Każdy czytelnik ma chyba jeszcze w pamięci wyjątkowe smaki dzieciństwa, zamknięte w słoiczkach z przetworami domowej roboty. Teraz możecie odkrywać je na nowo dzięki produktom, które są gotowe do nabycia za pośrednictwem sklepu internetowego. Sprawdź sam! Wyjątkowe przetwory z owoców, warzyw i grzybów Niestety, pomimo tego, że na sklepowych półkach jest cała masa przetworów, to i tak nie mogą się(...)magnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające ze zmielonych drobno
CodogaraCo prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat. Babka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mało wydaje się takich książek. Zwłaszcza, że coraz więcej jemy dań tajskich, włoskich czy innych. Tak bardzo kombinujemy, co by tu nietypowego podać na stół, że niedługo zwykły czarny chleb stanie się rzadkim rarytasem, którego się dawno nie jadło. Jeśli byliście ostatnio w jakimś mieście powiatowym i chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko(...)wieczory. Mamy grzyby i kiszonki, wyjątkowo dużo u nas smaków kwaśnych, przyprawiamy majerankiem, kminkiem i koperkiem. Jemy na co dzień ten bigos chłopsko – szlachecki z dalekiej przeszłości i domowo – stołówkowy z PRL. Kupujemy konkretne produkty i wszyscy znamy smak pomidorowej z ryżem. Właśnie wg. takiego klucza dobierane są przepisy w “Polskiej kuchni”. Obok przepisu na danie z zająca
Ugotowane pozamiataneprzepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to chleb z bobu! Jest po prostu pyszny !!! Składniki: 40 dag młodego bobu 2 jaja 1 szklanka mleka 2 dag drożdży 20 dag mąki pszennej 1/3 szklanki cukru szczypta soli aromat pomarańczowy papier do pieczenia Wykonanie: Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco(...)wyłożonej pergaminem blaszki (najlepiej keksówki) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni
Tradycyjna Kuchniatypu vegeta, - czosnek niedźwiedzi, /Dodatkowo: keczup/dip czosnkowy WYKONANIE: Łatwizna - Chleb/bułki smarujemy masłem, serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze sera żółtego. Kroimy cebulę w pióra, mieszamy ją z domową vegetą i odrobiną oleju. Ścieramy ser żółty, kroimy pieczarki, ogóreczki, szynkę. Dodajemy do cebuli razem z kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na kanapki. Kroimy je na mniejsze i dekorujemy keczupem(...)już wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może
Wypisz Wymalujkiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu. Składniki : * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody * 3 ząbki czosnku * 2 liście laurowe * 2 ziela angielski * łyżeczka majeranku * kromka razowego chleba Przygotowanie : Dokładnie wymieszać mąkę
Magiczne Życie MartyJednym z postanowień przednoworocznych było częstsze pisanie do Was na blogu o moich "odkryciach domowych" nie tylko kulinarnych, ale i ogrodowych. W poprzednim poście opisałam przepyszny serniczek opisany przez Marzynię w Kuchni Pachnącej Barszczem . Piekłam go po raz drugi na ciasteczkach kakaowych, tym razem już z pełnej porcji na urodziny MG na uroczyste spotkanie naszej grupy Nordic-owej(...)wcześniej opisałam, bo zaoszczędziłam sobie pracy z podawaniem receptury. Ten post będzie zgoła inny.....bo o paście do pieczywa. Wpisując się w trendy kuchni wegańskiej przygotowałam pastę do chleba zamiast słodkiego dżemu lub innego smarowidełka. Pasta z pieczonych batatów z sezamem. 2 niewielkie bataty 2 łyżki sezamowej Tahini 2 łyżki sezamu czarnego lub białego sok z połówki cytryny
Gotuj Sam!Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Dodając sok z buraczków od Victoria Cymes uzyskałam piękny różowy kolor skórki chlebka. W smaku sok buraczkowy nie jest wyczuwalny. Polecam Składniki: 1 szkl mąki pszennej razowej 2 szkl mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 10 łyżek soku z czerwonych buraków od Victoria Cymes 1 szkl ciepłej wody czarnuszka(...)olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarneWitajcie w deszczowy dzień :) Dzisiejsza pogoda nastroiła nas do zaproponowania Wam czegoś, co raczej kojarzymy z deszczem, czyli jesień i grzyby. Sezon kurkowy w pełni, ceny
vegetanieWielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to
W SMAKtysiąca wysp . W kupowanych w sklepach sosach i dodatkach do potraw często natknąć się możemy na mleko. Jednak nic straconego! Przygotowanie własnego sosu tysiąca wysp zajmie wam zaledwie 3 minuty. Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Pizza to imprezowy klasyk. W domu można łatwo przygotować bezmleczną pizzę z ulubionymi dodatkami. Mogą ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Jej przyrządzenie(...)pizzy, grzankach czy zajadać go ze świeżymi warzywami. Hummus Hummus także doskonale sprawdzi się podczas imprezy. Świetnie pasuje od do świeżych i pieczonych warzy, a także jako dodatek do chleba. Przygotowanie hummusu może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki
Dieta bez mlekaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam was na recenzję książki „Tanie gotowanie” wydawnictwa Burda. Książka zawiera aż 73 przepisy na tanie, smaczne i domowe dania. Potrawy zaprezentowane w książce zawierają proste, wszędzie dostępne produkty o niskiej cenie, a więc na każdą kieszeń Wszystkie przepisy z książki zostały stworzone i przetestowane(...)porcja duża wystarczy dla całej rodziny. Omlet gryczany z brokułem – zdrowy i bardzo smaczny przepis na lekki obiad. Pasztet z cukinii i chleba – ten przepis wypróbuję jako pierwszy. Już tyle razy zbierałam się do zrobienia takiego pasztetu, ale jakoś nie było mi po drodze Placki z grzybkami marynowanymi
Marta Gotuje5 / 5 ( 32 votes ) Dynia makaronowa , zasmażana z pieczarkami Dynia makaronowa, zasmażana z pieczarkami , to propozycja dla wegetarian ale nie tylko . Bardzo prosta w przygotowaniu, smakuje
Ogrodnik w podróżyDzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale
codojedzeniaW tym poście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i
Moje domowe kucharzenie