domowy likier - 794 przepisów (strona:13/53)

Jak długo możemy przechowywać nalewki, likiery. 528

ajkrócej możemy przechowywać domowe trunki, które w swoim składzie zawierają żółtka lub śmietankę np. likier śmietankowy czy ajerkoniak. Takie alkohole powinny być przechowywane w lodówce i to nie dłużej niż 1 miesiąc, chyba że przepis stanowi inaczej. Natomiast pozostałe nalewki i likiery najlepiej jest przechowywać do kilku lat. Później niektóre składniki trunków mogą się zacząć utleniać i wprowadzić charakterystyczny posmak(...)wyczuwalna charakterystyczna nuta dla danego owocu czy zioła. Do takiego wniosku doszli też niektórzy naukowcy zajmujący się alkoholami. Mówią , że domowe trunki powinny być wypite do 5 lat. Chociaż są od tej reguły wyjątki, bo niektóre nalewki czy likiery najlepiej smakują i mają najpiękniejszy bukiet smakowy po 5 i więcej latach. Chodzi tutaj szczególnie o trunki sporządzone z ziół. Przykładem

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka pomarańczowa na miodzie 95

Rozgrzewająca, pachnąca świeżymi cytrusami, z delikatną nutą miodu domowa nalewka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: skórka z 5 pomarańczy wyciśnięty sok z

Szalona Kuchnia Eweliny
Deser kokosowy z owocową nutą 170

jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki: 1 banan,1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód,250ml jogurtu kokosowo - migdałowego,szklanka śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru,1 mały batonik Bounty,4 łyżki likieru jajecznego Adwokat.  Przygotowanie

Z miłości do słodkości
Ajerkoniak - domowy likier jajeczny 211

Najlepszy ajerkoniak domowy piłam u swoich Przyjaciółek. Był taki gęsty i przepyszny, że długo szukałam przepisu, na taki ajerkoniak, aby chociaż troszeczkę przypominał mi go w

CookYourself
likier kawowy 139

Z serii likierów polecam likier kawowy na mleku skondensowanym..

Ugotujmy Coś
Kremowy likier kawowy 227

Ten likier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i

Kuchnia domowa Ani
Egzotyczny kurczak pieczony 126

ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Limonki wcześniej sparzamy we wrzątku. Do miseczki przekładamy 100 g masła i ścieramy skórkę(...)Następnego dnia kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 1 h przed pieczeniem. Układamy go na boku, do brytfanki wrzucamy 50 g masła i polewamy kurczaka 40 ml likieru kokosowego. Pieczenie kilkuetapowe: Etap pierwszy Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Po tym czasie brytfankę wyjmujemy, kurczaka przekładamy na drugi bok i polewamy kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Etap

Cooking Monster
Likier Monte 679

Będąc tam w głowie odtwarzają się wspomnienia z minionych lat. To co się robiło, jadło, no i oczywiście, piło. Po rozmowie z mamą na temat likierów, które od czasu do czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ

Blendman
Tort piernikowy 142

tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek

365 dni dookoła kuchni
likier z czarnej porzeczki 134

serii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier z czarnej porzeczki

Ugotujmy Coś
likier bananowo-cytrynowy 123

serii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier bananowy

Ugotujmy Coś
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 143

cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Spód: Pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć

chili & sugar
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 260

dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).  PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty

SzczyptaSmaQ
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 187

aromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania(...)BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/  4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać z wierzchu wrzącą

KUCHARNIA
Jak przechowywać nalewki i likiery. 105

szafce ( na dolnej półce ) lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. W ten sposób ograniczymy dostęp światła, które ma negatywny wpływ na nasze domowe trunki. Duża ilość światła może spowodować, że nasze alkohole stracą piękny kolor oraz część zdrowotnych właściwości np. witamin(...)nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń. Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty, sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki czy likieru

Przepisy i porady kulinarne