link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjelink: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeZAPIEKANE OWOCE POD MIGDAŁOWYM CIASTEM! 3. OMLET ZE SZPINAKIEM I ŻÓŁTYM SEREM 4. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 5. PANCAKES Z BATATÓW I DYNI, PODANE Z ORZECHAMI NERKOWCA I ANANASEM
SMYKWKUCHNIjuż dawno nie żyjącą babcię, siedzącą na niskim stołeczku i trącą ziemniaki. Często gościły u mnie w domu kluski żelazne, zwłaszcza w okresie jesieni . Babcia często podawała je z dynią , której jako dziecko nie cierpiałam. Ale kluski były pyszne zwłaszcza odgrzewane i podpieczone. Kształt robimy dowolny, jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne na kształt sopla. Takie pamiętam z dzieciństwa
gotuj ze mnąciecierzycy z suszonymi pomidorami , jest już gotowa Teraz, można przy jej pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Będzie również idealna do wytrawnych gofrów
Okiem Blondynki by McBlondilimonką, czosnkiem i pietruszką tworzy coś niesamowitego. Uwielbiamy smak świeżego pieczywa z groszkową pastą. Składniki: 1 puszka zielonego groszku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka pietruszki, 1 łyżka pestek dyni, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Groszek należy odsączyć z zalewy. Wrzucamy go do blendera, dodajemy zioła, pestki, oliwę z oliwek
Słodki Zakątekprodukty bogate w węglowodany złożone i błonnik, a więc pieczywo i makarony razowe, płatki i otręby owsiane, warzywa (najlepiej w postaci surowej), orzechy, migdały oraz wszelkiego rodzaju pestki (np. dyni, słonecznika), wartościowe są także rośliny strączkowe - zarówno ich nasiona, jak i kiełki. Ważne są także owoce, z tym że o jednym musimy pamiętać - owoce, choć niezwykle zdrowe - są jednak bogatym
Z notatnika dietetykaJanowie Podlaskim. Późnym popołudniem wróciliśmy do Borsuk, gdzie czekała na nas przepyszna kolacja. Poczęstowano nas między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy i dostaliśmy przepis! Zupa krem z dyni Serdeczne podziękowania dla Eli i Zbyszka, za gościnę, za atmosferę, za poznanie nas z Wiesią i Markiem, z którymi upiekliśmy sękacza. Dziękujemy za zakwas na chleb Borsuki – Dwór Zaścianek
Tajemnice Smakuserem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia gruszki 1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii) Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego) ½ łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie Rukolę
Tajemnice Smakuwiększą częścią sosu i mieszamy. Na wierzch układamy pokrojony w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać), polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami. Smacznego! Inspiracja – “Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek” – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Tajemnice Smakuminutach. Smażenie ryb to praca dość szybka i stosunkowo łatwa, szczególnie jeśli chodzi o filety, Ryby smażymy na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia (olej słonecznikowy, albo z pestek dyni będzie jak najabrdziej ok). Wylewamy go na patelnie tyle, żeby przykrył dno. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka. Czas smażenia w przypadku fileta wynosi około 3-4 minuty na każdą stronę
Niedzielny kucharzrozwój regionalnych tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla poszczególnych regionów. Została też wymieniona w Żółtym Przewodniku Kulinarnym Gault & Millau w latach 2017, 2018 i 2019. Amuse-bouche: półgęsek, żurawina, dynia Foie gras, chałka, konfitura z fig Kałamarnica, ajwar, sos aioli Tatar z gęsi owsianej, żółtko przepiórcze Piwo, piernik,miód gryczany Zupa: raki, kawior z pstrąga Zupa: raki, kawior z pstrąga
Kulinarne przygody Gatity