drożdżowe - 16813 przepisów (strona:38/1121)

Drożdżowa baba z ziemniakami 62

mojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem(...)łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez

moj przepis na
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 93

Chyba większość z Was się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe w owocami sezonowymi. Jesienią na podium w rankingu staje z pewnością ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką . Lekkie, puszyste i złociste ciasto może poprawić humor, który skutecznie psuje jesienna aura. Jeśli przygotujemy sobie do ciasta drożdżowego kubek gorącego kakao lub aromatyczną kawę, dzień od razu(...)stanie się cieplejszy. Wcale może nie przeszkadzać fakt, że ciasto drożdżowe ze śliwkami zjemy otuleni ciepłym kocem, a nie w promieniach letniego słońca. Udostępnij Ciasto drożdżowe ze śliwkami – składniki 500 g śliwek węgierek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 jajko 200 g cukru 1 opakowania cukru wanilinowego

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 68

Ciasto drożdżowe z rabarbarem najlepsze ciasto z owocami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane . To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też. Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem(...)pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie. ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Zaczyn na ciasto drożdżowe przygotuj dzień przed pieczeniem 90 g mąki pszennej uniwersalnej, to ta oznaczona jako

Cztery Fajery
Domowe bułeczki pszenne 176

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowa baba z ziemniakami 102

mojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem(...)łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez

moj przepis na
Racuchy drożdżowe 125

Prawdziwe racuchy drożdżowe z cukrem pudrem . Racuchy z serkiem homogenizowanym. Trochę wyglądają jak drożdżowe pączki, bez wyrastania, to racuchy smażone na patelni, które tak ładnie wyrosły . A przepis na prawdziwe pączki znajdziecie tutaj. Polecam przepisy na racuchy: – na jogurcie i serku kozim – Crumpets, czyli angielskie racuchy – Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym – Racuchy drożdżowe z jabłkami(...)Racuchy drożdżowe na kefirze – Racuchy (z brzoskwiniami) Składniki na ok. 10 drożdżowych racuchów z serkiem homogenizowanym 300 g mąki pszennej 150 g waniliowego serka homogenizowanego 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g rozpuszczonego masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie racuchów drożdżowych, przepis na racuchy drożdżowe: Rozpuszczone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 147

Lato to czas owocowych wypieków! A jeśli jeszcze na dodatek jest to połączenie słodkiego, puszystego i delikatnego ciasta drożdżowego z lekko kwaskowym agrestem oraz chrupiącą kruszonką, to ja jestem w siódmym niebie. Dziś przygotowałam dla Was przepyszne drożdżówki z agrestem i kruszonką właśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego(...)slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami   Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 675

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Przepis na idealne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką, które w błyskawicznym tempie będzie znikało z talerzy, szczególnie w wersji na ciepło, czyli zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, w towarzystwie szklanki wiejskiego mleka – takie jest najlepsze. Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką (brytfanka 25x30cm) Składniki: 250ml mleka 3łyżki mąki 1 łyżka cukru Drożdże(...)100g masła 100g cukru 550g mąki 3 jajka Szczypta soli 2 jabłka cynamon Kruszonka 25g masła 25g cukru 50g mąki Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: Do miski wlewamy szklankę letniego mleka, do którego wkruszamy 50g drożdży, następnie dodajemy łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10min., aż drożdże zaczną pracować

Księga-Smaku
Krucho drożdżowe roladki karnawałowe 99

blogu, to na przykład: Drożdżówki na słono Oponki z ciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję niż ciasto drożdżowe, ma w sobie puszystość ciasta drożdżowego i chrupkość ciasta kruchego, czyli ciasto krucho(...)drożdżowe łączy w sobie najlepsze cechy obydwu typów ciast. Nadzienie do roladek składa się z zaledwie 3 składników oraz ketchupu, a ketchup w lodówce ma każdy. ;)  Ciasto krucho drożdżowe: 25 g świeżych drożdży  1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 18% 120 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Nadzienie

