAKTYLOWO-ORZECHOWY SKŁADNIKI: ok. 40 sztuk suszonych daktyli 5 łyżek masła orzechowego ok.10 łyżek wody z daktyli WYKONANIE daktyle zalewam wrzątkiem
Upiecz sobie babeczkęmąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Szparagów nie trzeba gotować i zazwyczaj nie wymagają obierania. Jeżeli lubicie szparagi, to gorąco polecam! Składniki na formę 20x28 cm: Ciasto 200 g mąki 130 g zimnego masła 30 g drobno startego sera (np. bursztyn, parmezan, pecorino(...)uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Dodać ser i sól. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przełożyć na blachę, nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić przez 15 minut. Piekarnik rozgrzać
Pełny talerzMuffinki. Wypiek idealny- ekspresowy, ponadczasowy, dający tysiące możliwości. Do muffinek możemy wrzucić to, na co tylko mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić. Składniki na 12 sztuk: składniki suche(...)proszku do pieczenia składniki mokre: 200 ml maślanki 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 2 jajka dodatkowo: garść malin 2 łyżki jagód brzoskwinia łyżka płatków migdałowych Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietany 3 żółtka+1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowanie cukru waniliowego 100g masła tłuszcz do smażenia WYKONANIE Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto dobrze się napowietrzy i faworki będą kruchutkie i lekkie. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Wałkujemy cieniutkie placki(...)smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj mam dla Was kolejną ekspresową propozycję. Babka. Aromatyczna, pomarańczowa, z masłem migdałowym. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy jej spożywanie :). Kto uciera ciasto ze mną? Składniki: 250 g mąki pszennej, typ 500 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 1 czubata łyżka masła migdałowego, polecam firmy Planta Food 8 łyżek cukru szczypta soli skórka otarta(...)miksując. Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka. Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach. Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut
Trufelkowoszybką czekoladową rozpustę jest oczywiście brownie . Gdy nie mam czasu na domowe sięgam po wersję pudełkową. Szybko i smacznie. Jutro zabieram je ze sobą do koleżanki – będzie ekspresowe pieczenie Oczywiście lekko je urozmaicimy w dodatki. Ja na pewno zaproponuję jakieś owoce lub przygotuję owocową piankę na wierzch (śmietanka, jogurt, galaretki i puder). Polecam Wam taką wersję. Na pewno(...)proszku do pieczenia – u mnie Emix ulubione dodatki – u mnie cukier puder, listki mięty i świeże maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej, mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie). Filiżanki wkładamy
Słodkie okruszkikwaskowatych porzeczek. Jak każde muffiny, i te przygotujecie ekspresowo, więc zachęcam do skorzystania z przepisu :) Z podanej ilości składników można przyrządzić 12 sztuk . Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami Składniki: 260g mąki pszennej 250g jogurtu greckiego 80ml oleju (u mnie kokosowy) 80g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g białej czekolady 200g czerwonej porzeczki Wykonanie: - składniki(...)ręczną trzepaczką - do drugiej miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia - do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać kawałki białej czekolady, jeszcze raz krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta tak, aby zakryło dno - na cieście ułożyć dość gęsto (7-10 sztuk) porzeczki
Smakołyki Bereniki