mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami. Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony. Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz czerwony. Nadal potrzebujemy dodać buraki oraz dodatkowe warzywa. Natomiast kwas buraczany bardzo podnosi smak barszczu i nadaje mu dodatkowego(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu buraczanego. 1 kg buraczków ćwikłowych 2 litry przegotowanej letniej wody mała kromka chleba razowego wraz ze skórką Jak przygotować zakwas z buraków . Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia. Dodać chleb wraz ze skórką oraz letnią wodę. Przykryć
mecookssprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego ze sklepu. mąka żytnia - 120 g woda - 150 ml Do słoika wsypać 40 g mąki żytniej, dolać 40 ml wody (w temp. pokojowej). Przykryć słoik gazą(...)konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy. Taki domowy zakwas może też posłużyć do przygotowania żurku. Mamy własny żur bez konserwantów
AZgotuj!LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i
Moja Książka KucharskaPasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki
Poezja Smaków - blog kulinarnyHummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić
prawdziwe jedzeniebób - to danie jest przepyszne! Najchętniej wykorzystuję pesto domowe, ale dobrej jakości ze słoika też się tu sprawdzi i wtedy przygotowanie tego risotto będzie jeszcze prostsze i szybsze. 3. Domowe falafele ze świeżego bobu Falafele czyli małe wegańskie kotleciki. W wersji z bobu popularne są w Egipcie. Falafele z bobu są bardziej wilgotne od tych z ciecierzycy, a robi się(...)dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną
Chilli Czosnek i OliwaDużo i to bardzo dużo dzieje się ostatnio w wiewiórczym życiu. Remont w domu rozpoczął się od burzenia ścian, a przed nami jeszcze zmiana podłóg
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka
W Mojej Kuchni Lubięchrupiący chleb mamusi. Najlepszy świeżo po upieczeniu równie smaczny po tygodniu ... Do wykonania nie potrzeba maszyny do pieczenia chleba ani jajek i mleka. Smacznego! Składniki (2 chleby ): 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki otrąb 3/4 szklanki słonecznika 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody(...)miski i wymieszać - dodać wodę gazowaną i zakwas rozpuszczony w przegotowanej wodzie, wymieszać - do słoiczka odłożyć dwie czubate łyżki masy, zamknąć i odstawić do lodówki - jest to domowy zakwas, który po 4 dniach dodajemy do pieczenia. Można przechowywać w lodówce do 24 dni* - masę przełożyć do 2 podłużnych foremek i odstawić na 12 -14 godzin - wierzch
Pora na pora i pomidoraCzas leci jak szalony. Zaraz przyjdzie grudzień a niedawno był przecież wrzesień... ehhh... Jak już nie raz pisałam bardzo lubię ten okres, niestety ten rok
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsze w tym roku. Dla mnie są oznaką zbliżającego się lata i przywołują zapach nadmorskiego powietrza. Słońce, plaża i… „Hej tam ludzie, czy wy śpicie? – małosolnych
mojewypiekiinietylkoOliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek
To co kochamCiasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) Lubicie szybkie pożywne jedzenie w ciągu dnia ? Taka alternatywa obiadu w formie szybkiego lanczu, np. w czasie przerwy w pracy. Często kiedy nie ma się
vegetanieDziś zapraszam Was na szybkie, pyszne i bardzo sycące danie. Pity z wędzonym kurczakiem w domowym sosie czosnkowym . Coś wspaniałego… Takie pity z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na spacer. Ostatnio słoneczko znów przyjemnie grzeje, dlatego aż żal siedzieć w domu. Nie ma jak spacer z dziećmi, które z radością biegają obok lub jadą na rowerku (w końcu można(...)dodatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu
Słodkie okruszkiprzyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki i komosy ryżowej. To był deser marzenie. Masło z orzechów laskowych, które jest bazą domowej nutelli proponuje wykonać samodzielnie, nie sięgać po gotowe ze sklepu. Do produkcji takiego masła wykorzystywane są bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe orzechy (najlepiej organiczne), podprażyć(...)klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiubardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny. Po prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki(...)olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego
DefinicjaSmakumieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu
Kuchnia Prezydentowej