domowy chleb - 5671 przepisów (strona:293/379)

Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały 119

posypania bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku) 0,5 litra naturalnego jogurtu sól/pieprz wg uznania jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i w razie potrzeby obrałam ze skórki. Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam. Ogórki i rzodkiewki(...)Wszystko to dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Dodałam jogurt i zmiksowałam ponownie. Doprawiłam wg uznania solą i pieprzem, posypałam dodatkową porcją koperku. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i domowym ziołowym tostem żytnim

Kate's Kitchen
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 127

posmak.A wiecie ,że kasztany są świetne na zmęczenie, i na różne infekcje?Uznawane też są za najbardziej ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże(...)dawkę witC.  50 dag.kasztanów jadalnych 2 łyżki masła klarowanego 2 czerwone cebulę 2-3 Ząbki czosnku kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 1 duża Marchewka 750 ml.bulionu domowego 1 szkl.mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 3 małe liście laurowe 1/4 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka tymianku sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści suszonej kolendry) *********************************************************  Do osolonej i gotującej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta kanapkowa z pieczonej dynii 157

mnie dostatek. Do przygotowaniu zupy, drożdżówek lub chlebka dyniowego ciężko wycyrklować idealną ilość dynii, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadowomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe. Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty z makreli lub jajek. Syci, poprawia nastrój i przywołuje słońce. Jeśli lubisz dyniowe dodatki i szukasz urozmaicenia zapraszam również na  masełko(...)wytrawnie zielenina, np. szczypiorek miód, cynamon na słodko Wykonanie: puree z dyni ( z  tego przepisu) wymieszaj z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego (przepis tutaj ). Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty           SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 142

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
Domowy krem czekoladowo-orzechowy czyli Niedzielne Sniadanie odc.76 152

Jadacie Nutellę? U nas w domu pojawiła się może ze dwa razy i to bardziej dla charakterystycznej szklaneczki niż jej zawartości. Niemniej lubię czasem przekąsić coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki maślankowe z miodem 205

Ostatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało

Grahamka, weka i kajzerka
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 268

chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka.   Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny. 11.20 Po 20 minutach rozrywamy w dłoniach powstałe twarde ciasto na mniejsze

Karo in the Kitchen
Bułki nocne II 108

Idealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga  Kuchennymi Drzwiami  ze względu na udział w zabawie na forum Wędliny Domowe  gdzie piekliśmy bułki z przepisu, który wybrała Halinka . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży

Kocham..lubię..gotuję..
Tradycyjne pączki z pudrem 437

height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 20 -25 szt : 600 g mąki pszennej kilka dodatkowych , łyżek mąki do podsypywania 3 jaja 100 g roztopionego masła 70 g domowego cukru waniliowego pół łyżeczki soli 2 łyżki wódki 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru(...)Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki

Ogrodnik w podróży
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 133

Takiego chleba z pewnością nie jedliście. Dla mnie dodatek orzechów do pieczywa jakoś nie pasuje. Tzn nie pasował, bo ten chlebek okazał się być fenomenalny. Jeden z łatwiejszych jaki miałam przyjemność przygotować. Dodatek prażonych orzechów i pestek dyni nadaje mu nieziemskiego smaku i aromatu. A jak pięknie pachnie podczas pieczenia;)   Orkisz zawiera znacznie więcej białka niż ziarna pszenicy(...)typów. Oferta sklepu internetowego firmy jest bardzo bogata, oprócz mąk możecie dostać na stronie także otręby, kasze, oleje, pestki, ziarna, przyprawy, płatki a także różnego rodzaju dodatki niezbędne do domowej produkcji pieczywa, na stronie firmy można się zaopatrzyć również w herbatki.  Firma Kłos- Pol to rzetelna, kompleksowa a przede wszystkim miła obsługa przy bardzo dobrych jakościowo produktach. Własnie

Krakowskie smaki Ani
jajecznica z kurkami 93

składniki: 120 g kurek 3 jajka 10 g masła 1 cebula 2 łyżki mlek sól, pieprz dodatkowo: koperek do podania wykonanie: Kurki oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy

Domowy Smak Jedzenia
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 153

Domowe kiełbaski? Czemu nie :))) kiedyś bym o tym nie pomyślała, a na pewno nie w ten sposób... Ale odkąd zobaczyłam je na jednym z blogów siedziały mi w głowie i nie dawały spokoju, aby je przygotować :) W połączeniu z dodatkami mogą stanowić smakowite danie obiadowe (ja pomyślałam o sosie pietruszkowo-cytrynowym i może jeszcze dziś go do nich zrobię, póki(...)wyszła mi ciut zbliżona wersja, ale myślę, że równie smaczna (nie znam smaku oryginału, ale moje mi bardzo smakują:)). A zmiany to: z braku świeżego szpinaku-mrożony, więcej cielęciny, chleb zamiast bułki, koncentrat pomidorowy zamiast suszonych pomidorów z bazylią, brak śmietany... Po oryginalny przepis (oraz wiele innych smakołyków) zapraszam na SzczyptaChili.pl , a tymczasem polecam moją wersję :) W głowie już układa

Kolorowy Przepisownik
Czy warto kupić piekarnik parowy 100

zyskała ona  popularność w Europie. W XX wieku profesjonalne piekarniki parowe (tzw. piece konwekcyjno-parowe) zaczęto wykorzystywać w restauracjach. Obecnie na rynku dostępne są modele przeznaczone do użytku domowego. Piekarnik parowy jest bardzo wszechstronnym urządzeniem, które łączy w sobie zalety tradycyjnego piekarnika i równomiernie rozprowadzanej, bardzo gorącej pary wodnej. Do przygotowywania w nim potraw wykorzystywane są więc dwa źródła(...)przypadku piekarników parowych nie ma potrzeby natłuszczania mięsa. Potrawy upieczone z użyciem pary są soczyste. Mięso jest miękkie, delikatne w środku i dobrze wypieczone na zewnątrz, a drób i chleby zyskują cudownie chrupiącą skórkę. Piekarnik parowy, dzięki temu że nie wysusza potraw idealnie nadaje się także do ich podgrzewania, zastępując kuchenkę mikrofalową i nie powodując utraty smaku i konsystencji podgrzewanych

Cztery Fajery
Flammkuchen. 189

Pycha, pycha, pycha! Właściwie na tym powinien kończyć się opis mojej "ulicznej kuchni". ;) Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany

zadanie-gotowanie
Muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 139

bardzo wyczekiwany przepis. Gdy tylko zdjęcie tego dania poszło w świat, ruszyła lawina pytań o przepis. Zapraszam na obłędne muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Bardzo kremowe w środku za sprawą dodanego serka twarogowego. Po prostu pyszne ! Cudownego dnia ! Składniki (2 porcje): 12 – 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta(...)pieprz, suszona bazylia i oregano, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 100 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania