Dziś zapraszam Was na szybkie, pyszne i bardzo sycące danie. Pity z wędzonym kurczakiem w domowym sosie czosnkowym . Coś wspaniałego… Takie pity z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na spacer. Ostatnio słoneczko znów przyjemnie grzeje, dlatego aż żal siedzieć w domu. Nie ma jak spacer z dziećmi, które z radością biegają obok lub jadą na rowerku (w końcu można(...)dodatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu
Słodkie okruszkiprzyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki i komosy ryżowej. To był deser marzenie. Masło z orzechów laskowych, które jest bazą domowej nutelli proponuje wykonać samodzielnie, nie sięgać po gotowe ze sklepu. Do produkcji takiego masła wykorzystywane są bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe orzechy (najlepiej organiczne), podprażyć(...)klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiubardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny. Po prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki(...)olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego
DefinicjaSmakumieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu
Kuchnia Prezydentowejblogu można by odnieść wrażenie, że żywię się wyłącznie pieczywem i słodyczami... Gdyby poważnie się nad tym zastanowić wcale nie byłoby to tak do końca błędne wrażenie. Życie bez chleba po prostu sobie nie wyobrażam! Wiele razy zdarzyło mi się rezygnować z ciepłego obiadu na rzecz chociażby najprostszej kanapki. Choć staram się prowadzić zdrowy tryb życia, odżywiać się w sposób(...)warunek! Nie jem słodyczy ze sklepu . Naszpikowane chemią i kaloriami batoniki, wiecznie świeże ciastka, super zdrowe, bezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka
Zapiski Młodej ŻonyCześć! Bardzo łatwy w wykonaniu własnej roboty chlebek. W sytuacjach, kiedy niespodziewanie kończy nam się pieczywo warto zerknąć do tego przepisu. Składniki: * 750 g mąki pszennej
Pieprzyć z FantazjąCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia
Pieprzyć z FantazjąPo wielu mniej lub bardziej udanych próbach, chyba nareszcie znalazłam przepis na ciasto makaronowe które najbardziej mi odpowiada. Przepis Gordon'a Ramsay'askładniki
Stare Garypopularność zwłaszcza wśród robotników odbudowujących niemiecką stolicę. Dzisiaj currywurst jest jedną z turystycznych atrakcji i doczekał się nawet własnego muzeum. Guten Appetit! :) Składniki: ulubiona kiełbasa 150 ml keczupu (lub domowego keczupu ) szczypta sody oczyszczonej 4 łyżeczki curry 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej) 1 łyżeczka cebuli granulowanej 2 łyżeczki sosu worcestershire 4 łyżki wody (lub lekkiego bulionu) Wykonanie: Keczup(...)małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb
zadanie-gotowanieKiełbasa pieczona jak wiadomo najlepsza na ogniu ale ten przepis to fajna alternatywa na sezon zimowy albo po prostu kiedy nie mamy możliwości zrobić grilla. Na
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDo drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny
IMPRESJA SMAKUCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia
Pieprzyć z Fantazjąwkładamy do naczynia. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do naczynia razem ze zgniecionym nożem czosnkiem (nie obranym, razem z łupinkami). Wrzucamy także pozostałe przyprawy, kromkę chleba na zakwasie i zalewamy gorąca wodą. Całość mieszamy, przykrywamy tak, aby był dostęp powietrza i odstawiamy na kilka (około 7) dni. U mnie zakwas stał na blacie kuchennym. Po upływie(...)pojemników i mrozimy. Przy podgrzewaniu zakwasu pamiętamy, żeby go nie zagotować bo straci kolor. Podajemy solo (podobno bardzo zdrowy taki surowy ukiszony barszcz) albo z gotowaną fasolą. Smacznego! Artykuł Domowy zakwas na barszcz czerwony pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plrodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny Wypiekały ze mną : Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie Bernadetta(...)mojej kuchni Edyta z Pasja smaku Ewa z Ewa w kuchni Laura z Cafe Babilon Bożena z Moje domowe kucharzenie Kasia z FB Gosia Zet z FB Ewa z FB Lidia z FB Justyna FB Miło było w takim towarzystwie wypiekać
Gotuj Sam!Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE Patrzę na stół a tu leży lekko przyklapły kalafior, papryka czerwona .. i tak powstał pomysł na ten przepis. Pasta
Kuchnia na wzgórzuwlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą. Ma lekko wyczuwalną nutkę rozmarynu. Podałam go z kiełbasą Bamberską Tradycyjne Jadło , która idealnie pasuje do żurku z kiełbasa(...)kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób zapracowanych, które nie maja czasu na gotowanie lub dla tych , którzy od czasu do czasu chcą poczuć po prostu...różnicę! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie, zagubione w różnorodnych wymiarach szklanek i zbulwersowane tym, że design użytkowy zapomniał o tym jak ważne jest, by szklanka miała 250ml, wolą wybierać drogę aptekarską i mąkę(...)wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam
W kuchni wieczorem