domowy chleb - 5671 przepisów (strona:300/379)

Kluski z makiem 156

To przedostatni przedświąteczny post. Dzisiaj mam dla Was coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schabowy z musztardą i sosem czosnkowym 205

Produkty Develey ostatnio rządziły..rządzą i rządzić będą w moje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić  z sosem czosnkowym lub z

Moje domowe kucharzenie
Proste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem 135

Proste ciasto drożdżowe, które robi się samo Składniki 100 g świeżych drożdży (dałam 80g) 1 szkl. cukru 4 jajka 1 szkl. oleju 1 op. cukru waniliowego (dałam 2 łyżki domowego cukru) 0,75 szkl. mleka 5 szkl. mąki 1 kg dowolnych owoców Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru 50 g masła Wykonanie Kruszonka Składniki zagnieść i schłodzić w lodówce(...)pieczenia. Wyłożyć na to owoce i pokruszyć kruszonkę. Piec w 175 stopniach ok 45 min. Artykuł Proste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krem ziemniaczany 239

sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś jej spróbował. W moim domu również gościła i przeważnie jadłam ją z kromką wiejskiego chleba. Bezapelacyjnie więc mogę powiedzieć, że to zupa, która kojarzy się z Mamą i domem rodzinnym. Co prawda w wyścigu o podium przegrywa z zupą pomidorową i lanymi kluskami (oj chyba muszę(...)Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu zaledwie 2 tygodnie temu. Nie, nie... Nikogo nie adoptowałam, choć jeśli przyjmowanie wszelkiego rodzaju "skorupek" i domowych "przydasi" można nazwać adopcją, to jestem już matką pokaźnej kolekcji. Ostatnia, o której tu właśnie wspominam jest przecudowna. Od dawna wzdychałam do niej i z utęsknieniem czekałam na dzień

Kuchnia w czekoladzie
śledzie matiasy na zakąskę... 164

Składniki: filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej

W Mojej Kuchni Lubię
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 174

Moja współpraca z redccon.pl niestety jakiś czas temu dobiegła końca...była to jedna z najbardziej owocnych moich współprac.... dziękuję bardzo za możliwość tak przyjemnego testowania

Moje domowe kucharzenie
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 323

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka.   Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany.   CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta

Karo in the Kitchen
Pierogi z kaszanką 250

tylko. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :)  składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać

Stare Gary
Rillettes z gęsi 177

wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień(...)owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe ogórki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 154

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
miod arbuzowy --- miele di anguria 155

owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności(...)okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu, ma wyraźny wpływ

mojej kuchni
miod arbuzowy 179

owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności(...)okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu, ma wyraźny wpływ

w mojej kuchni
Pyszny domowy chleb 172

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Dzięki dodatkowi otrąb oraz płatków chlebek jest bardziej sycący i zdrowszy. Miałam okazję do tego przepisu wypróbować mąkę Bio z samopszy, płatki Bio z samopszy oraz otręby z samopszy-wszystko od  BioBabalscy . Polecam ich produkty. Składniki: 2 szkl mąki pszennej zwykłej 1 szkl mąki Bio z samopszy od BioBabalscy 2 łyżki otrąb(...)suszonych drożdży 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb, aż przestanie przyklejać się do rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 141

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam

Codziennik Kuchenny
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 162

Im bliżej Świąt, tym więcej wyświetleń zauważyłam dla przepisu na pasztetową, którą pokazywałam TUTAJ . To była pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest

Posadzone i zjedzone
GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe – idealna przekąska! 196

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako

Ostra na Słodko
GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe – idealna przekąska! 163

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako

Ostra na Słodko