drożdżowe - 16813 przepisów (strona:39/1121)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 89

się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień ciastom i napojom. Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe i kruszonka lubią się z kwaskowatymi owocami, dlatego zwykle(...)piekę je właśnie z rabarbarem, czerwoną porzeczką lub agrestem. Te owoce najlepiej komponują się ze słodyczą kruszonki. Drożdżowe wypieki lubię za to zachowują świeżość kilka dni (spokojnie jest to 5 dni), wystarczy blaszkę z ciastek przykryć ściereczką i przechowywać w wystudzonym piekarniku, taka metoda się u mnie sprawdza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ciasto rabarbarowe z maślaną kruszonką

ProstePesto.pl
Wieniec drożdżowy z pesto 61

Wieniec drożdżowy z pesto to efektowna i wyjątkowo smaczna przekąska która wręcz idealnie sprawdza się na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Na pierwszy rzut oka wygląda, jakbyście spędzili długie godziny misternie układając i zaplatając poszczególne warstwy. Tymczasem zrobienie go jest tak łatwe, ze poradzi sobie z nim nawet dziecko. Z resztą nie musi być idealny. Najważniejsze, że za każdym razem wychodzi(...)Pamiętaj, że 7 g drożdży suszonych odpowiada 25g świeżych drożdży. Tak wiec w przypadku tego przepisu, używając drożdży instant użyj jednej saszetki. Czym zastąpić pesto robiąc wieniec drożdżowy? Klasyczne pesto bazyliowe nie jest jedyną wersją nadzienia, jaką możesz wybrać. Idealnie sprawdzi się też pesto rosso czyli pesto z suszonych pomidorów. Możesz też wybrać pastę z innych ziół, które akurat znajdują

okolicepalnika.pl
Jagodowa gorączka! 90

wiem jak w Polsce ale u nas w Szwecji sezon na jagody wciąż trwa. Znowu nazbieraliśmy z S. 3 litry jagód. Zamarzył mi się drożdżowy wieniec z jagodami, więc wzięłam się do dzieła. Drożdżowy wieniec z jagodami to bardzo popularne ciasto w Szwecji. Oczywiście tyle jagód co w moim cieście nie znajdziecie w kupnym. Lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest bardzo(...)owocowe. Mimo takiej ilości jagód ciasto jest dobrze wypieczone. Do drożdżowego ciasta z owocami zawsze dodaję całe jajko i najwyraźniej jest to jego zasługa, że ciasto nie rozpływa się pod wpływem soku z jagód. Jagody w Szwecji są bardzo rozpowszechnione. Mieszkam w Goteborgu i gdzie się nie ruszymy to lasy pełne jagodowych krzewów. Nie myślcie, że tylko w Polsce zbiera

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 78

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie(...)przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa! Przygotowanie ciasta Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy „świeżych” powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki temu możemy sprawdzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 93

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron . Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki , która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale . Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo czasu(...)zwykłego ciasta drożdżowego. Jednak fajne jest to, że nie trzeba sobie brudzić rąk . O przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis ten dostałam od koleżanki, na początku nie mogłam mu zaufać. Przeleżał w szafce parę miesięcy, aż w końcu przyszedł na niego czas. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wrzucić składniki do miski w odpowiedniej kolejności (mąka z solą

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe, podstawowe informacje :) 87

Ciasto drożdżowe jest spulchniane biologicznie, czyli poprzez dodanie drożdży. Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach metabolizują węglowodany (m.in. cukier). Zawierają one enzymy, które reagują ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i alkohol. Proces ten nazywamy fermentacją. W trakcie ugniatania ciasta białka (gluteniny i gliadyny) zawarte w mące łączą się tworząc gluten(...)ulecieć. Gazy unoszą glutenową błonę powodując wyrost ciasta. Wyrastanie jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ zapewnia puszystą i porowatą strukturę wypieku. To tak w duuużym uproszczeniu. ​ Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy, cukier, jaja, tłuszcz. Proporcje zależą do efektu jaki chcemy osiągnąć. Przygotowanie rozczynu Drożdże, aby rozmnażać się potrzebują: wilgoci, ciepła i węglowodanów. Jeżeli zapewnimy

