Cześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia
Pieprzyć z FantazjąPo wielu mniej lub bardziej udanych próbach, chyba nareszcie znalazłam przepis na ciasto makaronowe które najbardziej mi odpowiada. Przepis Gordon'a Ramsay'askładniki
Stare Garypopularność zwłaszcza wśród robotników odbudowujących niemiecką stolicę. Dzisiaj currywurst jest jedną z turystycznych atrakcji i doczekał się nawet własnego muzeum. Guten Appetit! :) Składniki: ulubiona kiełbasa 150 ml keczupu (lub domowego keczupu ) szczypta sody oczyszczonej 4 łyżeczki curry 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej) 1 łyżeczka cebuli granulowanej 2 łyżeczki sosu worcestershire 4 łyżki wody (lub lekkiego bulionu) Wykonanie: Keczup(...)małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb
zadanie-gotowanieKiełbasa pieczona jak wiadomo najlepsza na ogniu ale ten przepis to fajna alternatywa na sezon zimowy albo po prostu kiedy nie mamy możliwości zrobić grilla. Na
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDo drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny
IMPRESJA SMAKUCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia
Pieprzyć z Fantazjąwkładamy do naczynia. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do naczynia razem ze zgniecionym nożem czosnkiem (nie obranym, razem z łupinkami). Wrzucamy także pozostałe przyprawy, kromkę chleba na zakwasie i zalewamy gorąca wodą. Całość mieszamy, przykrywamy tak, aby był dostęp powietrza i odstawiamy na kilka (około 7) dni. U mnie zakwas stał na blacie kuchennym. Po upływie(...)pojemników i mrozimy. Przy podgrzewaniu zakwasu pamiętamy, żeby go nie zagotować bo straci kolor. Podajemy solo (podobno bardzo zdrowy taki surowy ukiszony barszcz) albo z gotowaną fasolą. Smacznego! Artykuł Domowy zakwas na barszcz czerwony pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plrodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny Wypiekały ze mną : Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie Bernadetta(...)mojej kuchni Edyta z Pasja smaku Ewa z Ewa w kuchni Laura z Cafe Babilon Bożena z Moje domowe kucharzenie Kasia z FB Gosia Zet z FB Ewa z FB Lidia z FB Justyna FB Miło było w takim towarzystwie wypiekać
Gotuj Sam!Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE Patrzę na stół a tu leży lekko przyklapły kalafior, papryka czerwona .. i tak powstał pomysł na ten przepis. Pasta
Kuchnia na wzgórzuwlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą. Ma lekko wyczuwalną nutkę rozmarynu. Podałam go z kiełbasą Bamberską Tradycyjne Jadło , która idealnie pasuje do żurku z kiełbasa(...)kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób zapracowanych, które nie maja czasu na gotowanie lub dla tych , którzy od czasu do czasu chcą poczuć po prostu...różnicę! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie, zagubione w różnorodnych wymiarach szklanek i zbulwersowane tym, że design użytkowy zapomniał o tym jak ważne jest, by szklanka miała 250ml, wolą wybierać drogę aptekarską i mąkę(...)wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam
W kuchni wieczoremPrzeczytałam ostatnio artykuł o tym co sklepowe płatki mają w sobie... dobrze nie jest! U nas granola się skończyła i były grane corn flakesy (właściwie z
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Chlebek po upieczeniu pozostaje długo świeży i ma chrupiącą skórkę. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 łyżki nasion chia+ do posypania 1 op. suchych drożdży-7g 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej szczypta cukru 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy(...)wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarnenaprawdę smakuje . Polecam Składniki na około 20 -25 szt : 600 g mąki pszennej kilka dodatkowych , łyżek mąki do podsypywania 3 jaja 100 g roztopionego masła 70 g domowego cukru waniliowego pół łyżeczki soli 2 łyżki wódki 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży olej do smażenia czekoladowa polewa : 2 duże , czubate łyżki kakao 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru(...)Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki
Ogrodnik w podróżyłyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany(...)przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście
Kulinarne przygody Gatity