MamaOskarka
Ciasto drożdżowe z budyniem 336

Cześć Ciasto drożdżowe nauczyła mnie robić moja nieżyjąca już babcia. Choć od lat próbuję, nadal nie potrafię dorównać jej kunsztowi. Ciasta drożdżowe nie wychodzą mi tak dobrze jak je. Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną wersją ciasta drożdżowego. Tym razem jest to ciasto drożdżowe z kremem budyniowym. Ciasto drożdżowe z budyniem Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę(...)dodaj żółtka i całe jajka. Ponownie całość dokładnie rozmieszaj. Na końcu porcjami dodawaj do ciasta mąkę. 2 Gdy doda się całą mąkę i będzie się już ciężko mieszało, ciasto drożdżowe trzeba ubić. Najlepszy do tego jest drewniany tłuczek do ciasta. Jego zaokrągloną końcówką trzeba tak długo ubijać ciasto, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pękające pęcherze powietrza. Tak wyrobione

blog.moje-pasje.info
Sprawdzony przepis na bułki drożdżowe!! 181

Chyba odnalazłam idealny przepis na bułki drożdżowe Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało mi się tak bardzo, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni zrobiłam już 4 wersje: dwie z malinami, z truskawkami i borówkami. Dlatego właśnie ręczę za ten przepis rękami i nogami Co prawda drożdżowe(...)wychodzi spora porcja, która mi i mojemu mężowi starcza na 3 dni. Dokładnie wychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko

Relaxtime
Drożdżowa baba z ziemniakami 190

mojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem(...)łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez

moj przepis na
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 127

znów unieść się wysoko? A może po prostu to wszystko razem zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu(...)kolejne kawałki. Wraz z odejściem Karolki sobotnie zjazdy rodzinne jakby straciły sens i z czasem prawie zupełnie zanikły. Kolejne pokolenia rosły, rozjeżdżały się po świecie i magiczny zapach drożdżowego ciepła niemal całkiem się ulotnił. Ale nie zniknął! Pozostał w sercu. I kilka lat temu powrócił. I już pozostanie. Ma w sobie jakąś tajemniczą energię, która napełnia mnie siłą i przywołuje

KUCHARNIA
Babka drożdżowa z bakaliami. 20

Babka drożdżowa z bakaliami to jak dla mnie królowa Wielkanocnego stołu… nie tego śniadaniowego, ale tego tuż po śniadaniu. Kiedy zasiadamy z rodziną przy kawie i w całości delektujemy się chwilą obecną . Ta baba na pewno tej chwili nie psuje, to ona stanowi spoiwo naszych rozmów i wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat(...)Tylko szkoda, że tak szybko znika. Przygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas

SmartBake.pl
Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką 53

Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto przygotujesz bez dodatku jajek – drożdżówki są wegańskie. Jak zrobić mini chałki z kruszonką? Przygotowanie mini chałek rozpocznij od wyrobienia drożdżowego ciasta. Następnie kiedy ciasto wyrośnie, formujemy bułki, układamy je na blasze i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułeczki odstawiamy(...)wyrośnięcia, po czym pieczemy na rumiany kolor. Przepis na miękkie bułeczki drożdżowe krok po kroku Drożdżowe bułeczki z kruszonką - mini chałki Via Gusto Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto… Drukuj Proporcje na: 4 szt. Czas pieczenia/gotowania: 15 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki

Via Gusto
Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 78

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym to wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością Wam posmakuje. Ciasto to lubię robić zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, kiedy to dostępne jest wiele odmian świeżych jabłek. W szarlotce najbardziej lubię używać jabłek, które mają kwaskowy smak, gdyż szarlotka z takich jabłek smakuje najlepiej. Przygotowanie szarlotki zaczynam od uprażenia jabłek z dodatkiem(...)jeszcze jabłek dodaję kaszę manną, dzięki czemu po upieczeniu ciasto nie nasiąka sokiem z jabłek i nie jest mokre. Uprażone jabłka studzę i biorę się za przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego. Ciasto krucho-drożdżowe jest proste do zrobienia, gdyż składniki takie jak mąka, cukier i margaryna należy posiekać, połączyć z jajkami, śmietaną oraz drożdżami i zagnieść ciasto. Im krócej i szybciej

