domowy chleb - 5671 przepisów (strona:305/379)

karkówka na słodko-ostro z party dip meksykański... 164

Składniki: 1 kg karkówki bez kości, 1 łyżka smalcu, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka jarzynka kucharka, 2 sztuki cebula, 1 główka

W Mojej Kuchni Lubię
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 221

primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa urodziła się w 1829 roku w dość specyficznej rodzinie. Ojczym był wojskowym, brat znanym warszawskim amantem. Rodzina Bachmanów zadbała, aby młoda Lucyna odebrała solidne domowe wykształcenie (zawierało ono lekcje języków, gry na instrumentach, techniki prowadzenia domu, itp). Wychowując się w otoczeniu nowoczesnej rodziny i cyganerii Lucyna miała szansę rozwinąć swoje zainteresowania i odważne poglądy. Ćwierczakiewiczowa(...)też dania z zastosowaniem trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: "Funt zwyczajnych

Przepisy Aleksandry
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 179

taka, że zawsze będą to posiłki ze świeżych produktów, bez polepszaczy, konserwantów itd., itp. Od tamtego czasu robiłam już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek(...)chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy

I tu będę miała takie te
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 176

środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku podobne do domowych pączków i nie ma takiej siły, która zmusiłaby mnie do przyznania się, jakie ilości zjadłam!  Delektując się gorącymi pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle(...)lniany produkowany przez pana Krzysztofa Kowalskiego.  Nie zabrakło nalewek, miodu, tłoczonego soku z jabłek od państwa , sękacza z 60 jaj, a także całej masy pasztetów, szynek, bab i chlebów, jakie specjalnie na tą okazję przygotowali lokalni gospodarze i koła gospodyń wiejskich. Były nawet występy chóru i zespołu tańca! Co to dużo mówić - przywitano nas i goszczono iście po królewsku

KUCHARNIA
Jesienny paprykarz :) 153

Cześć wszystkim :) Dziś danie w kolorach jesieni. Prosty i smaczny paprykarz. Lubicie takie fajne dania jednogarnkowe ? Jeśli tak to będzie Wam smakować nasza propozycja. Paprykarz z

vegetanie
Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 216

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który  jest naturalnym

Moje domowe kucharzenie
Najprostsza focaccia bez zagniatania 206

Ciasto bez zagniatania to super patent na domowe pieczywo zrobione bez wysiłku i za małe pieniądze. Koszt pachnącego chlebka to około 3,5 zł. Ciasto bez zagniatania Focaccię warto posypać świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować(...)spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy, albo białego serka

Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 106

Ciasto bez zagniatania to super patent na domowe pieczywo zrobione bez wysiłku i za małe pieniądze. Koszt pachnącego chlebka to około 3,5 zł. Ciasto bez zagniatania Focaccię warto posypać świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować(...)spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy, albo białego serka

Niedzielny kucharz
Aksamitna zupa krem z kasztanów jadalnych 215

kasztanów jest smaczna i bardzo sycąca. Składniki na 4 porcje : 400g ugotowanych i upieczonych kasztanów jadalnych (czyli ok. 800g surowych kasztanów) duża cebula 50ml białego wytrawnego wina świeży tymianek500ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietanki 12% 2 kromeczki pełnoziarnistego chlebka tostowego na grzanki 2 łyżki oliwy Najpierw należy upiec kasztany. Nacięte na krzyż(...)zblendować zupę na aksamitny krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i ponownie sprawdzić smak. Kromeczki chleba pokroić w półcentymetrową kostkę i podsmażyć na patelni wysmarowanej łyżką oliwy. Powinny być przypieczone na brązowo i chrupiące. Zupę podawać od razu po przygotowaniu, posypaną chrupiącymi grzankami i listkami tymianku

Dietolog
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 281

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna

Stare Gary
Zakupy spożywcze i kosmetyczne online jaki sklep wybrać ? 165

szerokim asortymencie, przystępnych cenach i dostawą na drugi dzień po zamówieniu do domu. Dla mnie tradycyjne zakupy z pchaniem wózka to strata czasu, do zwykłego sklepu wpadam tylko po chleb i świeżą wędlinę.  Zdaję sobie sprawę, że sklepy internetowe tak szybko nie zastąpią tych tradycyjnych ale są mega wygodą i ułatwieniem dla tych którzy np. nie posiadają auta(...)słoiczek szklany ze zwykłą zakrętką. Osoby ceniące naturę i wyroby  hand made będą zachwycone. Szkoda tylko, że słoiczek jest malutki :)  Kto nie lubi ciepłych jesiennych wieczorów w domowym zaciszu przy palącej się aromatycznej świecy o zapachu jaśminu i cedru ? Nie wyobrażam sobie  deszczowych ponurych dni bez aromatoterapii. Świeca ta jest na bazie wosku sojowy , więc jest

Wanilia i Kardamon
Domowe masło 231

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z  chebkiem orkiszowym , lub z  chlebem z twarogu .. Przepis ten jest trudny jak wstawienie wody na kawę, i  zawsze uważałam że takie przepisy są bezsensu na blogach. Jednak jeżeli przepis jest prosty, a wśród gości

Pora na pora
Bagietki na płynym zakwasie 134

wyglądem bagietki tylko ciabatę, ale warte są polecenia. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu i była to fantastyczna przygoda. Z ogromną chęcią będę wracała do tego przepisu. Domowe bagietki są o niebo lepsze od kupnych. Mówię Wam:) Bagietki na płynnym zakwasie przepis podaję za Renatą S. 28og letniej wody 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki(...)lepkie) ciasto da lekki miąższ. 3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej. 4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość

Pieguskowa Kuchnia
Domowe masło 183

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z  chebkiem orkiszowym , lub z  chlebem z twarogu

Pora na pora
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 222

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano

Kulinarny karnet Christophera