ajkrócej możemy przechowywać domowe trunki, które w swoim składzie zawierają żółtka lub śmietankę np. likier śmietankowy czy ajerkoniak. Takie alkohole powinny być przechowywane w lodówce i to nie dłużej niż 1 miesiąc, chyba że przepis stanowi inaczej. Natomiast pozostałe nalewki i likiery najlepiej jest przechowywać do kilku lat. Później niektóre składniki trunków mogą się zacząć utleniać i wprowadzić charakterystyczny posmak(...)wyczuwalna charakterystyczna nuta dla danego owocu czy zioła. Do takiego wniosku doszli też niektórzy naukowcy zajmujący się alkoholami. Mówią , że domowe trunki powinny być wypite do 5 lat. Chociaż są od tej reguły wyjątki, bo niektóre nalewki czy likiery najlepiej smakują i mają najpiękniejszy bukiet smakowy po 5 i więcej latach. Chodzi tutaj szczególnie o trunki sporządzone z ziół. Przykładem
Przepisy i porady kulinarneRozgrzewająca, pachnąca świeżymi cytrusami, z delikatną nutą miodu domowa nalewka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: skórka z 5 pomarańczy wyciśnięty sok z
Szalona Kuchnia Ewelinyjogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki: 1 banan,1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód,250ml jogurtu kokosowo - migdałowego,szklanka śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru,1 mały batonik Bounty,4 łyżki likieru jajecznego Adwokat. Przygotowanie
Z miłości do słodkościNajlepszy ajerkoniak domowy piłam u swoich Przyjaciółek. Był taki gęsty i przepyszny, że długo szukałam przepisu, na taki ajerkoniak, aby chociaż troszeczkę przypominał mi go w
CookYourselfTen likier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Limonki wcześniej sparzamy we wrzątku. Do miseczki przekładamy 100 g masła i ścieramy skórkę(...)Następnego dnia kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 1 h przed pieczeniem. Układamy go na boku, do brytfanki wrzucamy 50 g masła i polewamy kurczaka 40 ml likieru kokosowego. Pieczenie kilkuetapowe: Etap pierwszy Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Po tym czasie brytfankę wyjmujemy, kurczaka przekładamy na drugi bok i polewamy kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Etap
Cooking MonsterBędąc tam w głowie odtwarzają się wspomnienia z minionych lat. To co się robiło, jadło, no i oczywiście, piło. Po rozmowie z mamą na temat likierów, które od czasu do czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ
Blendmantortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek
365 dni dookoła kuchniserii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier z czarnej porzeczki
Ugotujmy Cośserii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier bananowy
Ugotujmy Coścynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Spód: Pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć
chili & sugardodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru). PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty
SzczyptaSmaQaromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania(...)BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać z wierzchu wrzącą
KUCHARNIAszafce ( na dolnej półce ) lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. W ten sposób ograniczymy dostęp światła, które ma negatywny wpływ na nasze domowe trunki. Duża ilość światła może spowodować, że nasze alkohole stracą piękny kolor oraz część zdrowotnych właściwości np. witamin(...)nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń. Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty, sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki czy likieru
Przepisy i porady kulinarne