SmartBake.pl
Chałka drożdżowa z dżemem – warkocz z 6 pasm 92

dawna chodziła za mną chałka drożdżowa , taką jaką robiła moja babcia – chałkę zaplataną z 6 warkoczy . Niestety nie miałam okazji się od niej tego nauczyć . Cieszę się, że żyjemy w dobie internetu i takie wiadomości są łatwo dostępne. Także jakiś czas temu zakasałam rękawy i namiętnie ugniatam ciasto drożdżowe. Na szczęście moja rodzina nie ma nic przeciwko Chałka(...)drugi dzień. A wszystko po to, aby wyćwiczyć sobie ten splot i przekazać go wam, w jak najbardziej rzetelny sposób. O cieście drożdżowym. O ciecie drożdżowym nie będę się rozpisywała, ponieważ już chyba wszystko napisałam w artykule Ciasto drożdżowe – podstawowe informac je. Wyjaśnię tylko, że celowo podwoiłam ilość drożdży w przepisie, oczywiście do ciasta dodajemy drożdże, albo suche, albo

SmartBake.pl
Babka drożdżowa z bakaliami. 96

Babka drożdżowa z bakaliami to jak dla mnie królowa Wielkanocnego stołu… nie tego śniadaniowego, ale tego tuż po śniadaniu. Kiedy zasiadamy z rodziną przy kawie i w całości delektujemy się chwilą obecną . Ta baba na pewno tej chwili nie psuje, to ona stanowi spoiwo naszych rozmów i wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat(...)Tylko szkoda, że tak szybko znika. Przygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas

SmartBake.pl
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 153

Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa(...)dania jest myląca, ponieważ pieczeń oznacza z reguły pieczone mięso, a w tej pieczeni mięso stanowi zaledwie jeden ze składników dania. Do tego pieczeń pod ciastem drożdżowym w całości można przygotować na gazie lub na płycie pieca, dusząc ją, a nie piekąc. Jednak nie nazwa stanowi o wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym

Trzeci talerz
Obwarzanki 148

Dobre śniadanie Ciasto drożdżowe jest dobre na wszystko. Kiedy coś świętujesz, kiedy masz zły dzień - ciasto drożdżowe sprawdzi się zawsze! Ja bardzo lubię drożdżowe na słodko, jak i na słono. Drożdże w mojej lodówce są niemalże cały czas, nie lubię używać suchych drożdży, ale wiem że są tacy, którzy nie lubią świeżych drożdży.  Bułeczki drożdżowe jakie dziś przygotowałam(...)pieczywo sprawia, że nie umiem się im oprzeć. Chrupiąca skórka, niewiele miękiszu, wodzi na pokuszenie! Co zjeść na śniadanie? Przepisy na śniadanie: Panini z pieczarkami i serem Bułeczki drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Kanapka Monte Cristo Gofry Na szybkie śniadanie obwarzankę można posmarować masłem i w zasadzie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Oczywiście na bogato przygotowuję

MamaOskarka
Rogaliki drożdżowe z jagodami 168

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka

mecooks
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 68

Lubicie drożdżówki? Lubicie czekoladę? W takim razie drożdżowe rogaliki z czekoladą będą idealnie dla Was! Domowe rogaliki na pewno Wam zasmakują. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy i szkoły, ale też jako posiłek na wycieczkę w góry lub spacer do lasu. Rogaliki te możecie też przyszykować na piknik na świeżym powietrzu Smok poleca też inne drożdżowe wypieki(...)odst\u0119pach.\r","Piec 20 minut w 180st."],"recipeYield":"ok 64 sztuki","keywords":"czekolada,dro\u017cd\u017cowe,marmolada,przek\u0105ski,rogaliki,s\u0142odkie bu\u0142ki","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Drożdżowe rogaliki z czekoladą Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Porcje: ok 64 sztuki Składniki: 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki

