domowy chleb - 5671 przepisów (strona:314/379)

Chleb foremkowy, pszenny z otrębami 133

Dziś następny chlebek, jakoś mam sentyment do domowego i tak piekę codziennie albo co drugi dzień, zależy ile zjemy.Rodzinka zadowolona, a oto przecież chodzi.   Składniki:   1/2 kg mąki pszennej typ 750 Kłos - Pol 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 16 g drożdży  Babuni suszone ok.300 ml ciepłej wody Wykonanie:    Mąkę przesiewamy(...)babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut,nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić . Skórka będzie chrupiąca dzięki temu. Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej

Różowa kuchnia
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna

Stare Gary
Podpłomyki z patelni 219

patrzeć jak one szybko rosły i nabierały koloru. Jedliśmy je na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca, z takimi dodatkami jak: miód, masełko czy dżem. Dzisiaj proponuje Wam podpłomyki domowej roboty, nie z pieca a z patelni. Tuż po „usmażeniu” są chrupiące, a przechowywane w woreczku miękną. Gorąco polecam! Składniki: (na 6 sztuk)   2 szkl mąki pszennej+ odrobina(...)piec z obydwu stron na suchej patelni do zarumienienia (po ok. 1 minucie z każdej strony). Podawać na ciepło lub zimno, jako przekąska, dodatek do zup czy zamiennik chleba. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Zakupy spożywcze i kosmetyczne online jaki sklep wybrać ? 138

szerokim asortymencie, przystępnych cenach i dostawą na drugi dzień po zamówieniu do domu. Dla mnie tradycyjne zakupy z pchaniem wózka to strata czasu, do zwykłego sklepu wpadam tylko po chleb i świeżą wędlinę.  Zdaję sobie sprawę, że sklepy internetowe tak szybko nie zastąpią tych tradycyjnych ale są mega wygodą i ułatwieniem dla tych którzy np. nie posiadają auta(...)słoiczek szklany ze zwykłą zakrętką. Osoby ceniące naturę i wyroby  hand made będą zachwycone. Szkoda tylko, że słoiczek jest malutki :)  Kto nie lubi ciepłych jesiennych wieczorów w domowym zaciszu przy palącej się aromatycznej świecy o zapachu jaśminu i cedru ? Nie wyobrażam sobie  deszczowych ponurych dni bez aromatoterapii. Świeca ta jest na bazie wosku sojowy , więc jest

Wanilia i Kardamon
Domowe masło 195

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z  chebkiem orkiszowym , lub z  chlebem z twarogu .. Przepis ten jest trudny jak wstawienie wody na kawę, i  zawsze uważałam że takie przepisy są bezsensu na blogach. Jednak jeżeli przepis jest prosty, a wśród gości

Pora na pora
Bagietki na płynym zakwasie 100

wyglądem bagietki tylko ciabatę, ale warte są polecenia. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu i była to fantastyczna przygoda. Z ogromną chęcią będę wracała do tego przepisu. Domowe bagietki są o niebo lepsze od kupnych. Mówię Wam:) Bagietki na płynnym zakwasie przepis podaję za Renatą S. 28og letniej wody 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki(...)lepkie) ciasto da lekki miąższ. 3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej. 4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość

Pieguskowa Kuchnia
Domowe masło 153

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z  chebkiem orkiszowym , lub z  chlebem z twarogu

Pora na pora
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 200

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano

Kulinarny karnet Christophera
Toskańskie smażone tosty z nadzieniem 119

Toskańskie smażone tosty z nadzieniem Czasami w kuchni wieje nudą lub po prostu brak czasu , na czary . Toskańskie tosty, to danie znalazłam kiedyś w jakiejś taniej

Ogrodnik w podróży
Rogale z białym makiem i orzechami 134

kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów(...)Drożdze wymieszać z letnim mlekiem. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i jajko, mleko z drożdżami oraz ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Ja to robiłam w automacie do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Nadzienie: Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. To samo zrobić z orzechami włoskimi. Odcedzić. Do blendera dodać mak, orzechy włoskie, ksylitol

Fabryka pomysłów
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 167

Mąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak   a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej.   Mąka ta jest również doskonała do   ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata(...)jest niezwykle zdrowa. Są różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi...     Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze  nie wiedzą

Kuchnia u Krysi
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 154

Zaczyna się dzień - za tobą już wszystko, co najlepsze.   * Czy rzeczywiście? W tej historii pewnie tak, ale w życiu nie do końca. Jeśli bowiem nie piekliście jeszcze swoich, domowych croissants , to uwierzcie, wszystko co najlepsze dopiero przed Wami!  Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy(...)wałkowania jest sporo, składania też, czasu również należy pilnować, ale przecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki!   Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi

KUCHARNIA
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę

Ciastka - domowe słodkości
Proste ciasto piernikowe 170

ostatnią chwilę. Jest miękkie, pulchne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kiedy mieszkałam w Al-Khobar, z powodu braku piekarnika, piekłam proste ciasto piernikowe z powidłami w automacie do chleba i zawsze się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu. W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole(...)cukru 1 szklanka mleka 3-4 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (tutaj domowy przepis na przyprawa do piernika ) 2-3 łyżki kakao (im więcej, tym ciemniejsze będzie ciasto piernikowe) opcjonalnie 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów Przepis na proste ciasto piernikowe Mąkę wymieszać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania