można zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić przepisem na ekspresowe ( i zdrowsze!) pierniczki dla spóźnialskich. Oryginalny przepis pochodzi z ksiażki J. Bator - "Zamień chemię na jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru(...)Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Studzimy na kratce, po ostudzeniu dekorujemy
Zawsze głodna!składniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzenianasion lub nie lubi może wysypać mąką lub otrębami. Wkładamy ciasto , rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy nasionami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 - 30 min aby zaczęło rosnąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temp. na 180 i pieczemy około 50 - 60 min. Po upieczeniu trzeba wyjąć chlebek z blachy i ułożyć(...)ciężki, nie jest jak typowy drożdżowy wypiek puszysty i lekki. Jest też słodkawy. Owoce ich rodzaj oraz ilość tu można sobie eksperymentować według własnego uznania. Jednak jak na taki ekspresowy wypiek, uważam że bardzo udany
Dieta moja pasjawaniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło(...)razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy okrągłe ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka muszą
CiastkozercyDudnienie muzyki roznosi się po całej ulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może.Ekspresowo
W kuchni Karmel-itkiPączki w 15 minut" obiegły internet i stały się hitem grup kulinarnych. Zdjęcia wyglądały kusząco, a perspektywa ekspresowej akcji kuchennej podziałała na nas jak wabik. Olejowi jednak podziękowałyśmy i przywitałyśmy się z piekarnikiem. Jako homo sapiens zaczęłyśmy eksperymentować i waniliowy serek homogenizowany zastąpiłyśmy serem z wiaderka. Ser konsystencją nie powalał, ale o tej godzinie trudno było dorwać inny, więc(...)zbyt rzadki niestety. Polecamy ser: Piątnica, ewentualnie President lub Jana. Mąka - najlepsza z Roztocza. Nakładać łyżką w miarę okrągłe placuszki na papierze do pieczenia. Na środek każdego układać marmoladę, następnie przykrywać ją drugą warstwą ciasta. /Im bardziej przed włożeniem do piekarnika przypominają pączki, tym lepiej. PIECZENIE: Około 20-25 minut, z termoobiegiem, w temperaturze 170 stopni. Przy pieczeniu
Wypisz WymalujW domu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo
Wielki apetytnieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż(...)płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych
peanutbuttermonsterDzisiaj zapraszam na ekspresowe ciastka jaglane z akcentem kokosowym. Bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i pyszne! Wystarczy 10 minut na przygotowanie ciasta i 20 minut w piekarniku. Składniki: 3 łyżki otrębów pszennych, np. TOTA 1 szkl wiórek kokosowych 1 szkl płatków migdałowych 1 szkl płatków jaglanych 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 banan Wykonanie(...)płatki jaglane zmiksować blenderem lub rozdrobnić w malakserze. Dodać olej kokosowy, miód, sodę i zblendowanego banana. Całość wymieszać na jednolitą masę. Formować ciasteczka. Z porcji powinno wyjść 12 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Smacznego
Trufelkowosumie to nawet lepiej dzień się tak zaczyna :) Litry ulubionej herbaty! Dawniej nie przepadałam za herbatą. Jak to u Babci często była podawana w „eleganckim” koszyczku, ekspresowa z dodatkiem cytryny. Jedną taką szklaneczkę dało się wypić, a ten metalowy ozdobnik, w którym szklanka była odziana wywoływał zawsze uśmiech. Ale teraz nie wyobrażam sobie wieczoru bez herbaty! Jest moim(...)genialna. Szarlotka czy placek ze śliwkami? Dla mnie bez znaczenia – tym bardziej, że podczas jesieni mogłabym piec ciasta z jabłkami czy śliwkami bez końca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej dumna jestem z przepisu na szarlotkę na biszkopcie
Pink Envelopeekspresowo a to chyba wystarczy aby Was zachęcić do ich przygotowania. Składniki na około 10 sztuk; 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka budyniu czekoladowego 5 dag cukru (lub więcej) 2 jajka pół szklanki mleka 6-7 łyżek oleju 1 duża gruszka Przygotowanie; Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia(...)miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie. Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy(...)całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTo zdecydowanie najprostsze i najszybsze babeczki jakie robiłam, myślę, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Idealnie sprawdzą się kiedy mamy mało czasu, a zapowiedzieli
Cynamonowe szczęścieEkspresowe mini pączusie na serkach homogenizowanych. W godzinę przygotujecie te smakołyki. Są wilgotne więc bez problemu zachowają świeżość do jutra. Pączki można udekorować klasycznie cukrem pudem, można je obtoczyć w drobnym cukrze zmieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Mini pączki Składniki na 25-30 pączków(...)jajka 300g homogenizowanego serka waniliowego 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jajka mieszamy z serkiem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz sól i mieszamy ciasto. Ciasto nabieramy łyżką zanurzoną w oleju i kładziemy na nagrzany do 175 stopni tłuszcz. Smażymy
Smak mojej kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też(...)wiórek kokosowych 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego (płaskie; o stałej konsystencji) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć
Di gotuje