Bardzo Gruby Smok
Ciasto drożdżowe 70

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które smakuje jak u mamy. Delikatna i puszysta struktura ciasta drożdżowego od razu po upieczeniu. Ciasto świetnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek z ulubioną konfiturą i kubkiem gorącego kakao. Niezbyt słodka, rozpływająca się w ustach drożdżówka, którą pamiętam z dzieciństwa. Placek drożdżowy robiony był prawie zawsze z samych żółtek i koniecznie z roztopionym masłem(...)dzięki czemu jego struktura była delikatna i krucha. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w kuchni, szczególnie zimą. Ciasto drożdżowe jest dość łatwym do przygotowania ciastem, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Nie można się spieszyć podczas wyrabiania ciasta ani skracać czasu jego wyrastania. Wypieki drożdżowe będą udane, jeśli cały proces wyrabiania i wyrastania

Kuchcik gotuje
Drożdżowe na twarogu 141

mojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, rozkruszyć ser, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia

moj przepis na
Luksusowa babka drożdżowa 123

racji blogowych przygotowań do Wielkanocy zakupiliśmy 50 świeżych jajek od szczęśliwej kurki. Wydaje się, że to spora ilość, ale na samą luksusową babkę drożdżową zużyliśmy 10 żółtek i od razu napiszemy, że warto było. Babka drożdżowa w wersji deluxe jest lekka, puszysta, odpowiednio wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Świąteczna babka drożdżowa zachwyca smakiem przywołującym wspomnienia ciepłego domu i wielkanocnych tradycyjnych(...)wypieków. Składniki na luksusową babkę drożdżową 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 10 żółtek 200 g cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) skórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta

niecodziennikpary
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 92

Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna sie pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa(...)użycia. Składniki WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA 50 g winogron 10 g miodu 200 g wody ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ 150 g  wody drożdżowej 150 g mąki pszennej typ 550 CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn z wodą drożdżową 2 g świeżych drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 260 g wody 12 g soli Wykonanie WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA Wszystkie

Tajemnice Smaku
Racuchy drożdżowe 145

zapach i smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a na samą myśl o nich już cieknie ślina. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie, ale najważniejszy jest późniejszy efekt. Racuchy drożdżowe mają być lekkie i puszyste. Składniki na ok. 20 szt.: - 65 g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią(...)przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych i oprószamy cukrem pudrem. Uwielbiane nie tylko przez dzieci. Puszyste, lekkie i chrupiące – racuchy drożdżowe są jedną z popularniejszych potraw kuchni polskiej. To źródło węglowodanów, które są siłą napędową dla organizmu. Podajemy je na słodko z ulubioną konfiturą, owocami, jogurtem lub tylko oprószone cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 249

dawna zbierałam się do pieczenia drożdżowego. W końcu jest moje pierwsze w tym roku ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Lubicie drożdżowe ciasto z truskawkami. Ja przepadam. Jeszcze nie zdąży dobrze ostygnąć i już je podjadam. Zaczyna się się od tego, że odcinam brzegi…Kawałek jeden za drugim i ciasto znika w mgnieniu oka. Ciasto drożdżowe to moim zdaniem(...)najłatwiejsze ciasto. Znam je od dziecka. Obie babcie zawsze robiły drożdżowe do mleka…Dbały o wnuków. Dlatego pewnie mam taki sentyment do tego ciasta. Ciasto drożdżowe można upiec z truskawkami, a jak przyjdzie sezon to i z jagodami , porzeczkami, agrestem, rabarbarem czy śliwkami. To ciasto drożdżowe jest po prostu uniwersalne. Jak nie macie ochoty na owoce to można

codojedzenia