MeCooks
Gwiazda drożdżowa z makiem 66

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gwiazda drożdżowa z makiem Wygląda fantastycznie, smakuje wybornie a do tego nie trudne w wykonaniu – gwiazda drożdżowa z makiem, po prostu idealne ciasto na stół nie tylko wigilijny ale i wszelakie przyjęcia, czy po prostu słodkie ciasto do niedzielnej kawy, polecam gorąco. Gwiazda drożdżowa z makiem Składniki: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka(...)Kilka kropli olejku waniliowego 300g gotowej masy makowej Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Lukier: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 80g cukru pudru Gwiazda drożdżowa z makiem Przygotowanie: Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko

Księga-Smaku
Drożdżówki z borówkami i serem 67

najlepszych nadziewanych bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka + lukier jest również dozwolona 😉 Jaki ser wybrać? W sezonie robię te drożdżówki z borówkami(...)natomiast: twaróg półtłusty lub tłusty (klinek, w kostce) ser ricotta (odsączona) twaróg 3-krotnie mielony dobry twaróg z wiaderka (np. Piątnica, Mój Ulubiony z Wielunia) Nie takie to drożdżowe straszne, jak je malują Ciasto drożdżowe ma sławę kapryśnego i trudnego ciasta. Chciałabym powiedzieć, że to całkowita nieprawda, ale coś w tym jest, a zwłaszcza w tej kapryśności. Drożdże lubią specyficzne

Na-talerzu.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 85

się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień ciastom i napojom. Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe i kruszonka lubią się z kwaskowatymi owocami, dlatego zwykle(...)piekę je właśnie z rabarbarem, czerwoną porzeczką lub agrestem. Te owoce najlepiej komponują się ze słodyczą kruszonki. Drożdżowe wypieki lubię za to zachowują świeżość kilka dni (spokojnie jest to 5 dni), wystarczy blaszkę z ciastek przykryć ściereczką i przechowywać w wystudzonym piekarniku, taka metoda się u mnie sprawdza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ciasto rabarbarowe z maślaną kruszonką

ProstePesto.pl
Wieniec drożdżowy z pesto 56

Wieniec drożdżowy z pesto to efektowna i wyjątkowo smaczna przekąska która wręcz idealnie sprawdza się na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Na pierwszy rzut oka wygląda, jakbyście spędzili długie godziny misternie układając i zaplatając poszczególne warstwy. Tymczasem zrobienie go jest tak łatwe, ze poradzi sobie z nim nawet dziecko. Z resztą nie musi być idealny. Najważniejsze, że za każdym razem wychodzi(...)Pamiętaj, że 7 g drożdży suszonych odpowiada 25g świeżych drożdży. Tak wiec w przypadku tego przepisu, używając drożdży instant użyj jednej saszetki. Czym zastąpić pesto robiąc wieniec drożdżowy? Klasyczne pesto bazyliowe nie jest jedyną wersją nadzienia, jaką możesz wybrać. Idealnie sprawdzi się też pesto rosso czyli pesto z suszonych pomidorów. Możesz też wybrać pastę z innych ziół, które akurat znajdują

okolicepalnika.pl
Jagodowa gorączka! 83

wiem jak w Polsce ale u nas w Szwecji sezon na jagody wciąż trwa. Znowu nazbieraliśmy z S. 3 litry jagód. Zamarzył mi się drożdżowy wieniec z jagodami, więc wzięłam się do dzieła. Drożdżowy wieniec z jagodami to bardzo popularne ciasto w Szwecji. Oczywiście tyle jagód co w moim cieście nie znajdziecie w kupnym. Lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest bardzo(...)owocowe. Mimo takiej ilości jagód ciasto jest dobrze wypieczone. Do drożdżowego ciasta z owocami zawsze dodaję całe jajko i najwyraźniej jest to jego zasługa, że ciasto nie rozpływa się pod wpływem soku z jagód. Jagody w Szwecji są bardzo rozpowszechnione. Mieszkam w Goteborgu i gdzie się nie ruszymy to lasy pełne jagodowych krzewów. Nie myślcie, że tylko w Polsce zbiera

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 76

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie(...)przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa! Przygotowanie ciasta Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy „świeżych” powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki temu możemy sprawdzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 90

