domowy chleb - 5671 przepisów (strona:316/379)

Chlebek bananowy orkiszowy z cynamonem i kurkumą 169

Chlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc

SzczyptaSmaQ
“Opowiadania drewnianego stołu” – recenzja 134

książce łatwiej by było zaznaczyć te, których nie będę gotować. Nawet jeśli sporo jest przepisów na trudniejsze wypieki, których raczej nie opłaca się piec w małym gospodarstwie domowym jak bajgle czy chałka. Albo przepisów gdzie używa się 3 rodzajów śmietany, których niuansów ja nie rozróżniam. Reszta wygląda bardzo ok.   Monika Walecka jest na bieżąco, z tym co należy jeść(...)się przeprowadzała, więc wie, że często wystarczą 2 ręce, dobry nóż i keksówka. Rządzi tu minimalizm i mniej to często więcej. Monika jest piekarzem znanym ze swoich warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, poszukiwaczką smaków i stylistką jedzenia. Nie boi się mięsa i glutenu, a przede wszystkim nie boi się eksperymentów. Jej eksperymenty budzą jednak zaufanie, bo skoro wychodzi jej chleb

Ugotowane pozamiatane
Domowy sok marchwiowy z buraczkiem 170

efekt a nie droga przez decybele do sukcesu! Maszyna soczek wyprodukowała przesmaczny! Solidnej porcji marchewki potowarzyszyło tu jabłko i pomarańcza do smaku. A kolorytu dodał buraczek . Wśród szalejących w domowych pieleszach przedświątecznych porządków miło było się pokrzepić taką szklanicą pełną zdrowia . Akurat siły dodała na zmaganie się z kolejną warstwą kurzu na szafkach pokojowych, pejzażem plam kafelkowych w łazience(...)podzielić na większe cząstki. Przez sokowirówkę przepuścić najpierw marchew - w ten sposób otrzyma się w pojemniku na resztki czysty odpad marchewkowy, który można potem wykorzystać do pieczenia ciasta, czy chleba . Następnie nakarmić maszynę pozostałymi warzywami i owocami. Otrzymany sok dokładnie wymieszać i przelać do szklanek. Pić od razu po przyrządzeniu - świeży ma najwięcej wartości odżywczych i jest najsmaczniejsz. Do szklanicy

Grunt to przepis!
Co Lila jadła w środę ? 24 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 106

Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.  Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę?  2 Co Lila jadła w środę(...)Lila jadła w środę?  20 Co Lila jadła w środę?  21 Co Lila jadła w środę?  22 Co Lila jadła w środę? 23 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 24 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 142

Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.  Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę?  2 Co Lila jadła w środę(...)Lila jadła w środę?  20 Co Lila jadła w środę?  21 Co Lila jadła w środę?  22 Co Lila jadła w środę? 23 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ogórki małosolne 156

Ogórki małosolne to klasyk w każdym polskim domu. Pojawiają się już w maju i obłędnie pachną. Teraz, kiedy ogórki można kupić dosłownie wszędzie i są niedrogie

Mieszam w Garnku
Dyniowy chleb 121

przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę. Największą zmora koszyków rozrostowych jest pleśń, jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach? Pleśń pojawia się w pierwszej kolejności(...)koszyk w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie. ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ *Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej ""Domowa piekarnia" **Informacje odnośnie pielęgnacji koszyków rozrostowych pochodzą ze strony "cook4you

CookYourself
Stovit - dżemy FRUTA jak domowe! 167

Kilka dni temu dostałam mms-a od mamy ze zdjęciem paczuszki.. czym prędzej więc wróciłam do domu zobaczyć co takiego się w niej kryje..

Czarnawisienka
PSZENNY CHLEB 171

Wszyscy wiemy, że taki domowy bochenek smakuje najlepiej :) SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK: 50 dag mąki pszennej 1-2 dag świeżych drożdży łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli garść ulubionych ziaren garść otrębów 0,5 szklanki ciepłego mleka szklanka ciepłej wody łyżka rozpuszczonego masła (można dać olej) WYKONANIE: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki mąki. Mieszamy(...)pieczemy 10 minut w 220 st. C a następnie 25 minut w 200 st. C ustawienie góra dół. Pod koniec można wyciągnąć z blachy i piec na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Smacznego

Pani na deser
Miseczki chlebowe 119

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczywo i różne wytwory podobne Dobrze, że nie pracuje w piekarni, bo pewnie bym wszystko wyjadała. Staram się w

dom-agi.pl
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 159

Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik staropolski ~ ok. 400g powideł śliwkowych (kwaskowatych), użyłam domowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła)    ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią(...)aluminiowej i smarujemy połową powideł, na nim układamy drugi blat i smarujemy drugą połową powideł, przykrywamy trzecim blatem, owijamy folią. Na blatach kładziemy drewnianą deskę (taką np. do krojenia chleba) na niej kładziemy płasko dwa kg opakowania mąki i pozostawiamy obciążony piernik na 1-2 dni. Dzień przed Wigilią (23 grudnia) Czekoladę (i opcjonalnie mleko/śmietankę/masło) rozpuszczamy

chili & sugar
Bigos staropolski 126

Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego(...)się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 137

Nadeszła jesień i choć pogoda jeszcze nie do końca ją zdradza, to zwiastują ją na pewno nowe propozycje w menu Stekówki - Steki i Burgery . Jak zawsze

Cooking Monster
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 238

Miałam wstawić wpis wcześniej, ale nie wyszło.... Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułeczki wg tego przepisu..u mnie co prawda były na kolację, ale to bez

Moje domowe kucharzenie
Pieczarki w ziołowej kruszonce, czyli sposób na czerstwy chleb 153

zostaje kilka końcówek pieczywa. Piętki (lub dupki ;) ), kilka samotnych kromek nie pierwszej świeżości albo przeschnięta bułka. Zazwyczaj rzuca się je wtedy ptakom na pożarcie lub zbiera i suszy na domową bułkę tartą ale można też wykorzystać takie pieczywo jako składnik wielu ciekawych potraw! W kuchni jest dla mnie bardzo ważne, żeby marnować i wyrzucać jedzenia jak najmniej, dlatego jedną(...)aromatyczną cytrynową skórką, rozmarynem i sporą ilością natki pietruszki. To małe i niepozorne danie na pewno sprawdzi się jako karnawałowa przystawka lub ciekawa propozycja na kolację. Kruszcie czerstwy chleb, chwytajcie widelce i skosztujcie pieczarek pod ziołową kruszonką! ;) Pieczarki pod ziołową kruszonką Potrzebujesz: 50g masła (25g+25g) 4 łyżki oleju rzepakowego 10 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 gałązka świeżego

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania