domowy chleb - 5671 przepisów (strona:293/379)

Kanapki z awokado i jajkami 195

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 155

powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku.   Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron(...)zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego albo rosół z kostek BIO o obniżonej zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część (400-450g) 350g ziemniaków typu

Karo in the Kitchen
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 243

powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku.   Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron(...)zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego albo rosół z kostek BIO o obniżonej zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część (400-450g) 350g ziemniaków typu

Karo in the Kitchen
Domowa konserwa. Mięsiwo w słoiku 204

Czy można zrobić samemu, w domu, mięsną konserwę ? Oczywiście, że można. Mięso piecze się w zamkniętych słoikach, z których nie ucieka ani odrobina smaku czy zapachu

Smaczna Pyza
Pączki jabłkowe 550

miski przesiać mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną, składniki dokładnie wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco(...)swobodnie pływać i nie stykać się z dnem garnka - olej powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni (najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy lub wrzucić do oleju kawałek ciasta/skórkę chleba; jeśli od razu się unosi, a wokół pojawiają się bąbelki, temperatura jest odpowiednia) - do nakładania najlepiej wykorzystać miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenny ze słonecznikiem 163

Bardzo lubimy domowe pieczywo.Staram się zawsze dodać coś innego aby uzyskać inny smak chlebka.Dziś chlebek słonecznikowy,pełen zdrowych ziarenek.Zapraszam Składniki: 2 szkl mąki pszennej pół szkl ziaren słonecznika + garść do posypania 7 g drożdży suszonych szczypta cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl ciepłej wody odrobina oleju do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz ziaren do posypania,wsypujemy do miski.Dokładnie wyrabiamy ciasto.Keksówkę smarujemy olejem i wykładamy do niej ciasto.Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz i 15 minut w temperaturze 200 stopni.Studzimy na kratce.Kroimy chleb gdy będzie już zimny.Smacznego keksówka 12x24

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Daktylowa nutella 166

słoiczkiem pyszności, która spokojnie zastąpi dwie tabliczki czekolady, będzie wspaniałym „małym Conieco” dla najbardziej nawet wybrednych Kubusiów, wspaniale będzie się komponować z herbatą i wreszcie, będzie zdrowa i pyszna! Domowa „nutella” czyli kakaowy krem na bazie daktyli i orzechów, zawładnął moją słodkożerną duszą, a wersja z karobem spokojnie może zagościć w diecie nawet niespełna rocznej Tosi. Uwielbiam przepisy, którymi spokojnie(...)karobu sypiemy do potraw o połowę mniej niż kakaa!). Szarańczyn strąkowy, czyli inaczej karob to gatunek zimozielonego drzewa, należący do rodziny bobowatych, występujący w regionie śródziemnomorskim. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim, o którym pewnie spora część z was słyszała, czyli jesteśmy w domu. Nad morzem śródziemnym jest to roślina pastewna, której owoce zawierające 50% cukrów przez długi czas był głównych

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kubek z niespodzianka 214

Co jest w tym kubku? nie, to nie konkurs, choć ostatnio na podobne pytanie odpowiedziałam w pewnym konkursie i wygrałam kalendarz. Dzisiaj mam dla Was pytanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najpopularniejsze przepisy w 2017 143

propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa i obłędna w smaku. Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka, ale warto zrobić z niej nadwyżkę i wykorzystać do różnych dań(...)przepisów, ale musiał się też znaleźć i w moim zestawieniu bo na serio to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam w tym roku ( jak nie najlepsza:) I w końcu chleb z nasion, orzechów i kasz , naładowany samymi zdrowymi składnikami, ciężki i pożywny nie bez powodu nazywany w internecie „chlebem zmieniającym życie” Mam nadzieję znajdziecie tu coś dla siebie

Cooking for Emily
Pasztet z dynii 153

Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe bułeczki z pieczarkami i mozzarellą 130

Długo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i

Wiszniówka
Fasolka po bretońsku 131

chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa. Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Raz dodajcie do dania to innym razem coś innego. Sprawdzajcie i kosztujcie, jak konkretna przyprawa czy rzecz wpływa na smak(...)też rozcierają trochę fasoli na puree i dodają ją do całej potrawy. Ja nie lubię takich udziwnień i nam najbardziej smakuje najprostsza fasolka. Oczywiście, podajemy fasolkę z bułką lub chlebem, kto co lubi. Drukuj Fasolka po bretońsku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr fasoli 2 laski kiełbasy (można 1 laskę zastąpić wędzonym boczkiem) 1-2 cebule 2 listki laurowe

Mieszam w Garnku
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 129

miodzio :)   Potrzebne składniki:   1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich  0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej  mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce(...)marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Zawijańce drożdżowe z pesto 160

Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były  z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej..3 1/2 szkl

Moje domowe kucharzenie
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 244

Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
udka kurczaka duszone... 149

Składniki: udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Zakwas z buraków 345

mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami. Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony. Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz czerwony. Nadal potrzebujemy dodać buraki oraz dodatkowe warzywa. Natomiast kwas buraczany bardzo podnosi smak barszczu i nadaje mu dodatkowego(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu buraczanego. 1 kg buraczków ćwikłowych 2 litry przegotowanej letniej wody mała kromka chleba razowego wraz ze skórką Jak przygotować zakwas z buraków . Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia. Dodać chleb wraz ze skórką oraz letnią wodę. Przykryć

mecooks
Domowy zakwas żytni do chleba i na żur 168

sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego ze sklepu. mąka żytnia - 120 g woda - 150 ml  Do słoika wsypać 40 g mąki żytniej, dolać 40 ml wody (w temp. pokojowej). Przykryć słoik gazą(...)konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy. Taki domowy zakwas może też posłużyć do przygotowania żurku. Mamy własny żur bez konserwantów

AZgotuj!
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 411

LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i

Moja Książka Kucharska
Pasztet z królikiem. 196

Pasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Hummus 159

Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić

prawdziwe jedzenie