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron . Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki , która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale . Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo czasu(...)zwykłego ciasta drożdżowego. Jednak fajne jest to, że nie trzeba sobie brudzić rąk . O przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis ten dostałam od koleżanki, na początku nie mogłam mu zaufać. Przeleżał w szafce parę miesięcy, aż w końcu przyszedł na niego czas. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wrzucić składniki do miski w odpowiedniej kolejności (mąka z solą

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe, podstawowe informacje :) 83

Ciasto drożdżowe jest spulchniane biologicznie, czyli poprzez dodanie drożdży. Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach metabolizują węglowodany (m.in. cukier). Zawierają one enzymy, które reagują ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i alkohol. Proces ten nazywamy fermentacją. W trakcie ugniatania ciasta białka (gluteniny i gliadyny) zawarte w mące łączą się tworząc gluten(...)ulecieć. Gazy unoszą glutenową błonę powodując wyrost ciasta. Wyrastanie jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ zapewnia puszystą i porowatą strukturę wypieku. To tak w duuużym uproszczeniu. ​ Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy, cukier, jaja, tłuszcz. Proporcje zależą do efektu jaki chcemy osiągnąć. Przygotowanie rozczynu Drożdże, aby rozmnażać się potrzebują: wilgoci, ciepła i węglowodanów. Jeżeli zapewnimy

SmartBake.pl
Chałka drożdżowa z dżemem – warkocz z 6 pasm 90

dawna chodziła za mną chałka drożdżowa , taką jaką robiła moja babcia – chałkę zaplataną z 6 warkoczy . Niestety nie miałam okazji się od niej tego nauczyć . Cieszę się, że żyjemy w dobie internetu i takie wiadomości są łatwo dostępne. Także jakiś czas temu zakasałam rękawy i namiętnie ugniatam ciasto drożdżowe. Na szczęście moja rodzina nie ma nic przeciwko Chałka(...)drugi dzień. A wszystko po to, aby wyćwiczyć sobie ten splot i przekazać go wam, w jak najbardziej rzetelny sposób. O cieście drożdżowym. O ciecie drożdżowym nie będę się rozpisywała, ponieważ już chyba wszystko napisałam w artykule Ciasto drożdżowe – podstawowe informac je. Wyjaśnię tylko, że celowo podwoiłam ilość drożdży w przepisie, oczywiście do ciasta dodajemy drożdże, albo suche, albo

SmartBake.pl
Babka drożdżowa z bakaliami. 94

Babka drożdżowa z bakaliami to jak dla mnie królowa Wielkanocnego stołu… nie tego śniadaniowego, ale tego tuż po śniadaniu. Kiedy zasiadamy z rodziną przy kawie i w całości delektujemy się chwilą obecną . Ta baba na pewno tej chwili nie psuje, to ona stanowi spoiwo naszych rozmów i wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat(...)Tylko szkoda, że tak szybko znika. Przygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas

SmartBake.pl
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 150

Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa(...)dania jest myląca, ponieważ pieczeń oznacza z reguły pieczone mięso, a w tej pieczeni mięso stanowi zaledwie jeden ze składników dania. Do tego pieczeń pod ciastem drożdżowym w całości można przygotować na gazie lub na płycie pieca, dusząc ją, a nie piekąc. Jednak nie nazwa stanowi o wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym

Trzeci talerz
Obwarzanki 143

Dobre śniadanie Ciasto drożdżowe jest dobre na wszystko. Kiedy coś świętujesz, kiedy masz zły dzień - ciasto drożdżowe sprawdzi się zawsze! Ja bardzo lubię drożdżowe na słodko, jak i na słono. Drożdże w mojej lodówce są niemalże cały czas, nie lubię używać suchych drożdży, ale wiem że są tacy, którzy nie lubią świeżych drożdży.  Bułeczki drożdżowe jakie dziś przygotowałam(...)pieczywo sprawia, że nie umiem się im oprzeć. Chrupiąca skórka, niewiele miękiszu, wodzi na pokuszenie! Co zjeść na śniadanie? Przepisy na śniadanie: Panini z pieczarkami i serem Bułeczki drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Kanapka Monte Cristo Gofry Na szybkie śniadanie obwarzankę można posmarować masłem i w zasadzie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Oczywiście na bogato przygotowuję

MamaOskarka
Rogaliki drożdżowe z jagodami 162

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka

mecooks

Proponowane wyszukiwania