koniec posypujemy owsiankę czekoladowymi dropsami( czipsami) i dekorujemy plasterkami banana. Można też za każdym razem zmieniać jej smak za pomocą przypraw: kardamonu, gałki muszkatałowej. Można dodać ziarenka chia, dynie, słonecznik, rodzynki, różne orzechy i jagody. Lub jeśli macie alergię na orzechy, zupełnie z nich zrezygnować. A czym zastąpić migdałowy mus, czy inaczej migdałowe masło? Musem z orzechow laskowych, nerkowca
dolcevitainmykitchengotową szakszukę dodaj natkę pietruszki, kolendrę, koperek, świeżą cebulę. Podawaj samą lub z chlebem w zależności od wartości energetycznej posiłku. Jako danie obiadowe dodaj: paprykę, cukinię, bakłażana lub dynię, duś i dopiero dodaj jajka. * możesz dodać np. kilka łyżek jogurtu naturalnego na wierzch, lub kilka kawałeczków białego era twarogowego, tak aby zgadzało Ci się makro w posiłku. Smacznego! Sprawdź pozostałe
SMYKWKUCHNIPolecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Prosta drożdżowa chałka Składniki: zaczyn: 150g mąki 200ml letniego mleka lub wody (lub pół na pół
Obiad gotowymałych foremkach na babeczki. Myślę, że będą smaczną ozdobą na Wielkanocnym stole. W zależności od wypiekanej ilości potrzeba będzie połowy składników z głównego przepisu. Składniki: soczewica czerwona - 1 szklanka dynia kawałek ok. 1 szklanki marchew - 1 szt. czosnek 1 sztuka cebula mała 1 szt. bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię lniane- 1 łyżka kurkuma - 1 łyżeczka rozmaryn - 1 łyżeczka cząber
AZgotuj!sosie pomidorowym z fetą Łosoś ze szpinakiem Szybkie curry z krewetkami Curry z kalafiorem i marchewką Chili z fasoli expresowe Makaron bolognese jednogarnkowy Gnocchi puttanesca Chilli con carne z dynią i kalafiorem Risotto z krewetkami Karkówka duszona Krewetki w maśle czosnkowym Fasolka po bretońsku Curry z kalafiora Pad thai z kurczakiem Pikantna szakszuka z ziemniakami Makaron z pieczarkami i bakłażanem
nietylkopasta.plMarchewkę i buraczek umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce, można też wrzucić go do robota kuchennego, tak będzie szybciej i łatwiej. 2. Słonecznik i pestki z dyni drobno posiekać, tak aby wyglądały prawie jak mąka. 3. Składniki wymieszać w misce i odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować cienko miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Posypać po wierzchu sezamem
dolcevitainmykitchenHummus – 10 pysznych przepisów Hummus Hummus z burakiem Hummus z dyni Hummus z karmelizowanym porem Hummus z pieczarkami Hummus z bobu Hummus z curry Hummus z batatem Hummus ziołowy Hummus ze szpinakiem Jak ugotować ciecierzycę Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę Artykuł Hummus
Dorota Smakuje30cm): 20g świeżych drożdży 100g mąki krupczatki 1 łyżeczka cukru 300ml ciepłej wody 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą) 1 płaska łyżeczka soli 100g ziaren słonecznika 50g pestek dyni 50g siemienia lnianego 20g sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 50g orzechów włoskich dodatkowo olej do posmarowania formy Sposób wykonania: 1. Przygotować dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier
Kuchnia domowa Aniskładniki eksperymentując z jego smakiem. Na blogu znajdziecie przepisy na Hummus z bobu , hummus curry , hummus z pieczonym batatem , hummus ze szpinakiem , hummus ziołowy , hummus z burakiem , hummus z dyni . Zapraszam Was dziś do wypróbowania przepisu porem karmelizowanym. Zobaczcie też przydatne wpisy: Jak ugotować ciecierzycę Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę Przepisy na pasty do chleba Nieoczywiste rzeczy, które
Dorota Smakujewyjdzie też z 550 ) 550 ml ciepłej wody 2 łyżki letniego mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: pestki słonecznika lub dyni Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera
Słodki sentymentuczucie błogostanu, wiesz o czym mówię Jeżeli tęsknisz za wiosną i zielenią tak jak ja, to koniecznie zrób sobie taki sos, który będzie też pyszny z pieczonymi warzywami, np. dynią. Składniki na 4 porcje: około 400 g ulubionego makaronu (ugotować) 1 brokuł (ugotować) około 150 g świeżego szpinaku 200 ml jogurtu naturalnego/śmietany (u mnie wegański) sok z połowy cytryny
greenscarfaromatyczny od imbiru, czosnku i podsmażonej cebuli. Z czym podawać krem z brokuła? U mnie był to uprażony na suchej patelni słonecznik, ale równie dobrze sprawdzą się np. pestki dyni, orzechy nerkowca lub klasyczne grzanki do zupy . Pssst, jeśli lubisz zupy, to zobacz koniecznie moje pozostałe PRZEPISY NA ZUPY . Pokrewną propozycją dla dzisiejszej, jest krem z kalafiora , który również niedawno
BlendmanWśród pokarmów roślinnych najwięcej żelaza ma suszone oregano (18 mg), nasiona sezamu (17,9 mg), kakao (14,3 mg), nasiona roślin strączkowych (5-8 mg), pestki dyni (8,8 mg), orzechy i migdały (7 mg), mąki, pieczywo i kasze (1-4 mg). Zauważyliście, że nie ma na tej liście sławnego szpinaku? Tak naprawdę jest on dość słabym źródłem żelaza
Fleksitarianizm.plszklanka mleka- dowolne 2 czubate łyżki kaszy manny KUPIEC 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła do posypania 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki słupków migdałowych tarkowane płatki czekolady. Robimy! Mleko gotujemy dodając cukier. Mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do gotującego już się mleka dodajmy kaszę i energicznie mieszamy-ja używam trzepaczki
Latosiowydomdodatkiem buraków jest bardziej mięsiste i elastyczne, jego smak jest głębszy. Przy tym zupełnie nie czuć w nim smaku buraków. Generalnie warzywne dodatki do ciast, takie jak: buraki, dynia, marchewka czy gotowany ziemniak wpływają pozytywnie na konsystencję i wartość odżywczą takich wypieków. Często stosuję takie dodatki i Wam również bardzo polecam przerzucić się na takie “warzywne” ciasta, zwłaszcza
Wiszniówka