ekspresowe ciasto do pieczenia - 987 przepisów (strona:39/66)

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) 150

Pewnego razu zachciało mi się sernika, ale takiego z miodem... (Ostatnio do wszystkiego dodaję miód.) Upiekłam i... zniknął ekspresowo już kolejnego dnia. Nie, nie - sama całego nie zjadłam, pomogła mi rodzina ze znajomymi. Wszystkim smakował, a ja musiałam upiec kolejny. Uwielbiam ten miodowo-cynamonowy smak, który jest delikatny i idealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy(...)tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.  Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach.  Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.  Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę

Di gotuje
Bagietki Francuskie z Sezamem 267

chrupiący spód pokażę Wam innym razem, bo w przypadku tych bagietek piekłam je w taki sposób aby spód był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie(...)około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam i uformowałam

Blondynka Gotuje
Muffiny serowo-cytrynowe z truskawkami 131

przygotowałam w środku mięciutkie, z wierzchu chrupiące muffiny, które zniknęły ekspresowo. Składniki na 11-12 muffinek: 2 duże jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej(...)widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, skórką z cytryny i cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka

Czerwień i błękit
Herbatniki maślane 138

Zapachniało masłem w kuchni, ale nie tak zwyczajnie tylko ciasteczkowo :). Herbatniki maślane, takie wiecie, ekspresowe... czyli szybko zrobisz, a jeszcze szybciej zjesz... Oczywiście już po nich śladu nie ma, podział bym, ile - komu. Też tak macie? Potrzeba tylko kilka produktów, zróbcie z dziećmi, będą piszczeć z radości i pobawią się stempelkami, te z ciastoliny też się sprawdzą(...)jajo - 3 łyżki miodu 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę lub dwie do lodówki.  2. Wałkujemy na grubość 3-4 mm, nie za cienko. Wycinamy kółka i odciskamy wzory, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać blisko siebie, bo nie rosną. 3. Piekarnik rozgrzać

Apetyczna babeczka
SERNIK WIEDEŃSKI 163

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.   SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz(...)dodać mąkę lub budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut

RAROSSA
Mazurek serowo-chałwowy 202

Przyznam, że za mazurkami nie przepadam, kupne w ogóle mi nie smakują, więc od jakiegoś czasu robię tylko ten - m azurek ekspresowy . W tym roku postanowiłam coś dodać do ubogiego repertuaru mazurkowego i... jest to naprawdę bardzo smaczna propozycja :) Pyszny mazurek serowy z chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :) Składniki: Kruchy spód: 300 g mąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła(...)cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kształt jajka (brzegi zagiąć do środka). Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać i włożyć do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Ekspresowe ciasto czekoladowe z coca colą 126

  Dodatek oranżady sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, nieco wilgotne. Czekoladowe, nie za słodkie. Ciasto idealne? Zdecydowanie – przygotujecie je w kilkanaście minut, wymieszacie łyżką

Szybko Tanio Smacznie
Zupa cebulowa z pasztecikami z serem camembert + film 182

Ekspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert  to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje                    zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego  ( może być z kostki(...)paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w  pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w  większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy

Smakowite Dania
Paszteciki ze szpinakiem i ricottą 319

Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i  dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;) U mnie szpinak mrożony zawsze jest odkąd poznałam firmę Iglotex i jej produkty :) Składniki:2 op. ciasta francuskiego 1 op. mrożonego szpinaku Iglotexząbek czosnkuolejsól i pieprzSposób przygotowania :Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C .Ciasto francuskie rozłożyć(...)odparuje woda .Dodać ser ricotta , wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku .Gotowe nadzienie  nakładać na prostokąty wykrojone z ciasta i formować w prostokąty.Można poprzecinać i wykrajać różne wzorki na wierzchu każdego pasztecika .Piec ok. 20 minut do zrumienienia .Smacznego

Słodkości i nie tylko
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 337

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)Wami informacjami na blogu, ale uznałam, że skoro Święta już za 2 dni, dam pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie, że ciasteczka są naprawdę ekspresowe i można je przygotować na ostatnią chwilę.Sablé to proste, kruche ciasteczka, wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek, co być może nawiązuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Pełnoziarniste muffinki z rabarbarem 154

Ekspresowe muffinki z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz masła orzechowego. Są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, wystarczy tylko wszystkie składniki połączyć ze sobą. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 100 gram masła orzechowego o smaku piernika Primavika 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki otrąb(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru Cynamon do posypania wierzchu Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, otręby owsiane, dodajemy jaka, masło orzechowe, olej kokosowy oraz jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony rabarbar, lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami 132

truskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej(...)wilgoć - biszkopt może stać nieprzykryty kilka dni i nie zeschnie się. Zmniejszyć obroty i mieszać na najwolniejszym biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i w miarę szybko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć truskawki - gęsto ale nie za gęsto. Piec ok. 40 min. w 175 stopniach

Ze smakiem bez glutenu
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 231

Ekspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze słodkich przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście(...)kawy :] Na blaszkę:  40x25 cm Składniki: 2 szklanki (200ml) mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżki płaskiej proszku do pieczenia 4 jajka M-L Pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mielonych nasion CHIA 2,5 szklanki cukru pudru + trochę do owoców 1 i 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki

Kuchnia PROzdrowotna
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 205

napracować to polecam te pyszne zawijaskiJ Są ekspresowe w wykonaniu, można je przygotować wcześniej i upiec przed samym podaniem.  Naprawdę polecam. Uwaga!! Szybko znikają z talerzaJPrzy większej ilości osób proponuję podwoić albo potroić porcję.   Wytrawne roladki z ciasta francuskiego       Składniki: ·       opakowanie ciasta francuskiego(...)żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy).  Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Mania Gotowania
Tort cytrynowo - bezowy 212

Krucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania