domowy chleb - 5671 przepisów (strona:297/379)

PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 238

twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb. Nie ma on nic wspólnego ze znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo(...)owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin.... 7) Dodatki

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 238

twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie pachnie i smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy chleb. Nie ma on nic wspólnego ze znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo(...)owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin.... 7) Dodatki

Kuchnia MagdaLeny
Naucz się gotować – wskazówki, przepisy i inspiracje dla wszystkich przyszłych mistrzów kuchni! 105

opisuje sposób wykonania potrawy i na ile porcji przepis jest przeznaczony. Kiedy już wybierzesz ulubiony przepis, poszukaj potrzebnych składników. Jestem pewna, że większość z nich masz w w swojej domowej spiżarce. Po resztę po prostu musisz wybrać się na zakupy, a potem do dzieła. O czym należy pamiętać podczas gotowania lub pieczenia? Przeczytaj przepis i przygotuj potrzebne składniki i przybory(...)mogą wydawać się zagmatwane, gdy jesteś nowicjuszem w kuchni. Mając obok siebie doświadczoną osobę, uczysz się dwa razy szybciej. Na pewno nie jeden raz w życiu uczestniczyliście w produkcji domowych pierogów na wigilię, czy pieczeniu pączków jako wolontariusze. Pora przejąć pałeczkę! Na początek najlepiej się nauczyć kilka prostych dań. Jeśli jest to pizza, wybierz ten przepis. Jednym z pierwszych dań

codojedzenia
Chlebek pita 200

Chyba każdy zna chlebek pita. Mięciutki chlebek zazwyczaj naładowany mięsem i sosem czosnkowym. Nie wiem dlaczego, w Polsce pokutuje to zestawienie. Tymczasem na Bliskim Wschodzie pita

ladykitchen
Orientalna zupa dyniowa. Dieta szybka przemiana - faza I i III 209

którą jak się raz zrobi chce się powtarzać, powtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm. W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka kokosowego, w III fazie z mlekiem(...)łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kuminu sól, pieprz puszka mleka kokosowego 400 ml 2 łyżki soku z cytryny/limonki bulion około 500-600  ml dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego chleba orkiszowego olej sezamowy Przygotowanie: dynię przekroić na 4 części, natępnie przy pomocy łyżki wybrać gąbczasty miąższ i pestki. Pokroić w grubą kostkę. Obrać batata, pokroić w kostkę obraną i pokroją

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 237

esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy) 2 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 5   ziarenek ziela angielskiego sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: W dużym rondlu wstawiłam do gotowania w mundurkach   umyte buraki. Po ugotowaniu, odcedziłam(...)zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i gotowałam   do czasu kiedy warzywa były już miękkie. Boczek wyjęłam z wywaru, wywar przecedziłam a boczek odłożyłam. Jest wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut

Kuchnia u Krysi
'Pieczeń' ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek 177

Szpinak i łosoś- jakże smaczne i popularne połączenie smaków, ale tym razem w intrygującej formie- jako 'pieczeń', która swoim wiosennym, zielonym kolorem przełamanym kremową barwą łososia

Kraina Miodem Płynąca
Focaccia ze szparagami 146

przyspiesza jego rozpoczęcie. Duży zakres temperatur - piekarnik posiada zakres temperatur od 30 do 300 stopni Celsjusza. Niska temperatura pozwala przygotowywać jogurty i wyrastać drożdżowe ciasta, a wysoka piec idealne chleby, pizzę i pitę. Szybkie nagrzewanie - tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Krótsza faza nagrzewania w porównaniu z tradycyjnym urządzeniem pozwoli(...)kruche od spodu. Muszę przyznać, że moja focaccia upiekła się idealnie. Piekarnik był również testowany przy okazji pieczenia mięsa i robienia zapiekanki. Przed nami jeszcze testy suszenia warzyw na domową vegetę i na ciasto z owocami, ale już w tej chwili mogę śmiało powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z mojego nowego domownika

Kulinarne przygody Gatity
Bułki grahamki 199

Kolejne Wypiekanie na śniadanie  i znów Madzia i Paweł  są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 143

groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają(...)warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki: pieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba) 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego majeranku sól Do podania: śmietana 18% drobno posiekana natka pietruszki Pieczarki kroimy na plasterki. Podsmażamy je na maśle

PatiGotuje
Shots from USA: Virginia 185

tego idealnie nadaje się leżak nad basenem :) Co do jedzenia, już wiele razy wspominałam, że jest to mój największy problem. Nie mają tutaj świeżego pieczywa, można kupić jedynie chleb tostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda(...)precle. Zamierzam po powrocie  do Polski spróbować upiec je sama, jak mi wyjdzie to przepis na pewno pojawi się na blogu :) A jak wygląda typowy amerykański, domowy obiad? Otóż miałam przyjemność spędzić dzień ze znajomym i jego rodziną. Zostaliśmy zaproszeni na obiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre

Zgrabne Gotowanie
WIELKANOCNA PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM + FILMIK 173

Dzisiaj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Udekorowałam ją świątecznie. Jest ona bardzo smaczna, idealna do pieczywa, polecam. Polecam aplikację na telefon z gazetkami - Moja gazetka

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybkie bułeczki śniadaniowe 346

Zdarzyło wam się zostać na weekend bez chleba, a jedyne dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w

Dieta bez mleka
Ciasto z borówkami i białą czekoladą! 167

Ciasto z borówkami i białą czekoladą!  Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe burrito 253

uzyskać bardziej gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu(...)porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka

Book of spells
Gotowana kiełbasa szynkowa z szynkowaru /domowe wędliny 189

Coraz mniej smakują mi kupne wędliny i coraz rzadziej trafiają do mojego koszyka, Wszystko przez niekończącą się listę składników, małą zawartość mięsa w mięsie i coraz

DefinicjaSmaku
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 164

małe cebule lub 1 duża 25 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę(...)Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku

Moja Delicja
Plecione wianuszki drożdżowe 131

"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać

Słodkie Przyjemności
Twarożek zwany bryndzą 190

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam

Kulinarne przygody Gatity