dynia - 15472 przepisów (strona:663/1032)

PYSZNY I CHRUPIĄCY CHLEB Z GARNKA 116

sklep  POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI 750g mąki pszennej szymanowskiej 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki ciepłej wody 100g słonecznika 100g pestek dyni WYKONANIE Ciasto najlepiej zacząć robić wieczorem.Do dużej miski wkruszamy drożdże dodajemy cukier,50g mąki i ciepłą wodę.Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.aby drożdże

Mała w garnku miesza
Chleb z Porąbki i ser Labneh – przepis na pyszne śniadanie 141

Porąbki, to nic innego jak mieszanka do samodzielnego wykonania zdrowego chleba w domu. Świetnie skomponowana. W składzie znajdziecie m.in.: mąkę razową, mąkę pszenną, otręby owsiane, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni. Przygotowanie domowego chleba jeszcze nigdy nie było tak proste. Tu wszystko mamy pod ręką. Foremka, gotowa mieszanka w woreczku. Od siebie musimy tylko dodać odrobinę oleju, ciepłej wody i kilka

Słodkie okruszki
Gulerodsboller 122

duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren

Weekendy w domu i ogrodzie
Lekka sałatka z kaszą, orzechami i fetą 91

służyć jako niezły dodatek.  Porcja dla dwóch osób Składniki:  50 g kaszy bulgur  50 g kaszy gryczanej  200 mieszanki orzechów włoskich, pekan, laskowych i pestek dyni 200 g suszonych owoców, rodzynki, daktyle,żurawina sok z 2 cytryn pęczek pietruszki i szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta sól i pieprz do smaku 6 łyżek oliwy

Niezły Młynek
Chleb z samych ziaren 81

minut z umyciem miski, czas pieczenia to 60 minut w 160C. A poniżej przepis ❤️ Przepis: 200g siemienia lnianego  200g nasion słonecznika  50g nasion sezamu  50g pestek dyni  4 jajka  50 ml oliwy z oliwek  płaska łyżeczka soli  Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy to blaszki (keksówki) wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem pergaminowym

Niezły Młynek
CIASTO W 20 MINUT Z DYNIĄ 83

minut.    Ciasto :mąka pszenna 215 g cukier 100 g mleko 130-150 ml olej 65 ml 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g 1 galaretka pomarańczowa wrzątek 250 ml cukier puder 100 g sok z cytryny ok. 6 łyżeczek 1 łyżka żelatyny ( 8 g ) Warstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml śmietan

Smaczne moje
Koperty z ciasta serowego 71

nadziewania zarówno owoce jak i konfiturę. Smak przypomina ciasto drożdżowe, są mięciutkie, nawet na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki zmielonych orzechów lub pestek dyni ( opcjonalnie ) 100 gram masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram sera ricotta 1 łyżeczka cukru waniliowego Na nadzienie: konfitura

Kronika Piekarnika
Herbatniki owsiano - orzechowe 68

gram miękkiego masła Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania mieszanki owsiano - orzechowej: czyli zmiksowania w blenderze na pył następujących składników: - 6 łyżek płatków owsianych - 1/2 szklanki mieszanki : orzechów nerkowca, pestek z dyni, orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki soli, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier puder. Dodajemy 6 łyżek zmiksowanej na piasek mieszanki, wsypujemy

Kronika Piekarnika
Bułeczki dyniowe 120

prostu z masłem! Jeśli chcemy, żeby bułeczki były gotowe na śniadanie, to można wyrobić ciasto wieczorem poprzedniego dnia i włożyć do lodówki do wyrastania. Aby nadać im kształt dyń, można użyć wielu różnych technik. Moim zdaniem najprościej wykorzystać nożyczki maczane w oleju i naciąć nimi każdą z bułeczek przed ich finalnym wyrastaniem. Natomiast najładniejsze ogonki są zrobione z połówek orzechów

Chleby Rolfa
Krem cukiniowo-ziemniaczany 71

zupkę na krem za pomocą ręcznego blendera. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy. Gotową zupkę podajemy z nasionami sezamu oraz natką pietruszki. Smacznego! Spróbuj także: krem z dyni, zupa z soczewicy i pieczarek. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Krem cukiniowo

Natka Pietruszki
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 68

czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki nierafinowana sól, przyprawy

Even Better Food
Sałatka w słoiku 129

każdy 6 listków sałaty ½ pomidora (35g) 50g gotowanego mięsa z piersi kaczki 85g drobnego makaronu (waga po ugotowaniu) 70g zielonego ogórka 20g czerwonej cebuli 30g kukurydzy 3 łyżki pestek dyni U mnie jest jeszcze kilkanaście serduszek z marchewki, które były twórczością chłopaków Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania jest

Kuchnia w czekoladzie
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 72

czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki nierafinowana sól, przyprawy

Even Better Food
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 116

podanych proporcji upieczecie dwa bochenki domowego chleba. Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania